Hogy a stressz ne okozzon gondot

2019. szeptember 30.
Ha éppen nem tudunk elutazni egy hétvégére, ami feltöltene, akkor se essünk kétségbe. A stressz leküzdésének más módjai is vannak.

A stressz korunk népbetegsége, rengeteg fizikai és mentális problémát okoz, mégis nagyon nehezen szabadulunk tőle. Nem is csoda, hiszen utolér a munkahelyen, a magánéletben, és még saját magunkat is képesek vagyunk belehajszolni. Rengeteg tipp olvasható a neten arra, hogyan lehet a legjobban elűzni a stresszt a mindennapokban, az alábbiakat viszont tudományos kutatással is alátámasztották már.

1. Meditálj!

A meditációról sokan még mindig azt hiszik, hogy valami keleti áltudományhoz kapcsolódó humbug, holott a tudomány sokszor bebizonyította már, hogy igenis jó hatással van az agyra. Egy 2012-es kutatás szerint például azoknál, akik gyakran meditálnak, megvastagodik a nagyagyféltekéket összekötő idegrostköteg. Sok kutatás pedig azt is kimutatta, hogy a meditáció és a jóga segít újabb idegpályákat és kapcsolódásokat kialakítani az agyban, ezzel csökkenti a stressz és a szorongás negatív hatásait.

2. Vegyél mély levegőt!

Egyszerűnek tűnik, de a meditációhoz hasonlóan a befelé figyelés nagyon jól tudja csökkenteni a stressz és a szorongás hatásait. Ha arra koncentrálsz, hogy mélyen és lassan vegyél levegőt, azzal lelassítod a szívverésedet és csökkented a vérnyomásodat is.

3. Legyél a jelenben!

Ez a ma nagyon divatos „mindfulness” egyik szinonimája is, nem véletlen egyébként, hogy ennyire népszerű lett a gyakorlat. Minden nap legyen tíz-tizenöt perced, amikor csak egy dolgot csinálsz, és arra is figyelsz: nem nézel tévét evés közben, nem nyomkodod a telefonodat, miközben utazol, vagy nem beszélgetsz a rokonokkal telefonon, miközben fürdeted a gyereket. Térj vissza a jelenbe, éld meg a pillanatot, és csak arra koncentrálj – nem tűnik nagyon tudományosnak, de rengeteget segít a túlpörgött agyadon.

4. Beszélj a barátaiddal!

Számos kutatás mutatta már ki, hogy tovább élnek és kevesebb stresszről számolnak be azok, akiknek szoros szociális kapcsolataik vannak. A barátok és  a család nagyon sokat számít az életünkben, és egy jó beszélgetés, a kapcsolódás élménye, a más által nyújtott perspektíva azonnal csökkentheti a stresszt az életünkben.

Fotó: Getty Images

Még két tippért kattints a Nosalty oldalára!