A mérgező barátság 10 biztos jele

2020. december 27.
Bárkivel és bármikor előfordulhat, hogy nem a megfelelő embereket engedi közel magához. Nemcsak a párkapcsolatokról, hanem barátságokról is kiderülhet, hogy azok ahelyett, hogy építő, támogató, oda-vissza működő kapcsolatok lennének, inkább romboló, bántalmazó, mérgező hatással vannak az életünkre. A pszichológus összeszedte, milyen jelei vannak, ha egy barátság nem egészséges.

Azért vannak a jó barátok, hogy támogassanak a bajban, együtt örüljünk a sikereinknek, és legyen társaságunk a vidám percekben. A mérgező barátságok azonban inkább frusztrációt és kimerültséget hoznak az életünkbe. Ahogy a párkapcsolatok esetében, a baráti kapcsolatoknál sem könnyű felismerni, ha egészségtelenek számunkra, megszakítani azokat pedig még nehezebb. Perpetua Neo pszichológus összeszedte, mi az a tíz intő jel, ami arra utal, hogy mérgező egy barátság.

1. Túl sok dráma

Amit biztosan várhatunk egy mérgező személytől: a dráma. Körülöttük folyton káosz van, mindig veszekednek valakivel, problémáznak vagy hihetetlen dolgok történnek velük. „A dráma nagy dolog, amikor mérgező barátságról beszélünk. Egy ilyen barát leszív minket azzal, hogy mindig nagyszerű, vagy éppen az ellenkezőjével, hogy folyton ő a segítségre szoruló áldozat” – magyarázta a pszichológus. Teljesen mindegy, mi a történet, garantáltan hallunk róla, vagy ami még rosszabb, bele is keveredünk nyakig.

2. Minden róluk szól

Egy mérgező barát sosem hallgat meg minket igazán. Folyamatosan arra vár, hogy ő beszélhessen, a beszélgetést pedig folyton visszatereli saját magára. „Gyakori fordulat a társalgásban, hogy a másik felet biztosítjuk róla, az adott dolog már velünk is megtörtént. Ez rendben is van, az empátia megnyilvánulása kapcsolatot teremt. Ám amikor a mérgező embereknél ez megtörténik, onnantól csak az ő esetükről lesz szó.”

3. Folytonos letromfolás

A pszichológus szerint a mérgező baráttól sohasem hallunk egyetlen bókot sem. Nem gratulálnak az előléptetéshez, a tanulmányi sikerekhez, nem örülnek a párkapcsolatunknak. Ehelyett inkább megkeresik a hibát ezekben a helyzetekben, és erre hívják fel a figyelmet. Ha jobban belegondolunk, rájöhetünk, hogy soha nem érezzük magunkat nyugodtan vagy lazának a közelükben, rengeteg energiánkat emészti fel egy-egy találkozás ezekkel az emberekkel.

Olvastad már?

4. Versenyeznek velünk

Mindegy, hogy munkahelyi előléptetésről, párkapcsolatról vagy egy új hobbiról van szó, a mérgező barát versenyez velünk. Nem bírják elviselni a gondolatot, hogy valamiből kimaradnak, azt pedig különösen nem szeretik, ha valamiben jobbak vagyunk náluk. „Akkor is versenyeznek, ha nekünk eszünkbe sem jut versenyt csinálni az életünkből” – mondta Neo. 

5. Titokban másolnak minket

A versenyzés újabb szintje, ha a mérgező személy elkezdi másolni a cselekedeteinket, öltözködésünket, ötleteinket. Ugyanolyan táskát vásárolnak, elkezdik ugyanazokat a kifejezéseket használni. „Gyakori, hogy minden idejüket velünk akarják tölteni, és másolnak, mintegy megpróbálják ellopni az identitásunkat.”

6. Féltékenyek a többi barátunkra

Egy mérgező személy valószínűleg azonnal egy másik barátunkat hibáztatja, ha nem válaszolunk azonnal az üzeneteire vagy vesszük fel a telefont. Folyamatosan kritizálják a többi ismerősünket, akár szemtől szembe is, és megpróbálnak elválasztani tőlük. „Extrém módon féltékenyek a többi barátunkra, és olyan messzire is képesek lehetnek elmenni, hogy passzív-agresszív érzelmi zsarolásként folyamatosan azt duruzsolják, mi vagyunk az ő egyetlen igazi barátjuk, az egyetlen olyan ember az életükben, aki igazán törődik velük. Még akkor is elvárják, hogy mindent eldobjunk, ha épp randevúnk van valakivel” – figyelmeztetett a pszichológus.

7. Működik a kettős mérce

Miközben elvárják, hogy mi mindig a rendelkezésükre álljunk, a mérgező személyek nem érzik rosszul magukat tőle egyetlen pillanatig sem, ha elutasítanak minkat. Mivel olyan irracionálisak és teátrálisak, inkább nem is vitatkozunk velük. „Ha például kölcsönadtunk nekik, gyakran úgy tesznek, mintha ez meg sem történt volna, és nem tartoznának. Újraírják a történelmet. Így lehet, hogy mérgesek vagyunk és felháborítónak tartjuk, ám nem akarjuk, hogy jelenetet rendezzenek, így inkább nem firtatjuk a történteket.”

8. Hazudnak, hogy megsajnáljuk

A mérgező barátoknak mindig szomorú története van. Valószínűleg olyan meséket hallottunk tőlük, amelyek alkohol- vagy drogproblémákról, hányattatott fiatalkorról szóltak, hogyan tették tönkre mások az életüket. „Még akkor is hajlamosak ilyen történeteket mesélni, amikor nem változtat egy helyzeten.”

9. Mindig mi hibázunk

A nyilvános megszégyenítés a mérgező személyek kedvenc elfoglaltsága. Ha nem tettünk semmi rosszat ellenük, akkor is képesek olyan helyzetet létrehozni, amelyekből az derül ki, hogy elrontottunk valamit. Például állíthatják, hogy megígértük, velük nézünk meg egy filmet, ám egy másik barátunkkal tettük, emiatt szemrehányást tesznek, holott ilyen beszélgetés és ígéret sosem hangzott el.

10. Érezzük, hogy valami nincs rendben

A pszichológus szerint a radarjaink biztosan érzékelik a jeleket, hogy valami nincs rendben, még akkor is, ha ez nem tudatosodik bennünk. Nehéz lehet pontosan meghatározni, mi a baj, ám ha folyamatosan azt érezzük, hogy folyton szorongunk valakinek a közelében, ez azért lehet, mert mérgező személy. „Hallgassunk a testünkre, jó barométer. Megérzi, ha baj van.”

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash