Miért drukkolunk, hogy a celebpárok (újra) összejöjjenek?

2020. január 27.
Ahogy a korábbi hollywoodi álompárt, Brad Pittet és Jennifer Anistont egymás kezét fogva lefotózták a SAG-díjátadón, sokakból felszakadt az álmodozás sóhaja. De miért akarja kényszeresen legalább a világ fele, hogy a szerelmi történet folytatódjon? Miért rajongunk érte, ha korábbi celebpárok ismét összejönnek?

Amikor Brad Pitt és Jennifer Aniston kézfogós, vagy helyesebben csuklót szorítós fotói megjelentek a SAG-díjátadó után, a világ fele üdvrivalgásban tört ki, a másik fele inkább csak a szemét forgatta. Nekik volt igazuk?


A Jennifer-Brad-Angelina háromszög több mint egy évtizeden át húzódó epikus drámájában több és szövevényesebb összeesküvés-elmélet és szövetséges szerepelt, mint a Trónok harcában. Ez napjaink tanmeséje a szerelemről és veszteségről, ami a bulvárlapok és magazinok címlapján játszódott és játszódik. Abban igaza van a szemforgatóknak, hogy már lassan húsz éve történt az igazi dráma. Eláruljuk, miért foglalkoztatja az embereket egy húsz évvel ezelőtti celebházasság visszhangja még mindig. 

Mi történt húsz éve?
Amikor Pitt és Aniston egy pazar malibui ceremónián összekötötte életét 2000 nyarán, megszületett az új hollywoodi álompár. Brad Pitt épp akkor fürdött a kultfilmmé vált Harcosok Klubja sikerében, Jennifer Aniston pedig az évtized legmenőbb, legdögösebb sorozatszínésznője volt a Jóbarátoknak köszönhetően. Így tökéletesen egyenrangú felek voltak a házasságban, mindketten A-listás sztárok, semmi egyensúlytalanság vagy ego-különbség. Amikor Pitt elvállalt egy rövid cameo-szerepet a Jóbarátokban, amiért Aniston 1 millió dollárt keresett epizódonként, megvalósult minden egyenlőségen nyugvó párkapcsolatról álmodozó dolgozó nő álma. Ez az álom 2005-ben tört össze, amikor a Mr. & Mrs. Smith forgatásán Brad Pitt megismerkedett Angelina Jolie-val. Ám a dolgok csak még érdekesebbé váltak innentől.

Most lett igazán tündérmese
Angelina Jolie a végzet asszonyának megtestesülése volt akkoriban. Az a cseppet sem szokványos hollywoodi nő, akinek ekkorra már volt két villámházassága a kilencvenes években, második férje vérét viselte egy fiolában a nyakában, kambodzsai árvát fogadott örökbe egyedül, menő tetoválásai voltak és olyan művészi, torokszorító filmekben játszott, mint az Észvesztő. Sokak szemében ekkor ő lett a jéghideg, házasságokat szétzúzó ellenség, míg mások az élő bizonyítékként tekintettek rá, hogy a tökéletes hercegnővel szemben a vad tekintetű különcöt is választhatja a szőke herceg. (Meg kell jegyezni, hogy Jennifer Aniston szájából ekkor hangzott el a híressé vált Vanity Fair-interjúban, hogy nem Angelina miatt ment tönkre a házasságuk, hanem azért, mert Brad Pittnél “hiányzott az érzékenység chipje”, ám ilyen kicsire a szőke hercegnél nem adunk.)


Két részre szakadt a világ
A Szegény, Jennifer! szalagcímek szinte állandóvá váltak a bulvárlapok és magazinok címlapján, a világ pedig két részre szakadt: az Aniston-csapatra és a Jolie-csapatra. A házasságaik után, tizenöt év elteltével pedig mind Aniston, mind Pitt egyedülállóként, ugyanabban az időben ugyanazon a helyen tartózkodva vettek át díjat munkájukért. Nem csoda, hogy minden tekintet rájuk szegeződött. És örültek is mindketten a másik sikerének. A színészek azonban csak barátok, most már évek óta ismét, és nem is terveznek ezen változtatni.

A hírességek megtestesítik érzéseinket
Mivel Brad Pitt és Jennifer Aniston is ikonikus volt a korszakban, és egyetlen közös képet sem lehetett látni róluk az elmúlt évtizedben, természetes, hogy erős reakciókat váltottak ki a SAG-gálán készült fotók, és emiatt kaphattak romantikus felhangot, különösen a csuklófogós felvétel. Ám ezt valószínűleg csak az emberek szeretnék látni benne, mivel a hírességekben hajlamosak vagyunk saját félelmeinket, reményeinket, vágyainkat és észleléseinket látni. Azért szeretjük a hírességeket, mert megtestesítik érzéseinket. Ezért vált Jennifer Aniston az összetört szívű nők védőszentjévé tizenöt évvel ezelőtt. A nők magukat látták benne, azt az érzést, amikor nincs szerencséjük a szerelemben.
“Ha tehát a felbontott házasság megtestesítői a nyilvánosság előtt örülnek egymásnak, az mindannyiunknak reményt ad, hogy van esély rá, hogy egy megtört kapcsolatot helyrehozzunk” – mondta Katherine Schafler pszichoterapeuta. (Ám legalább ekkora hangsúlyt kellene, hogy kapjon a történet azon része, hogy mennyire jó, hogy Brad Pitt ismét sikereket ér el és díjakat kap, miután felhagyott az alkoholizmussal, Anistont pedig végre drámai színészként díjazzák, nem csak könnyed vígjátékokban kap szerepet, bár ezek sokkal kevésbé romantikus dolgok.)

“Két embert látunk, akik egykor házasok voltak, támogatják egymást, nincsen vesztes vagy győztes. A kapcsolatuk arra emlékeztet, hogy ha a dolgok olyan véget érnek, amire nem számítottunk, akkor is lehet előbb-utóbb happy end, más módon” – tette hozzá a pszichológus. Hiszen mindenki szereti, ha jó vége van a történetnek. Igazi hollywoodi divat szerint.

Forrás: The Huffington Post, The New York Times
Fotó: Getty Images