Pótolhatja a testvér a barátokat?

2020. május 03.
Bár a családok meglepően gyorsan és jól alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta megváltozott élethelyzethez, az online oktatáshoz, home office-hoz, a gyerekek számára nehéz lehet feldolgozni, hogy nem találkozhatnak a barátaikkal. Sokuknak vannak testvéreik, ám felmerül a kérdés: pótolhatják a testvérek a barátokat?

Ha erre a kérdésre úgy válaszolunk, hogy lehetetlen, nagyjából úgy vélekedünk, ahogy a kutatók. A Michigan Egyetem kutatói Brenda Volling vezetésével végeztek kutatást, hogy kiderítsék, milyen a kapcsolata az 5-6 éves gyerekeknek a fiatalabb testvéreikkel és a barátaikkal. A vizsgálatból kiderült, hogy sokkal pozitívabb és egyenlőbb az ilyen korú gyermekek viszonya a barátaikkal, mint a testvéreikkel. A Denveri Egyetem 10-12 évesek körében vizsgálta ugyanezt, és hasonló eredményre jutottak. A gyerekek a barátaikkal sokkal inkább kiegyensúlyozottnak írták le a kapcsolatukat, mint a testvéreikkel.


Természetes a testvér-rivalizálás

Testvérek között természetes dolog a rivalizálás, mivel minden gyermek a családban ugyanazért a „díjért”, a szülők elismeréséért, figyelméért versenyez. Ez különösen intenzív lehet, ha a gyerekek korban egymáshoz közel állnak, vagy hasonló természetűek, mivel ugyanolyanok a szükségleteik ugyanabban az időben, így a szülőknek gyakran kell olyan döntést hozniuk, épp kinek az igényeit elégítsék ki először.

Testvérek is lehetnek barátok

Szülőként vagy nagyszülőként hatalmas kihívás, ha úgy döntünk, hogy arra szeretnénk sarkallni utódainkat, hogy barátok legyenek. Ám ha akár csak részben is, de sikerül, jelentősen sokat javíthat az otthonunk légkörén. Mit tegyünk, vagy ne tegyünk az ügy érdekében?

1. Sose hasonlítsuk össze őket. Próbáljuk minél jobban elkerülni, hogy egyiküknek olyat mondjunk, hogy rosszabb vagy jobb valamiben a testvérénél. Ahelyett, hogy motiválnánk a további próbálkozásra, inkább féltékenységet ébresztünk a gyerekben.

Olvastad már?

2. Dicsérjük az erősségeiket. Minden gyerek jó valamiben. Ezekre a tulajdonságokra és képességekre koncentráljunk, és dicsérjük ezeket. Próbáljunk ugyanebben az időben a testvérével kapcsolatosan is valami pozitív dolgot kiemelni. Ez nemcsak arra sarkallja a gyerekeket, hogy tovább fejlődjenek, de a versenyt is csökkenti egyúttal a testvérek között.

3. Mindig legyen kettesben töltött idő. Ha csak tíz perc is jut rá egy nap, mindig legyen olyan idő, amit csak kettesben töltünk egy-egy gyerekkel. Főzzünk együtt, társasjátékozzunk, vagy csak beszélgessünk.

4. Fontosak a gyakorlati feladatok. Az Utrechti Egyetem kutatója, Marieke Voorpostel kutatási eredményei szerint sokkal inkább támogatják egymást a testvérek, ha olyan feladatokat kapnak, amelyeket közösen kell megoldaniuk, mintha külön-külön kapnának teendőket.


Az erőfeszítéseink nemcsak most, a kényszerű összezártság idején jelenthetnek sokat a gördülékenyebb együttélésben, hanem a jövőben is, baráti kapcsolataik szempontjából. Ezeket ugyan nem pótolhatják a testvérek, viszont a testvérkapcsolatok hatással vannak a barátságokra is. Az Iowa Állami Egyetem kutatói, Hsiu-Chen Yeh és Jacques Lempers 374 családot követtek a gyerekek újszülött korától tízéves korukig. Azoknál a gyerekeknél, akik jobb testvérkapcsolatokról számoltak be korai éveikben, a későbbi életkorokban a baráti kapcsolataik is mélyebbek, kiegyensúlyozottabbak voltak, ráadásul önbizalmuk és magabiztosságuk is erősebb volt kortársaikénál.

Olvass tovább!

Forrás: The Telegraph
Fotó: Unsplash