Így szoktasd hozzá az agyadat a modern világhoz

2019. május 01.
Egy új időszak hajnalán, amikor a mesterséges intelligencia minden korábbinál jobban kezdi megszállni az életünket és amikor már arra is van lehetőség, hogy mikrochipet ültessünk a karunkba, felmerülhet a kérdés: hogyan készítsük fel az elménket arra, ami ezek után következik?

1. Változtass a hozzáálláson

„Az első lépés, hogy ne démonizáljuk a technológiát” – mondja Dr. Sarah McKay neurológus, a The Women’s Brain Book (A női agy könyve) szerzője. McKay szerint a technológiai fejlődés több szempontból is pozitívnak mondható, ugyanis összeköti az embereket, hatékonyabbá és eredményesebbé teszi a munkájukat és akár a mentális egészségre is jó hatással lehet.

“A mentális egészség megőrzésének egyik jelentős eleme, hogy az emberek hasznosnak, elkötelezettnek és céltudatosnak érezzék magukat.” – magyarázza a neurológus. “Szóval ha emaileket olvasol [vagy másképp használod a technológiát], akkor kognitíven elfoglalod magad, és ez intellektuális kihívást jelent. Ez pedig jó hír az agy számára.”

Mégis, ha úgy érzed, hogy a szó szoros értelmében nincs lehetőséged rá, hogy egy kicsit kikapcsold a technológiát az életedben, az problémává válhat. “Míg rengeteg nagyszerű dolog jár együtt a modern élettel, gyakran kiszorít olyan tevékenységeket a mindennapokból, amelyekre egyébként szükségünk lenne.” Alapvetően, ha a technológiahasználat megakadályoz abban, hogy nyugalom legyen az életedben, vagy abban, hogy olyan elfoglaltságaid legyenek, amelyek segítenek a stressz kezelésében és csökkentésében, és amelyekre mindannyiunknak szükségünk van egyfajta ellensúlyként a technológiával teli hétköznapokkal szemben, akkor itt az ideje, hogy segíts az agyadnak megbírkózni ezzel a helyzettel.

2. Tartsd be a digitális naplementét

A digitális napnyugta kihívás (“digital sunset challenge”) egy olyan elképzelés, amely egyre nagyobb elismerésnek örvend, ironikus módon pont az interneten. Lényege, hogy este héttől reggel hétig minden technológiai eszközt ki kell kapcsolni, és bármilyen nehéznek és idegennek is hangzik, McKay szerint nagy változásokat érhetünk el vele az agyunk egészségét illetően: “Amikor az éjszakánként a képernyő előtt eltöltött időről beszélünk, nem hiszem, hogy csökkentenünk kellene, azt gondolom, hogy teljes egészében meg kellene szabadulnunk tőle.”

McKay szerint azáltal, hogy folyton szünet nélkül terheljük a szemünket és az agyunkat a különböző képernyők előtt, megakadályozzuk a szervezetünket, hogy felismerje az “alvási jeleket”, tehát kevesebb minőségi alváshoz jutunk, amely viszont fokozottan veszélyes az egészségünkre nézve.

3. Kerüld a feladatváltást

Érdekes módon McKay a multi-taskingot is kiemeli, vagyis azt a képességet, hogy egyszerre több feladatot is képesek legyünk teljesíteni – ezt egyébként általában nagy elismerés övezi, és rengeteg nő számára nem okoz különösebb erőfeszítést. McKay szerint azonban a multi-tasking nem egy olyan képesség, amelyre büszkék lehetünk, hiszen a feladatok váltogatásával (“task-switching”) tulajdonképpen kevésbé vagyunk hatékonyak, mint ahogy azt gondolnánk. “Az agyunk egyszerűen képtelen a multi-taskingra: egy reflektora van, és azt csak egy irányba tudja megfelelően fókuszálni.”

Az okostelefon és e-mail értesítéseket hibáztatva a neurológus szerint ezek az apró megszakítások sem túl előnyösek. “Ha megnyitod a levelezéseidet, aztán visszatérsz a dokumentumhoz amin dolgozol, aztán felveszed a telefont, majd ismét visszatérsz a dokumentumhoz, aztán újra csekkolod a telefonodat… a teljesítményed az összes feladatnál csökkenni fog, a stressz-szinted pedig megnövekszik.” A titok az, hogy egyszerre csak egy feladatra összpontosíts.

4. Iktass be egy kis zöld időt

Sarah McKay szerint a képernyő előtt töltött időt a természetben töltött időre kellene cserélnünk – ez az a mottó, amely szerint élnünk kellene. Hiszen lényegében állatok vagyunk, ezt azonban időről időre hajlamosak vagyunk elfelejteni: “azt gondolom, hogy teljesen elfelejtettük, hogy mi is a vadvilág, a természet részei vagyunk. Az agyunk úgy alakult ki, hogy segítségünkre legyen abban, hogy folyamatosan mozogjunk a világban, megfigyeljük és érzékeljük a világot és interakcióba lépjünk a természettel. Amikor egy asztalnál ülünk a számítógép előtt, akkor nem ez történik… nem vagyunk kint a levegőn, hogy megfigyeljünk.” McKay azt is kihangsúlyozza, hogy szükségünk van a minél több mozgásra, kerülnünk kell a hosszabb és ismétlődő időszakokban való ülést.

5. Vedd figyelembe a világos ciklust

Végül, a digitális naplemente folytatásaként, McKay azt is kifejti, hogy gyakran elfelejtjük a kapcsolatot az agyunk, valamint a nappal-éjszaka ciklus között.

“[Azáltal, hogy este is a képernyőket nézzük] megfosztjuk a szervezetünket a sötétségtől. Az egész napunkat egy számítógép előtt ülve, mesterséges fények mellett töltjük, tehát a napfényből sem fogyasztunk eleget napközben… Aztán az éjszakákat a mennyezetről izzó LED lámpáknál, tévénézéssel vagy telefonozással töltjük, és nem tartjuk szem előtt a tényt, hogy a bioritmusunk Földhöz igazodva fejlődött ki.”

A sötétség alapvető jelzés arra, hogy aludjunk és regenerálódjunk. Az alvás pedig, mint tudjuk, a legjobb fegyver… tulajdonképpen minden ellen.

Szerző: Nikolaidu Phaedra Daphne (gyakornok)
Fotó: Unsplash.com

Forrás