Minél drágább az esküvő, annál valószínűbb a válás

2019. augusztus 27.
Az esküvő nagyságából és költségvetéséből, a jegygyűrű árából és a nászútból nagy eséllyel lehet következtetni arra, hogy milyen kilátásai vannak egy házasságnak.

Ahány pár, annyiféle esküvő. Vannak, akik több száz fős vendégsereget hívnak meg és grandiózus lakodalmat tartanak, mások csak a tanúkkal jelennek meg az anyakönyvvezető előtt. Ennek megfelelően a házasságkötés költségei is igen széles skálán mozoghatnak. Jelent bármit is, hogy milyen esküvőt tartunk a házasság jövőjét illetően? Milyen esküvői költségek utalnak arra, hogy a későbbiekben jól működő házasságunk lesz, és melyek azok, melyek valószínűsítenek egy válópert?

1. Drága esküvő, nagyobb esély a válásra.
Ha egy pár kétmillió forintot vagy annál többet költ az esküvőjére, sokkal nagyobb eséllyel végződik válással a házasság, mintha csak fele ennyit vagy még kevesebbet fordítanának a lagzira, derült ki Alexander Francis-Tan, a Szingapúri Egyetem közgazdaságtan professzorának és Andrew M. Mialon, az atlantai Emery Egyetem szociológia professzorának több mint háromezer fős mintán végzett kutatásából. A kutatók szerint a magasabb költségek növelik a stresszt és a nyomást az ifjú páron, ezáltal nő a válás esélye is. Még fokozottabb a veszély, ha a házasulni vágyók hitelt vesznek fel, hogy világraszóló esküvőt szervezhessenek.


2. Veszélyes, ha a férfi túl drága eljegyzési gyűrűt vesz.
Nőknél nem fedeztek fel hasonló mintázatot, ám ha a férfi több százezer forintot költ arra a gyűrűre, amellyel megkéri szíve választottjának kezét, rendkívüli szorongás támadhat benne az előttük álló esemény esetleges költségei miatt, így ez sem jó ómen a házasság végkimenetelét illetően.

3. Több vendég, boldogabb házasság.
Bár minél drágább az esküvő, annál nagyobb a válás esélye, a sok vendég viszont pont ellenkező hatással van a házasság jövőjére. A szakértők szerint az állhat a jelenség hátterében, hogy akik sok vendéget hívnak meg a lakodalmukra, nagy valószínűséggel támogatóbb és kiterjedtebb szociális háttérrel rendelkeznek, mely a házasság nehéz pillanatain is segít átlendülni.

4. Aki elmegy nászútra, nem válik.
Akik elmennek nászútra, teljesen mindegy, hogy csak a szomszéd városba vagy egy távoli szigetre, nagy valószínűséggel fontosnak tartják az együtt töltött minőségi időt, ezért nagyobb valószínűséggel maradnak együtt. Más tanulmányok is kimutatták már, hogy milyen fontos a közös kikapcsolódás, és milyen hatékonyan csökkenti a házasság széthullásának esélyét.

A tanulmány készítői hozzátették, hogy fontos még figyelembe venni és arányosítani az esküvő költségeit a párok jövedelméhez és megtakarításához, hiszen a költségek miatti stressz az, ami igazán megmérgezheti a párok későbbi életét. Ha a saját pénztárcájukhoz mérten arányosak a költségek, sokkal alacsonyabb lesz a feszültség és stabilabb a párkapcsolat. A másik fontos következtetése a tanulmánynak, melyet már sok más kutatás is megerősített, hogy akiknek kiterjedt a baráti és családi háttere, stabil szociális hálóval rendelkezik, annak a házassága is stabilabb.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash