Minél drágább az esküvő, annál valószínűbb a válás

2019. augusztus 27. |

Az esküvő nagyságából és költségvetéséből, a jegygyűrű árából és a nászútból nagy eséllyel lehet következtetni arra, hogy milyen kilátásai vannak egy házasságnak.

Ahány pár, annyiféle esküvő. Vannak, akik több száz fős vendégsereget hívnak meg és grandiózus lakodalmat tartanak, mások csak a tanúkkal jelennek meg az anyakönyvvezető előtt. Ennek megfelelően a házasságkötés költségei is igen széles skálán mozoghatnak. Jelent bármit is, hogy milyen esküvőt tartunk a házasság jövőjét illetően? Milyen esküvői költségek utalnak arra, hogy a későbbiekben jól működő házasságunk lesz, és melyek azok, melyek valószínűsítenek egy válópert?

1. Drága esküvő, nagyobb esély a válásra.
Ha egy pár kétmillió forintot vagy annál többet költ az esküvőjére, sokkal nagyobb eséllyel végződik válással a házasság, mintha csak fele ennyit vagy még kevesebbet fordítanának a lagzira, derült ki Alexander Francis-Tan, a Szingapúri Egyetem közgazdaságtan professzorának és Andrew M. Mialon, az atlantai Emery Egyetem szociológia professzorának több mint háromezer fős mintán végzett kutatásából. A kutatók szerint a magasabb költségek növelik a stresszt és a nyomást az ifjú páron, ezáltal nő a válás esélye is. Még fokozottabb a veszély, ha a házasulni vágyók hitelt vesznek fel, hogy világraszóló esküvőt szervezhessenek.


2. Veszélyes, ha a férfi túl drága eljegyzési gyűrűt vesz.
Nőknél nem fedeztek fel hasonló mintázatot, ám ha a férfi több százezer forintot költ arra a gyűrűre, amellyel megkéri szíve választottjának kezét, rendkívüli szorongás támadhat benne az előttük álló esemény esetleges költségei miatt, így ez sem jó ómen a házasság végkimenetelét illetően.

3. Több vendég, boldogabb házasság.
Bár minél drágább az esküvő, annál nagyobb a válás esélye, a sok vendég viszont pont ellenkező hatással van a házasság jövőjére. A szakértők szerint az állhat a jelenség hátterében, hogy akik sok vendéget hívnak meg a lakodalmukra, nagy valószínűséggel támogatóbb és kiterjedtebb szociális háttérrel rendelkeznek, mely a házasság nehéz pillanatain is segít átlendülni.

4. Aki elmegy nászútra, nem válik.
Akik elmennek nászútra, teljesen mindegy, hogy csak a szomszéd városba vagy egy távoli szigetre, nagy valószínűséggel fontosnak tartják az együtt töltött minőségi időt, ezért nagyobb valószínűséggel maradnak együtt. Más tanulmányok is kimutatták már, hogy milyen fontos a közös kikapcsolódás, és milyen hatékonyan csökkenti a házasság széthullásának esélyét.

A tanulmány készítői hozzátették, hogy fontos még figyelembe venni és arányosítani az esküvő költségeit a párok jövedelméhez és megtakarításához, hiszen a költségek miatti stressz az, ami igazán megmérgezheti a párok későbbi életét. Ha a saját pénztárcájukhoz mérten arányosak a költségek, sokkal alacsonyabb lesz a feszültség és stabilabb a párkapcsolat. A másik fontos következtetése a tanulmánynak, melyet már sok más kutatás is megerősített, hogy akiknek kiterjedt a baráti és családi háttere, stabil szociális hálóval rendelkezik, annak a házassága is stabilabb.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?