Tényleg a szem a lélek tükre

2020. augusztus 02.
Egy friss kutatás bebizonyította, amit szállóigeként gyakran használunk: a szem a lélek tükre. A tudósok az emberek pupilláját vizsgálva fedezték fel, hogy máshogy reagálnak a fenyegető képekre azok, akik korábban valamilyen traumatikus élményen estek át.

Akkor beszélünk poszttraumás stressz szindrómáról (PTSD), ha valakit valamilyen traumatikus élmény ér. Általában a veterán katonákkal kapcsolatoban említik ezt a szorongásos zavart, ám nem csak náluk fordulhat elő. Autóbaleset, erőszak áldozatai, súlyos betegségen átesettek is szenvedhetnek PTSD-től, de akár a szülés is lehet traumatikus élmény, amely érzékenyebbé teheti az embert, hatására esetleg képtelenné válik a lazításra és a kikapcsolásra, fenyegetőnek érzi a hétköznapok ingereit.

A Cardiffi Egyetem kutatói a PTSD fizikai jeleit keresték a tanulmányban résztvevő, poszttraumás stressz szindrómától szenvedő alanyokon, illetve a kontrollcsoporton. A résztvevőknek vadállatok vagy fegyverek fenyegető képeit mutatták a semleges vagy éppen vidám fotók mellett, miközben mérték a betegek pupilláját. A PTSD-ben szenvedők máshogy reagáltak a fotókra, mint azok a személyek, akiket nem értek nagyobb traumák korábban. 

A pupillájuk nem a szokásos tartományban mozgott, amit a fény erősségének változása okoz: a fenyegető képek hatására sokkal nagyobbra tágult. Egy másik váratlan eredmény volt, hogy a PTSD-ben szenvedőknek nemcsak a fenyegető képek hatására nőtt nagyobbra a pupillája, hanem a pozitív képek hatására is, mint amilyen például egy izgalmas sportesemény. 

„Az eredményeink hatására fontos felülvizsgálni, hogy a terápiában nemcsak a félelemalapú ingerek váltanak ki erős hatást a páciensekben, hanem a pozitív ingerek is. Ha valaki poszttraumás stressz szindrómától szenved, bármilyen erős érzelmi inger azonnal aktiválhatja a félelem rendszerét. Ezért fontos a kezelést végzőknek megérteni azt is, hogy a pozitív élmények esetén is támogatásra van szüksége a PTSD-ben szenvedőknek, hiszen ez ugyanolyan kihívás számukra, mint a félelem” – mondta dr. Nicola Grey, a kutatás vezetője.

Olvastad már?

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash