Tudományos tény a szerencsehozó zokni létezése

2019. október 05.
Azon túl, hogy végtelenül kényelmes, tudományos oka is van, hogy miért szeretjük a szabadnapokat pizsamában tölteni, és miért tűnik néha szinte kínzásnak, ha rendes ruhát kell felvennünk.

Egy hosszú nap után olyan átöltözni az otthoni melegítőnkbe, mint egy finom, puha ölelés. Az pedig, hogy reggel ismét igazi ruhába bújjunk, igazi kínzásnak tűnik, ha épp olyan lelkiállapotban vagyunk, hogy nincs kedvünk szembenézni a világgal.

Ruhák és szerepek
A szerepteória az oka annak, hogy az emberi agy a kényelmes, nem igazán munkahelykompatibilis öltözékek felé hajlik a szabadnapokon. A New York-i Technológiai Egyetem divattechnológiai programjának igazgatója, Alyssa Dana Adomaitis elmagyarázta, hogy mindig ahhoz a pozícióhoz választunk ruhát, amiben aznap látni szeretnénk magunkat. Ha épp nyűgösek, fáradtak és megviseltek vagyunk, szívesebben maradunk a kényelmes pizsamában. De mi történik, ha nem hagyjuk, hogy az érzelmeink diktálják az öltözékünk megválasztását? A szakértő szerint visszafelé is működik a dolog: a tudatos ruhaválasztással befolyásolhatjuk a hangulatunkat, viselkedésünket.


Megéri felöltözni
Ha arra van szükségünk, hogy megerősítsük magunkat, próbáljunk fel egy olyan ruhát, amiben akár állásinterjúra is mehetnénk. A Kalifornia Egyetem pszichológia professzora, Abraham Rutchick által végzett kutatásból kiderült, hogy ha a szokásosnál elegánsabban öltözünk fel, az hatással van a gondolkodásunkra. Tanulmányukban két öltözéket kaptak a résztvevők: egy lazábbat és egy hivatalosabbat. A formális ruhákat viselve az alanyok sokkal jobban képesek voltak elvonatkoztatni, és szélesebb perspektívában gondolkodni. Ez sajnos nem jelenti azt, hogy ha blézert veszünk fel póló helyett, jobban tudjuk megoldani ugyanazokat a feladatokat. Ám elegánsabb ruhában megfontoltabb, a nagy egészet figyelembe vevő döntéseket tudunk hozni.

Létezik a szerencsehozó ruhadarab?
Az erős pozitív érzelmi töltettel rendelkező, valami miatt emlékezetes ruhadarabok, így például a vizsgán, állásinterjún bevetett szerencsehozó ruhadarab, ékszer viselésének is van alapja. Kim Johnson, a Minnesota Egyetem professzora vizsgálta, milyen és mekkora hatása van a talizmánként hordott daraboknak viselőjük lelkiállapotára. A 41 kutatási alany mindegyikének személyre szabott szerencsehozó ékszert adtak, ám csak néhányuk tarthatta magánál, míg a feladatokat kellett megoldaniuk. Az eredmények azt mutatták, hogy akik foghatták a talizmánjukat, sokkal jobb eredményeket értek el, magabiztosabbak voltak. Ne szégyelljük tehát azt a régi-régi szerencsehozó zoknit. Megadja azt a biztonságérzetet stresszes helyzetekben, amire akkor és ott nagy szükségünk van.

A hamisítványnak nincs hatása
Tény, hogy az elegáns, minőségi luxusdarabok erőt és önbizalmat adnak. Viszont a hamisítványoktól ezt ne várjuk. A Psychological Science című pszichológiai szaklapban publikált tanulmány szerint pont ellenkező hatással vannak az agyunkra. A kutatásban luxustervezők napszemüvegeinek utánzatát adták a résztvevőknek, és ahelyett, hogy növelte volna önbizalmukat, mint az eredeti példányok, a viselésük inkább negatív érzéseket, bizonytalanságot váltott ki az emberekből.

Fotó: Unsplash