Őrült álmok gyötörnek mostanában? Nem vagy egyedül!

2020. április 25.
Sokan tapasztalják úgy a koronavírus-járvány alatt, hogy többet és sokkal őrültebb dolgokat álmodnak, esetleg rémálmok gyötrik őket. Nem csoda, hogy még olyan emberek is emlékeznek ezekre a gyakran bizarr álmokra, akik egyébként szinte sosem tudták másnap felidézni, mit álmodtak éjszaka. Mi az oka ennek az élénk éjszakai tevékenységnek?

A Harvard Orvosi Egyetemének pszichológia segédprofesszora, Deirdre Leigh Barrett végzett vizsgálatot az utóbbi hónapokban tapasztalt élénk álomtevékenységről, amely a világon végigsöprő koronavírus-járvány hatására jelentkezett nagyon sok embernél. Nem precedens nélküli a jelenség: számos tanulmány született már a témában, hogy a sokkoló események, Amerikában például a World Trade Center elleni, szeptember 11-én elkövetett terrorcselekmény hatására sokkal intenzívebb álmok jelentkeztek sokaknál, amelyekre sokkal részletesebben emlékeztek is az emberek. Így nem alaptalan a feltételezés, hogy egy olyan esemény, amely a Föld szinte minden lakójára hatással van, szintén hasonló álmokat válthat ki.


Kell az egészségnek

A tudomány egyelőre pontosan nem tudta megfejteni, mi váltja ki ezeket az álmokat. Azt tudjuk, hogy az agyunk az alvást arra használja, hogy a hosszú távú memóriába eltárolja a tapasztalatainkat, az álmaink pedig ennek a folyamatnak a részei. Vannak tanulmányok, amelyek bebizonyították, hogy a REM alvásfázis, amikor a legélénkebb az álomtevékenység, kulcsfontosságú az egészség szempontjából, mivel támogatja az érzelmi szabályozást és a tanulást. Ám az összetett kapcsolatot a mindennapok történései és az álmaink között még mindig nem értik teljesen a tudósok sem.

Zavarba ejtően élénk álmok

Annyit biztosan kijelenthetünk, hogy a koronavírus-krízis hatalmas stresszt és szorongást okoz emberek millióinak. A Harvardon végzett kutatás azt is megmutatta, hogy a napközben tapasztalt erősebb szorongás negatív hangulatúvá teheti az álmokat is, sokan a Covid-19-cel kapcsolatos álmokról is beszámoltak. „Az egyik álom, amire élénken emlékszem egy héttel ezelőttről, a barátaimról szólt, akiket megtámadtak, és más rémisztő, szürreális dolgok történtek velük. A legrosszabb az volt, hogy zavarba ejtően valóságosnak tűntek ezek az álmok” – mondta a kutatók kérdésére a kutatás egyik 30 éves résztvevője.

A stressz és a szorongás miatt emlékezhetünk jobban az álmainkra, mivel ezek megszakítják az alvást.

Körülbelül kilencven perces ciklusokból áll az alvásunk. Ezek végén valamilyen szinten megébredünk. Ha ezek az apró megébredések nem lennének, nem is emlékeznénk az álmainkra. Ha csupán pár percig tart ez az ébrenléti fázis, tovább tudunk aludni anélkül, hogy megzavarná az alvásunkat. Ha valaki erősen szorong azonban, ez az ébrenlét tovább tarthat, így arra az álomra is jobban emlékszünk, ami megzavarta az alvásunkat. 

A jó alvók is panaszkodnak

„Borzalmasak lettek az éjszakáim az elmúlt egy hónapban. Sokszor felébredek éjszaka, kimegyek a fürdőszobába, megnézem a telefonomat, felkelhetek-e már” – mondta a kutatóknak egy 34 éves New York-i zenész. A Mississippi Állami Egyetem kutatója, Courtney Bolstad szerint a megváltozott életritmus, társas kapcsolatok is az alvás felborulásához vezetnek. „Máskor kelünk fel, máskor eszünk és máskor alszunk el. Ezek mind a cirkadián ritmus felborulását okozzák. Ha nem azt, és nem úgy végezzük, ahogy általában, tönkreteheti az egész éjszakánkat” – magyarázta a kutató. 

A társaság hiánya a legrosszabb

Az emberek többsége számára a fizikai kontaktus és az okozza a legnagyobb nehézséget a koronavírus-krízisben, hogy nem találkozhatnak szeretteikkel és barátaikkal. A svéd Skövde Egyetemen végzett kutatás szerint a társadalmi ingerek hiányát az álmainkban dolgozzuk fel. Azért jelenhetnek meg rég nem látott ismerősök, már rég elhunyt hozzátartozók álmainkban, mert ilyenkor pótoljuk a nap közben hiányzó társas érintkezéseket. A modern technológia ugyan segít, hogy akkor is együtt legyünk, ha valójában egymástól külön töltjük az izolációt. A kutatók számára egyelőre nyitott még a kérdés, hogy a Zoom és a videohívások mennyire enyhítik a társas kötődések hiányát, és valóban segítik-e a kapcsolatok építését, pótolják-e valamilyen szinten a szemtől szemben való találkozásokat.

Olvastad már?

Az igazságot, hogy mit tesz az agyunkkal a világjárvány, még ki kell derítenie a tudósoknak. Ritkán van esélyük tanulmányozni szerencsére, ám a mostani helyzet az elménk működése és az álmok funkciójának, tulajdonságainak szempontjából remek alkalom számukra. „Egy év múlva sokkal többet tudunk majd az álmokról. Ez a krízis mindenkire hatással van, egy szerencsétlen világméretű kísérlet.”

Forrás: Time
Fotó: Unsplash