Beletinderezhetjük magunkat egy párkapcsolatba?

2020. szeptember 11.
Ki kell lépnünk a Tinderről, ha komoly kapcsolatot szeretnénk? Michelle Obama ezt javasolja. De valóban mindenki csak egyéjszakás kalandokat és futó kapcsolatot keres a randioldalon? Mit mond a tudomány, lehet stabil, egészséges hosszú távú szerelmet találni a Tinderen?

Michelle Obama az egyik legfrissebb podcastjában a házasságról és a megfelelő partner kiválasztásáról beszélt. Szóba kerültek az online applikációk is mint a párkeresés lehetséges alternatívái, ám a volt First Lady szerint „nem tinderezhetjük magunkat bele egy hosszú távú kapcsolatba.”

Mire használják az emberek a Tindert?

Michelle Obamához hasonlóan a legtöbb ember azt gondolja, hogy a Tinderen a legtöbben csak egyéjszakás kalandokat keresnek, nem párt, akivel felépíthetnek egy érzelmileg stabil, egyenrangú párkapcsolatot.

A Tinder az a párkereső applikáció, ami a földrajzi helyzetünk adatait felhasználva a hozzánk közel lévő felhasználókat mutatja meg. Az emberek leginkább az eléjük kerülő képek alapján döntik el, hogy tetszik-e nekik az adott személy vagy sem, és ennek megfelelően húzzák jobbra vagy balra az illető profilját. Ha két ember kölcsönösen jobbra húzza egymást, az egy találat (match), és ezután válthatnak üzenetet egymással.

Ám az előítéletekkel ellentétben nem mindenki csak kalandot keres a Tinderen, amikor jobbra vagy balra húzza a profilképeket. Egy 2017-es felmérés szerint, amelyben több mint háromezer felhasználót kérdeztek meg arról, miért használja a Tindert, rengeteg lehetséges indok felmerült a válaszok között. Természetesen a szexuális tapasztalatszerzés és flörtölés is szerepelt, ám nem ezek voltak a fő motivációk. A legtöbb ember a Tindert szórakozásból vagy kíváncsiságból használja. Emellett sokan voltak a párkapcsolatot keresők, barátokat keresők vagy egyszerűen azok, akik csak utazásaik során szerettek volna egy-két helyi emberrel megismerkedni. Sokaknál szerepelt még indokként az önbizalom növelése: az online társkeresőt arra használták, hogy segítségével a társadalmi elfogadást és elismerést érezhessék.

Ki van a Tinderen?

Felmerül a kérdés, hogy vannak-e tinderező típusok? A pszichológusok szerint egyértelműen igen. Az extorvertált, kevésbé érzékeny és az új tapasztalatokra nyitottabb egyedülálló emberek közül sokkan többen tindereznek, mint azok a szinglik, akik nem rendelkeznek ezekkel a személyiségjegyekkel. A Genovai Egyetem tudósai Francesco Bianchi-Demicheli pszichológus vezetésével le is írták a Tinder-felhasználók három leggyakoribb típusát.

Olvastad már?

  • Stabil és önazonos felhasználók. Ezek a tinderezők pszichológiailag egészségesek, megfelelő önkontrollal rendelkeznek, nagy a szexuális étvágyuk, erős az önbizalmuk és magabiztosak. Ők azok, akikkel kapcsolatban felteszik a kérdést: de mit keresnek egy online társkeresőn?! A legtöbben nem gondolják róluk, hogy regisztrálnának valaha a Tinderre, pedig a valóság mást mutat. Ők lazább vagy szorosabb párkapcsolatot keresnek, és gyakran alakul úgy, hogy hosszú távú kapcsolat lesz a tinderes románcukból.
  • Alacsony érdeklődésűek. Az ebbe a csoportba tartozók sem Tinder-függők, ám szorongók, alacsony az önbizalmuk és a szexuális étvágyuk. Nem igazán keresnek párkapcsolatot, ők azok, akik az önbizalmuk növelésére hasznáják az online társkeresőt. 
  • A függők. Az igazi kalandorok, akik folyamatosan a Tinderen lógnak, ám önbizalmuk törékeny, és hajlamosak a szorongásra. Számukra veszélyes lehet az online társkereső, mert hajlamosak függővé válni az applikáció azonnali jutalmától, így könnyen elfordulnak a való élettől és az online térben kezdenek élni.

Ezek a csoportok a szakemberek szerint nem tisztán vannak jelen a Tinderen, keverednek az egyes emberekben a személyiségjegyek, ám hogy megtalálja-e az örök szerelmet valaki, az attól függ, milyen tulajdonságok dominálnak nála.

Ki kell lépni a Tinderről?

Michelle Obama álláspontja, miszerint a Tinderen nem lehet hosszú távú szerelmet találni, nem egyetemes, mindenkire egyaránt igaz állítás. Nagyon sokan találták meg a boldogságot az online társkeresőn, szerelmek, házasságok születtek egy jobbra húzásból. Obama álláspontja szélesebb nézőpontból, miszerint egy párkapcsolathoz kockáztatásra, munkára és befektetésre van szükség, teljesen egybehangzik bármilyen kapcsolatokkal foglalkozó kutatás eredményeivel. Ez nincs másként a Tinderen születő kapcsolatokkal sem. 

Ha azért használjuk a Tindert, hogy ne kelljen megkockáztatni személyesen azt az első lépést, amikor elhívunk valakit randizni, valóban igaz, hogy ideje letennünk a telefont. Ha nem hiszünk abban, hogy elég értékesek vagyunk ahhoz, hogy eljöjjön velünk valaki egy találkozóra, akihez a való életben lépünk oda, ugyanakkor szeretnénk egy hosszú távú kapcsolatot, ehelyett futó kalandokra vállalkozunk csak, érdemes őszintének lennünk magunkkal a céljainkkal kapcsolatban.

Olvass tovább!

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash