Eddzük a tükör előtt az önbizalmunkat!

2019. november 24.
Az évnek ebben az időszakában elég gyakoriak azok a reggelek, mikor nehezen lehelünk lelket magunkba, híján vagyunk az önbizalomnak és energiának. Ám függetlenül attól, mennyire csüggedtünk el, van egy módszer, ami segít megfordítani a dolgot: álljunk a tükör elé, és beszéljünk a saját fejünkkel!

Ha a tükör elé állva kedves dolgokat mondunk magunknak, nemcsak a negatív érzéseket leszünk képesek átfordítani, de ez a kis reggeli szeánsz erőteljes emlékeztető is arra, hogy legyünk kedvesek magunkkal. De miket mondjunk magunknak, hogy megacélozzuk önbizalmunkat a legszürkébb, legreménytelenebb esős napokon is?

Szerethető vagyok.
A legtöbb belső bizonytalanságunk abban gyökerezik, hogy félünk, mások értéktelennek találnak minket. “Ezt gyakran olyan sokáig mondogatjuk magunknak, míg el nem hisszük, hogy minket nehéz szeretni” – mondta Carly Claney seattle-i pszichológus. Ha kijelentjük magunknak, hogy szerethetőek vagyunk, megfordíthatjuk ezt a narratívát, így tényként kezelhetjük, hogy méltóak vagyunk mások tiszteletére, figyelmére és szeretetére.


Kemény vagyok.
Akár erősebb, már-már trágár kifejezésekkel is kinyilatkoztathatjuk magunknak, hogy menők és kemények vagyunk. A vulgáris kifejezések használata erőteljes gyakorlása a bátorságnak, ami a mindennapokban is hasznunkra válik. Ráadásul a csúnya szavak az agyunk mindkét oldalát, az érzelmi és nyelvi területeket is aktiválják, így még erőteljesebb hatást érhetünk el ezekkel a mondatokkal.

Büszke vagyok rád.
Miért kellene másoktól hallani az elismerő szavakat, amikor elsősorban az a fontos, hogy mi elégedettek legyünk a teljesítményünkkel? Ne másoktól várjuk a megerősítést arról, hogy jól csinálunk valamit. “Mondjuk nyugodtan magunknak: menő vagy, keményen dolgoztál, és remek munkát végeztél. Rengeteg erőfeszítést tettél, és büszke vagyok rád” – javasolta a pszichológus.

Elmegyek dolgozni és megcsinálom.
Ne muszájként fogjuk fel a kötelességeinket. A szakemberek szerint ha átprogramozzuk magunkban a kötelességeinkhez való hozzáállást, nemcsak túlélni való dologként tekintünk a munkánkra, hanem lehetőségként. Felejtsük el azt a hozzáállást, hogy meg kell valamit csinálnunk, fogjuk fel úgy, hogy egy újabb lehetőséget kaptunk arra, hogy megmutassuk, mennyire jók vagyunk a munkánkban. Ezt tudatosítsuk magunknak a tükör előtt állva is.

Izgatottan várom, mit hoz a nap.
A szorongás és a kíváncsi izgatottság egy tőről gyökereznek, hasonló érzeteket keltenek az agyban. Ezért lehet hatékony trükk, ha a szorongásunkat átprogramozzuk várakozássá, és arra koncentrálunk, milyen jó dolgok történhetnek velünk a nap folyamán. Az egyik nagy kozmetikai cég végzett egy kutatást, melyből kiderült, hogy a nők harmada nem mosolyog, mikor a tükörbe néz. Mosolyogjunk magunkra, és az agyunk rögtön úgy érzékeli, hogy kellemesebb gondolatokkal, optimizmussal telik meg.

Azt választom, hogy jól érzem magam.
Ha úgy tűnik, semmi sem sikerül és a világ összeesküdött ellenünk, természetes dolog, hogy rosszul érezzük magunkat. Ám szerencsére nem vagyunk eszköztelenek abban, hogy megfordítsuk a dolgok menetét. “A perspektíva nagy szerepet játszik abban, hogyan érezzük magunkat, még akkor is, ha úgy tűnik, csupa rossz dolog történik körülöttünk” – mondta a pszichológus. A szakember azt javasolja, hogy kezdjük én-nel a mondatokat, mivel ezek emlékeztetnek arra, hogy választhatunk az érzelmeink közül. A saját kezünkben van az irányítás, mi döntjük el, hogy jó vagy rossz napunk lesz-e.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash