Hogy a stressz ne okozzon gondot

2019. szeptember 30. |

Ha éppen nem tudunk elutazni egy hétvégére, ami feltöltene, akkor se essünk kétségbe. A stressz leküzdésének más módjai is vannak.

A stressz korunk népbetegsége, rengeteg fizikai és mentális problémát okoz, mégis nagyon nehezen szabadulunk tőle. Nem is csoda, hiszen utolér a munkahelyen, a magánéletben, és még saját magunkat is képesek vagyunk belehajszolni. Rengeteg tipp olvasható a neten arra, hogyan lehet a legjobban elűzni a stresszt a mindennapokban, az alábbiakat viszont tudományos kutatással is alátámasztották már.

1. Meditálj!

A meditációról sokan még mindig azt hiszik, hogy valami keleti áltudományhoz kapcsolódó humbug, holott a tudomány sokszor bebizonyította már, hogy igenis jó hatással van az agyra. Egy 2012-es kutatás szerint például azoknál, akik gyakran meditálnak, megvastagodik a nagyagyféltekéket összekötő idegrostköteg. Sok kutatás pedig azt is kimutatta, hogy a meditáció és a jóga segít újabb idegpályákat és kapcsolódásokat kialakítani az agyban, ezzel csökkenti a stressz és a szorongás negatív hatásait.

Hogyan nyerjünk 15 perc szabadidőt?

Hogyan nyerjünk 15 perc szabadidőt?

Az időmegtakarító tippjeinkkel sokkal nyugodtabbak, rendezettebbek és hatékonyabbak lehetünk egész nap. Pofonegyszerű dolgokkal nyerhetünk tizenöt perc szabadidőt minden nap.

2. Vegyél mély levegőt!

Egyszerűnek tűnik, de a meditációhoz hasonlóan a befelé figyelés nagyon jól tudja csökkenteni a stressz és a szorongás hatásait. Ha arra koncentrálsz, hogy mélyen és lassan vegyél levegőt, azzal lelassítod a szívverésedet és csökkented a vérnyomásodat is.

3. Legyél a jelenben!

Ez a ma nagyon divatos „mindfulness” egyik szinonimája is, nem véletlen egyébként, hogy ennyire népszerű lett a gyakorlat. Minden nap legyen tíz-tizenöt perced, amikor csak egy dolgot csinálsz, és arra is figyelsz: nem nézel tévét evés közben, nem nyomkodod a telefonodat, miközben utazol, vagy nem beszélgetsz a rokonokkal telefonon, miközben fürdeted a gyereket. Térj vissza a jelenbe, éld meg a pillanatot, és csak arra koncentrálj – nem tűnik nagyon tudományosnak, de rengeteget segít a túlpörgött agyadon.

4. Beszélj a barátaiddal!

Számos kutatás mutatta már ki, hogy tovább élnek és kevesebb stresszről számolnak be azok, akiknek szoros szociális kapcsolataik vannak. A barátok és  a család nagyon sokat számít az életünkben, és egy jó beszélgetés, a kapcsolódás élménye, a más által nyújtott perspektíva azonnal csökkentheti a stresszt az életünkben.

Fotó: Getty Images

Még két tippért kattints a Nosalty oldalára!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Az ovuláció 4 meglepő jele ciklus

Az ovuláció 4 meglepő jele