Hogyan segíthetnek a horrorfilmek leküzdeni a szorongást?

2019. november 10.
A horrofilmek nagy rajongótáborral rendelkeznek, ám a szorongásos panaszoktól szenvedőknek ezek a filmek nem csupán szórakozást jelenthetnek. A legfrissebb kutatások szerint hatékonyan segítenek megküzdeni tüneteikkel a félelmetes filmek.

Elsőre ellentmondásosnak tűnhet, ám a legfrissebb kutatások szerint az ijesztő filmes élmények segítenek a belső félelmekkel és aggodalmakkal való megküzdésben. A tudósok arra is rájöttek, hogyan működnek a horrorfilmek a szorongással küzdő embereknél, és miért segítenek nekik állapotuk javításában.

Segít kizökkenni
“A szorongással küzdő emberek elméje általában bizonyos témakörök körül kering folyamatosan. Munka, család, párkapcsolat, egészség, pénzügyek” – sorolta Jocely McDonell a Northwestern Egyetem pszichoterapeutája.

Hozzátette, emiatt nehezen tudnak a jelenre, az adott pillanatra koncentrálni, ehelyett a múlt és a jövő miatti aggódás foglalja le gondolataikat. A horrorfilm félelmetes jelenetei elég erőteljes ingert jelentenek ahhoz, hogy kizökkentsék a szorongó elmét ebből az ördögi körből. “A másnapi munkahelyi prezentáción való aggódás helyett az erőteljes félelmetes ingerre, például a láncfűrésszel kaszaboló bohócra koncentrál, amelynek semmi köze az ő életéhez” – mondta a szakember.

Bizonyosságot ad
Másoknak a horrorfilmek mintegy bizonyosságot jelentenek arra, hogy félelmeik nem alaptalanok, és így könnyebben leteszik ezeket a szorongásokat. “Megnyugvást adhatnak a szorongással küzdőknek a horrorfilmek, bizonyosságot, hogy igen, a világ valóban veszélyes, szorongáskeltő hely, ahogy én is érzem magam nap mint nap” – magyarázta Elias Aboujaude, a Stanford Egyetem pszichiáter professzora. “Paradoxon, de a horrorfilmek normálissá teszik a tüneteket, és azt a megnyugtató üzenetet küldik a szorongó agynak, hogy igen, aggódsz, félsz, ám a dolgok lehetnének sokkal, de sokkal rosszabbak” – tette hozzá a professzor.

A kontroll érzete
A horrorfilmek segítenek a szorongást egy nyugodt, biztonságos helyen megélni, szemben a munkahelyi, párkapcsolati félelmekkel. “Van esély félrenézni például. Ráadásul a filmek legtöbbször a jó győzelmével végződnek, így a nézők azzal a jóleső érzéssel állnak fel a fotelből, hogy a végén minden rendben lesz. Ez hatalmas megnyugvást ad a szorongó embernek” – mondta a pszichiáter professzor.

A hátrányok
Míg vannak, akiknek hatékonyan segíthet oldani a szorongásokat a horrorfilm, nem árt óvatosnak lenni. “Könnyen előfordulhat, hogy a film olyan történetszálat visz, amely felerősíti a saját félelmeket. Például ha valaki amiatt szorong, hogy valami rossz történik a családjával, inkább ronthat az állapotán, ha olyan filmet néz, melyben egy maszkos alak ráront egy családra és megkínozza az embereket. Egy ilyen film után sokkal rosszabbak lehetnek a szorongások, mint előtte” – figyelmeztet a pszichiáter.
A szakemberek azoknak sem ajánlják a horrorfilmeket, akik valamilyen traumán estek át, életveszélyes helyzetben voltak, és emiatt küzdenek panaszaikkal. A horrorfilmek ugyan szórakoztató és könnyen elérhető módszernek tűnnek a szorongásokkal való megküzdésre, ám számos más lehetőség is van a panaszok enyhítésére. De ha csupán szeretnénk kizökkenteni magunkat a hétköznapi mókuskerék okozta stresszből, a félelmetes filmek kézenfekvő megoldást nyújthatnak.

Fotó: Unsplash