Aggódjuk magunkat nyugodtra!

2019. augusztus 05.
Ha minden nap 15-20 percet intenzív aggódással töltünk, hatásosan csökkenthetjük vele az általános stresszt, és kisimulnak az idegeink. Megmutatjuk, hogy csináld!

Sokunknak ismerős állapot a folyamatos aggódás. Legyen szó munkahelyi problémákról vagy magánéleti válságról, a stressz könnyen túlnőhet rajtunk, míg azon nem kapjuk magunkat, hogy másra sem bírunk gondolni. Mindegy, hogy egy konkrét, megoldhatatlannak tűnő probléma vagy a mindennapi élet mókuskereke okozza a bennünk dúló feszültséget, egy egyszerű módszerrel visszaterelhetjük az egészséges mederbe a stressz-szintünket: tartsunk szünetet és aggódjunk erősen.

Az időzített aggódás előnyei
Pontosan határozzuk meg a napirendünkben, mikor szakítunk időt az aggódásra. Rendszeresen és ugyanabban az idősávban tegyük ezt, ilyenkor csak a szorongásainkra és problémáinkra fókuszáljunk. Ez elsőre úgy hangzik, mintha tovább fokozná a stresszt, ám 15-20 perc intenzív aggódással hatékonyabban megbirkózhatunk az adott problémával, tovább tudunk lépni, és nyugodtabban folytathatjuk a napunkat.


1. Iktassuk be a napirendünkbe
Keressünk egy olyan napszakot, amikor általában egyedül vagyunk, és jó eséllyel senki sem zavarhat meg minket. Az a legjobb, ha minden nap tudunk egy kis időt az aggódásra fordítani, és a napi rutinunk része lesz. Ez segít abban is, hogy ne csak a különösen stresszes napokon aggódjunk intenzíven, hanem szokásunkká váljon, ne hagyjunk fel vele. Ugyanis így ezek a 15-20 perces aggódással tartott szünetek segíthetnek megelőzni, hogy elharapózzon a stressz. Írjuk be a naptárunkba az emlékeztetőt, és ne szervezzünk semmit a napnak erre az időpontjára.

2. Ne küzdjünk az aggodalom ellen
Harcolni a negatív gondolatok és érzések ellen általában visszaüt. Egyre erősebben tolakodnak az agyunkba, és egy idő után már csak ezekre bír összpontosítani minden idegszálunk. Ehelyett írjuk le a naplónkba, egy jegyzetfüzetbe vagy akár számítógépes dokumentumba, mi az aggodalmunk tárgya. Már ettől jobban érezzük majd magunkat, ám ezen kívül is rengeteg okból hasznos. Segít rendszerezni a gondolatainkat, megnyugtat, hogy nem felejtünk el semmi fontosat, az aggodalom pedig kikerülhet az elménkből addig, míg nem jutunk közelebb a megoldáshoz.

3. Aggódjunk intenzíven, de jól
Mikor elérkezik az aggódásra szánt szünet ideje, tényleg ne foglalkozzunk mással, csak aggódjunk. Írjunk a félelmeinkről, gondjainkról olyan részletességgel, ahogy csak lehet, ne cenzúrázzuk magunkat. Ha pedig eszünkbe jut a megoldás, azt is vessük papírra, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy elfelejtjük. Mikor a probléma napvilágra kerül, gyakran magától értetődően a megoldás is felbukkan vele együtt. Sokkal tisztábban tudunk gondolkodni, ha tényleg nem jár ezer más dolgon is az agyunk.

4. Ha vége a szünetnek
Mikor lejár a 15-20 perc, kapcsoljuk ki az aggódást. Ha úgy érezzük, hogy a probléma továbbra is kínoz, emlékeztessük magunkat, hogy holnap is megvan a szünetünk, ugyanúgy gondolkozhatunk rajta. Ám a közte lévő időben  máshova csoportosíthatjuk az energiáinkat, anélkül, hogy feleslegesen aggódnánk.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash