A nők a férfiak horkolása miatt nem tudnak aludni

2020. december 21.
A nők átlagosan három órával alszanak kevesebbet egy éjszaka annál, mint amennyit lehetne, a mellettük horkoló férfiak miatt – derült ki egy friss kutatás eredményeiből.

Nem vagyunk egyedül, ha nap mint nap nehézséget okoz, hogy álomba merüljünk vagy átaludjuk az éjszakát a párunk zavaró alvási szokásai miatt. Valójában, derült ki egy friss kutatásból, a nők mintegy három órányi alvást veszítenek a férfiak miatt minden éjszaka. 

alvashiany-parkapcsolat-horkolas

Nagy-Britanniában végezték a kutatást, amelyben 2000 heteroszexuális pár alvási szokásait vizsgálták. A nők átlagosan három órával aludtak kevesebbet a férfiaknál, ami éves szinten összeadva még sokkolóbb: 45 nappal jelent kevesebb alvást. És még nincs vége!

A kutatás eredményei szerint a nők fele állandó alváshiányra panaszkodik, míg harmaduk arról számolt be, hogy minden éjszaka megzavarja őket párjuk, megszakítva az alvásciklusukat. A férfiak közül csak tízből ketten számoltak be hasonlóról. 

Mi okozza a nemek közötti alvási szakadékot a heteroszexuális nőknél? Leginkább a párjuk folyamatos horkolása.

Az adatok összesítéséből kirajzolódott, hogy majdnem a nők negyede (22 százalék) olyan partnerrel él, akinek horkolása zavarja az ő éjszakai nyugalmukat, 14 százalékuknál pedig mindig a nő az, akinek éjszaka fel kell kelnie a gyerekekhez, míg a férfiak fel sem ébrednek édes álmukból.

Ehhez képest elenyésző volt azoknak a pároknak a száma, ahol az eltérő alvásritmus okozza a problémát. „Logikus lenne, hogy a férfiaknak és nőknek eltérők az alvási szükségletei, sok dologban teljesen más a biológiánk – magyarázta Stephanie Romiszewski alvásszakértő. – A hormonális hullámzások, amelyek a menstruációs ciklushoz, terhességhez, menopauzához köthetők, már önmagukban is hatalmas biológiai eltérést jelentenek. Ezt fontos észben tartanunk, amikor megpróbáljuk kialakítani a jó alvási szokásokat, segíthet megtalálni az éjszakai nyugalmat.”

Ha ez mind nem lenne elég, a kutatás arra is rávilágított, hogy az állandó alváshiánynak messzemenő következményei vannak a nők testi-lelki egészségét illetően. 

Sokan kevésbé vonzónak érzik magukat, ha nem aludhatják ki magukat, ami testképzavarokhoz és étkezési rendellenességekhez vezethet. Nagyobb a depresszió kialakulásának esélye, és egészségtelen táplálkozásra is hajlamosít az alváshiány. Számos korábbi kutatás bizonyította már azt is, hogy a kettes típusú diabétesz és a szívbetegségek kockázata is nagyobb azoknál, akik folyamatos alváshiányban szenvednek. 

A külön szoba, külön ágy praktikus megoldás lehet, ám a társadalmi beidegződések miatt ezt még mindig kevesen választják – de ez az arány változóban van. Egy friss kutatás szerint ma kétszer annyi nő dönt úgy, hogy éjszakai nyugalma érdekében külön alszik párjától: ötből három pár esetében születik meg a döntés, hogy külön ágyban térnek nyugovóra, és az esetek felében a férfi horkolása az oka ennek a lépésnek. Ötből két pár esetében számoltak be arról, hogy a külön hálószoba elhozta a békét otthonukba, kipihentebbek és kevesebbet veszekednek azóta.

Olvastad már?

Forrás: marieclaire.com.au
Fotó: Unsplash