Miről beszélgessünk, ha unjuk a koronavírust?

2020. április 26.
Fontos, hogy informáltak maradjunk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, ám ha már úgy érezzük, hogy valami másról beszélgetnénk végre egy kicsit (vagy sokat), akkor is előbb-utóbb visszakanyarodhatunk a vírushoz. Hogyan előzzük ezt meg?

Ha úgy érezzük, minden beszélgetés, amit a munkatársakkal, a szeretteinkkel, az ismerőseinkkel folytatunk, csak a koronavírusról szól, nem vagyunk egyedül. A folyamatosan érkező adatok az újabb és újabb megbetegedésekről, a hírek a gyógymódokról, a betegség lefolyásáról, a barátokért és a családtagokért való aggódás bizony meghatározza és uralja a világ minden pontján az emberek közötti beszélgetések témáját.


Fontos is, hogy informáltak maradjunk, ám valószínűleg már mindannyian szomjazunk rá, hogy naponta legalább fél órát anélkül tölthessünk, hogy a koronavírus töltené be a gondolatainkat, beszélgetéseinket. Mivel indítsuk a barátokkal, munkatársakkal való videohívásokat, ha el akarjuk kerülni a járványtémát?

Keretezzük át a beszélgetést

„Olyan irreális elvárás, hogy a koronavírus manapság ne kerüljön szóba, minthogy ne kezdjenek politikáról beszélgetni karácsonykor a vacsoraasztalnál” – mutatott rá Diane Gottsman etikettszakértő. Ha valaki olyannal beszélgetünk, aki folyamatosan az aktuális hírekről informál, egyszerűen mondjuk meg, hogy szeretnénk, ha másról lenne szó, mert számunkra nem jó érzés erről beszélgetni. „Az őszinteség a legjobb taktika. Nyugodtan mondjuk azt, hogy szeretünk vele beszélgetni, de lehetne, hogy valami pozitív dologról csevegjünk inkább?” – mondta az etikettszakértő.

Használjuk ki a videhívás előnyeit

A legtöbb beszélgetésünket videohíváson bonyolítjuk. Ha témát akarunk váltani, könnyű dolgunk van, hiszen elég, ha kiszúrunk valamilyen részletet a háttérben, és arra tereljük a beszélgetést. „Dicsérjük meg a konyhabútort, a képet a falon vagy a lámpát! Ha pedig először látjuk valakinek a lakását, kérjük meg, hogy vezessen körbe!” – javasolta Gottsman.

Olvastad már?

Beszéljünk a popkultúráról

Sorozat, podcast, zene, könyv vagy film – remek elterelés lehet a koronavírus-témáról. „A streaming aranykorában mi másról beszélgetnénk jelenleg, mint a Tiger Kingről! Legálisan ennél nagyobb őrültség jelenleg nem elérhető valószínűleg” – javasolta az etikettszakértő. Ha a beszélgetőtársunk nem nézi ugyanazt a sorozatot, az sem baj, legalább felkelthetjük iránta az érdeklődését. Ha viszont ugyanazokat az epizódokat faljuk éppen, a koronavírusnak esélye sincs szóba kerülni.


Játsszunk inkább!

Ha nem sikerül eltérítenünk a beszélgetést a koronavírusról, játsszunk inkább együtt helyette. Rengeteg online lehetőség közül választhatunk, kvízek, szójátékok garmadája áll rendelkezésre. Sőt, ha mindenkinél megtalálható otthon ugyanaz a társasjáték, akár szinkronban is monopolyzhatunk például.

Amit feltétlenül kerüljünk

Három olyan terület van, ami azonnal megöli a beszélgetést az etikettszakértő szerint. Sose licitáljunk rá a másik emberre. „Azt gondolod, neked rossz. Nekem sokkal rosszabb.” Az ilyesfajta kinyilatkoztatások akár a barátság végét is jelenthetik. Ne szakítsuk félbe a másik embert, és sose javítsuk ki mások tévedéseit vagy nyelvtani hibáit mások, például a kollégák, előtt.

Mivel kezdjünk koronavírus-mentes beszélgetést?

  • Találtam egy remek receptet, amit meg akarok mutatni!
  • Próbáltál valamilyen új süteményt mostanában?
  • Nézel valami jó sorozatot?
  • Olvastál valami izgalmasat?
  • Voltál sétálni vagy biciklizni?
  • Hogy vannak a szüleid/gyerekeid/testvéreid?
  • Milyen ruhát vettél fel a videokonferenciához ma?
  • Milyen projekten dolgozol?

Forrás: The New York Times
Fotó: Unsplash

Olvass tovább!