A párkapcsolatok 5 típusa és kilátásaik

2020. december 25.
Folyamatosan különböző szempontok szerint vizsgáljuk kapcsolatunkat. Szeretnénk megérteni, szeretnénk, ha fejlődne. Gyakran hasznos, ha hátrébb lépünk egy lépést, és nagyobb összefüggéseiben vesszük górcső alá.

Róla szól vagy rólam? Az elmúlt hetek feszültségét csak múló stressz okozta, vagy valamilyen nagyobb probléma áll a háttérben? Ha ezt teszem, vajon mit reagál rá? És ha nem teszem? A Psychology Today pszichológiai szaklap szakemberei összeállították az öt leggyakoribb kapcsolattípus jellemzőit, így könnyen azonosíthatjuk, a mi párkapcsolatunk melyik csoportba tartozik, így választ kaphatunk kínzó kérdéseinkre.


Versengő-irányító
A hatalom megszerzése sokaknak motiváció az élet minden területén, így a párkapcsolatban is. Ki a jobb, ki nyeri a vitát, kinek az elvárásai és elvei érvényesülnek, kinek a karrierje fontosabb. Rengeteg veszekedést szül az ilyen szemlélet, és hatalmi harcba torkollik az ígéretesen indult románc, a csata pedig az utolsó szóig tart. Állandó az otthoni feszültség az olyan kapcsolatokban, ahol két erős személyiség küzd az irányításért, és győzelemként tekint rá, ha az ő igaza érvényesül.
Kilátások Ezek a párok általában belefáradnak az állandó csatározásba, és elválnak. Ritkán, de előfordul, hogy valamelyik fél, vagy mindkettő esetleg belátja, hogy a párkapcsolat nem arról szól, ki a főnök.

Aktív-passzív
Az egyik fél irányít, ő végzi el a nehéz munkát és kormányozza a kapcsolatot. Gyakori, hogy versengő kapcsolatok alakulnak át ily módon, ám gyakoribb, hogy ez az egynesúlyhiány az elejétől megvan a felek között. Gyakran indulnak úgy ezek a szerelmek, hogy az irányító fél segítő szerepben tűnik fel a passzívabb személy mellett. A veszekedések ritkák, néha az aktív fél kiborulása zavarja meg az állóvizet, mikor már belefárad az állandó döntéshozásba. Ám utána visszaáll minden az eredeti szerepek szerint.
Kilátások Fennáll a veszélye az aktív fél kiégésének, ilyenkor előfordulhat, hogy kilép a kapcsolatból. Az elhagyott partner előtt két út áll ilyenkor: vagy rátalál a függetlenségére és erejére, vagy talál magának egy újabb személyt, aki gondját viseli.

Agresszív-alkalmazkodó
Az erőkülönbség sokkal jobban látszik a két fél között, mint az aktív-passzív párkapcsolatoknál. Az egyik személy fölötte áll a másiknak, a másik pedig inkább félelemből marad tétlen. Bár az agresszívabb fél részéről gyakoriak az indulatkitörések, igazi konfliktusról ritkán beszélhetünk. Az érzelmi és fizikai abúzus gyakori az ilyen párkapcsolatban, az alkalmazkodó partner folyamatos feszültségben él, állandóan tojáshéjon lépked, hogy ne essen bántódása. Próbálja kitalálni a helyes lépéseket, hogy elkerülje a kitörést, ám sajnos itt nincsen olyan, hogy helyes lépés.
Kilátások A párkapcsolat mindaddig fennmarad, míg a megfélemlített fél elég erőt nem gyűjt hozzá, hogy kilépjen. Az agresszív fél mindent megtesz, hogy visszatartsa és visszakényszerítse a kapcsolatba. Ha ez nem sikerül, újabb áldozatot keres majd.


Párhuzamos életek
Kevés veszekedés, ám kevés kötődés. Robotpilóta üzemmódban, rutinok mentén működik ez a kapcsolat, ahol a felek csak élnek egymás mellett, inkább szobatársak, mint szerelmesek. Évek alatt egy kezdetben lángoló kapcsolat is eljuthat erre a szintre, ha csupán a szexuális vágy kötötte össze a két embert, vagy ha a problémáikat az eltelt idő során a szőnyeg alá söpörték ahelyett, hogy megoldották volna. A gyermekek születése is sok kapcsolatban okoz ilyen elcsúszást a szülők között.
Kiltások Az életközepi válság egyik vagy mindkét félnél kiválthat olyan érzéseket, hogy kifutnak az időből. Emiatt észbe kaphatnak, és újra életet lehelhetnek kihűlt kapcsolatukba. Ám előfordul, hogy kilépnek, és egy új párkapcsolatban keresik a boldogságot. A harmadik lehetőség, hogy úgy döntenek, öregek már a változáshoz, és minden marad a régiben.

Elfogadó-kiegyensúlyozott
Ez a pár képes együtt dolgozni, csapatként működnek. Mindketten tisztában vannak az erősségeikkel, gyengeségeikkel, és segíteni, kiegészíteni akarják egymást. Képesek rá, hogy megújuljanak, a problémáikat megoldják.
Kilátások A negyvenes éveikben kialakuló krízisen is képesek átküzdeni magukat együtt, és bár életük nem napi 24 óra mosolygás, de képesek a kapcsolatukat egyensúlyban tartani.

Van esély a változásra
Az öt párkapcsolati típusból négy kevésbé működőképes, ám a legtöbb kapcsolatban benne van a lehetőség, ha a felek is akarják, hogy jól éljenek együtt. Az első és legfontosabb, hogy felismerjék és őszintén bevallják maguknak, jelenleg hol tart az együttélésük. Ezután jöhetnek a gyakorlati lépések a párkapcsolat dinamikájának átalakítására. Ez átlalában azt jelenti, hogy pont az ellenkezőjét kell tenniük, mint ahogy eddig viselkedtek. Ezt persze nem kell egyedül végigcsinálni, párkapcsolati terápia, barátok, család segítsége támogathatja a konkrét lépéseket.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash