Védd az agyad, ne legyél (túl) kedves!

2020. április 13.
Úgy tűnik, a morózus, ellenálló természet védi az agyunkat az Alzheimer-kór ellen. Egy friss kutatás szerint ugyanis azokat az idős embereket, akiket úgy jellemezhetnénk, hogy nem túl kellemes személyiségek, kevésbé fenyegeti a szellemi képességek hanyatlása.

A Genfi Tudományegyetem kutatói által végzett felmérés szerint a személyiség és bizonyos tulajdonságjegyek jobban befolyásolják az időskori, szellemi képességek hanyatlásával járó betegségek, így az Alzheimer-kór kialakulását. Vizsgálatuk szerint azoknál az időseknél, akik számára nem magától értetődő az, hogy egyetértenek és belenyugszanak a dolgokba, emellett természetüknél fogva kíváncsiak, a kissé nonkonformista személyiségük konzerválja az agyukat, és kevésbé van hatással rá az idő múlása vagy az Alzheimer-kór.


Az Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb oka a szellemi képességek hanyatlásának idős korban. Míg számos rizikófaktort feltártak már a tudósok a betegséggel kapcsolatban, így például tudjuk, hogy a magas vérnyomás vagy a diabétesz növeli az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, addig a nem biológiai tényezőket még csak most kezdi feltérképezni a tudomány.

Amikor már túl késő

Lehetséges, hogy csökkentsük az agy károsodását a nem biológiai tényezők segítségével? Vannak olyan személyek, akik védettebbek a személyiségük vagy az életmódjuk miatt? „Az első idegsejtek elpusztulása és az első tünetek megjelenése között úgy 10-12 év telik el” – mondta Panteleimon Giannakopoulos, a Genfi Tudományegyetem pszichiáter professzora.

Akik nem túl kellemes személyiségűek, nem félnek a konfliktusoktól és bizonyos mértékig különcnek tekinthetők, rendelkeznek valamiféle védelemmel az Alzheimer-kórral szemben.

„Hosszú ideig képes az agy kompenzálni a károkat az alternatív hálózatok aktiválásával. Amikor az első klinikai tünetek megjelennek, sajnos már túl késő. Ezért létfontosságú a betegség hatásos lassításában és kezelésében a korai biológiai tényezők azonosítása.”

Évek megfigyelése

A specialisták a vizsgálatukba nagyszámú és sokféle társadalmi rétegből kikerülő 65 év feletti embert vontak be, akiket öt évig megfigyeltek. Többféle módszert is bevetettek a kutatásukban, az agyi képalkotó eljárásoktól a fehérjéket feltérképező vizsgálatokig. „Hogy a lehető legteljesebb képet kapjuk, úgy döntöttünk, hogy az olyan tényezőket is feltérképezzük, mint a környezet, az életmód és a pszichológia. Ezért végeztünk tanulási és személyiségjegyekkel kapcsolatos felmérést” – mondta a professzor. 

Olvastad már?

Az önzőség védelmben?

Az eredmények meglepték a kutatókat is: azoknak az embereknek az agya, akiket úgy jellemeznénk, hogy nem túl kellemes személyiségűek, nem félnek a konfliktusoktól és bizonyos mértékig különcnek tekinthetők, rendelkezik valamiféle védelemmel az Alzheimer-kórral szemben. A védőpajzs helyét is meghatározták a tudósok: a memóriáért felelős agyi körökben található. „Ha valaki nagyon engedékeny természetű, túlzottan alkalmazkodó, mindig a saját igényei elé állítja mások kéréseit, kerüli a konfliktusokat és az együttműködést keresi, úgy tűnik, nem tesz túl jót az agyának. A másik véglet, ha valaki rendkívül extrovertált, ám nem túl kellemes személyiség – mint például a nárcisztikus emberek. A kulcskérdés az, milyen kapcsolatunk van másokkal, a saját kárunkra alkalmazkodunk-e másokhoz?”

A nyitottság is fontos

Egy másik személyiségvonás is nagyon fontosnak tűnik az Alzheimer-kór megelőzésében, ez pedig az újdonságokra való nyitottság. „Ez kevésbé meglepő, hiszen már eddig is tudtuk, hogy a tanulás és a világ történései iránti érdeklődés megvéd minket az agyi öregedéstől” – mondta a kutatás vezetője, aki hozzátette, ezek a tényezők úgy működnek, mint egy puzzle. Mindegyik rész nagyon fontos, és mindenkinél egyénileg fontos megvizsgálni, melyek azok a tényezők, amelyek növelhetik az Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját, és melyek azok, amik megvédhetnek tőle.

Olvass tovább!

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash