A gyerekek a krízis csendes áldozatai lehetnek

2020. április 05.
Az egész világ a koronavírus elleni küzdelemre figyel. A betegség az idősebb korosztály egészségét veszélyezteti a leginkább, azonban a járvány a gyerekek jelenére és jövőjére is komoly hatást gyakorol.

A világméretű krízis soha nem látott kihívás elé állítja a gyermekvédelmi rendszert, a vészhelyzetben pedig ezúttal is a legnehezebb helyzetben élő gyerekek a legkiszolgáltatottabbak. Az UNICEF Magyarország meghatározta azokat a területeket, ahol a gyerekeket közvetlen veszély fenyegeti, így jobban tudunk figyelni a legelesettebb helyzetben lévőkre.

A távoktatás egyenlőtlenségei

Az iskolák bezárása és az online oktatás döcögős indulása még a jól felszerelt háztartásokban élő családoknál is okozott nehéz helyzeteket. Különösen nagy lemaradást szenvedhetnek el azonban azok a gyerekek, akik odahaza nem rendelkeznek online eszközökkel, interneteléréssel. A koronavírus miatti veszélyhelyzet veszélyezteti a legszegényebb, legnehezebb helyzetű gyerekek lehetőségeit, tanuláshoz való jogát. Ezt a problémát még tovább fokozza a közétkeztetés kimaradása, hiszen sok gyerek szinte csak az iskolában jut(ott) meleg ételhez. A rendszer működtetése – akár házhozszállítással is – alapvető jelentőségű.


Láthatatlan bántalmazás

A kényszerű iskola- és óvodabezárások óta szinte minden, ami a gyerekekkel történik, láthatatlan marad a külvilág számára. Nem működik az iskolai jelzőrendszer, a bántalmazást, abúzust, szexuális kizsákmányolást még nehezebb kiszűrni, mint eddig. A összezártság és a létbizonytalanság körüli feszültségek tovább növelik a családon belüli erőszak veszélyét. Azok a gyerekek, akik eddig is a legtöbb bántalmazást szenvedték el, most még kiszolgáltatottabbakká válnak, még nehezebben kérnek és kaphatnak segítséget.

Az online világ veszélyei

Az online térben eltöltött idő óhatatlanul megnő ebben az időszakban, hiszen az oktatás és a kapcsolattartás is erre a területre összpontosul. Minden korcsoportban és helyzetben lévő gyermek fokozottabban ki van téve a cyberbullying, vagyis az online zaklatás jelenségének, amely szélsőséges esetben végzetes tragédiákat is okozhat. Az UNICEF Magyarország számos javaslattal segít, hogy kiszűrjük és megelőzzük az internetes zaklatást.

Gyermekek a gyermekvédelemben

Magyarországon körülbelül 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban. Olyan gyerekekről beszélünk, akiket kiemeltek a vér szerinti családjukból, többnyire bántalmazás, elhanyagolás miatt, vagy azért, mert olyan rossz életkörülmények között éltek, hogy az már veszélyeztette az egészséges fejlődésüket. Ezekről a gyerekekről nevelők, nevelőszülők gondoskodnak intézményekben, jobb esetben nevelőszülői családokban. Az intézményekben kijárási, valamint látogatási tilalmat rendeltek el, hiszen egy ilyen zárt közösség – amelyben a gyerekek egy jelentős része amúgy is különböző betegségekkel küzd – különösen veszélyeztetett. 

Olvastad már?

A többségében traumatizált gyerekek mentális egészségét veszélyezteti a folyamatos bezártság, az ebből fakadó erőszak esetleges felbukkanása, valamint, hogy bizonytalan ideig nem találkozhatnak a szeretteikkel, megfelelő technikai feltételek híján pedig az online kapcsolattartás is nehezített. A digitális eszközök hiánya miatt ezek a gyerekek az oktatás területén is további hátrányba kerülnek, hiszen sok intézményben gyakran csak egy számítógép áll rendelkezésre, az emberi erőforrások szűkösek, a dolgozók túlterheltek, és nem erre a feladatra lettek kiképezve.

Elmaradó fejlesztések

A sajátos nevelésű, fogyatékossággal élő vagy tartós beteg szermekek számára a foglalkozások kiamradása, elmaradása olyan olyan hosszú távú hátrányokat okozhat, amelyek később kihathatnak a gyermek egész későbbi, felnőtt életére is. Támogatásra van szükségük azoknak a szülőknek is, akik például a bezártságot nehezen viselő ADHD-s, vagy autista gyermekükkel kényszerülnek karanténba, hiszen a mostani helyzetre ők sem készülhettek fel.


Ha egyedül van a szülő

A munka és a gyermekfelügyelet megoldása komoly kihívás elé állít a krízis során minden szülőt, e tekintetben különösen nehéz helyzetben vannak a gyermekükről egyedül gondoskodók. A kapcsolattartást nagyban nehezíti a vészhelyzet a mozaikcsaládok esetében is, hiszen a gyermek ebben az időszakban nem, vagy nehezebben találkozhat a szeretteivel. A betegség családokat szakíthat szét, illetve gyermekek maradhatnak megfelelő felügyelet nélkül.

Összefogás kell

„A krízis láthatatlan áldozatai, csendes elszenvedői a gyerekek lehetnek, közülük is a legnehezebb helyzetben lévő, legvédtelenebbek, akikre elsőként sújt le az élet minden nehézsége. Példátlan összefogásra van szükség az állami szervek, a gyermekvédelmi rendszer, a civil szféra és a piaci szereplők között, hogy megvédjük a gyerekeket ezen veszélyektől” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. Ebben az UNICEF Magyarország is kiveszi a részét. A szervezet megkezdte az igények felmérését az állami/gyermekvédelmi gondoskodás intézményeiben, hogy megfelelő segítséggel – többek között egészségügyi felszereléssel, szakemberek támogatásával, online programokkal – tudja támogatni őket a következő nehéz időszakban. „Arra buzdítunk minden céget, hogy lehetőségei szerint vegye fontolóra, milyen lépésekkel tudja támogatni a gyerekeket. Mi készen állunk a párbeszédre.”

Fotó: UNICEF Magyarország

Olvass tovább!