Hogyan üzen a test, ha rossz kapcsolatban élünk?

2020. november 15.
Könnyű a fejfájást a túl sok kávéra, a szorongást pedig csupán izgatott várakozásra fogni. Ám a testünk többféle módon üzen nekünk a környezetünkről és az emberekről, akik körbevesznek minket, mint gondolnánk.

„Gyakrabban előfordul velünk, mint gondolnánk, hogy a tudatalattink a testünk tünetein keresztül próbál üzenni nekünk” – mutatott rá Shannon Thomas pszichoterapeuta. Különösen igaz ez a párkapcsolatokra, ahol a mérgező viszony miatt gyakoriak az olyan testi tünetek, amelyeknek nincs orvosi magyarázat, kivéve azt, hogy a stresszhormonok, az adrenalin és a kortizol folyamatos jelenléte rendkívül változatos reakciókat válthat ki a szervezetünkből.


1. Folyamatos fáradtság

Az egyik leggyakoribb tünete a rossz párkapcsolatnak, hogy fáradtnak és levertnek érezzük magunkat. Ez gyakran a mérgező fél célja is, hiszen egy kimerült áldozatnak sokkal kevesebb energiája lesz arra, hogy ellenkezzen és harcba szálljon vele, sokkal könnyebb kontrollálni.

2. Autoimmun betegségek

A mérgező kapcsolat által kiváltott stressz gyakran vezet a testben autoimmun folyamatok fellángolásához, gyulladásokhoz, bőrproblémákhoz. Ám amikor a betegek ezekkel a problémákkal orvoshoz fordulnak, az esetek 95 százalékában tanácstalanul állnak a szakemberek a problémák előtt. Bár ezt akár jó hírként is felfoghatjuk, hiszen a stressz oldása és a mérgező kapcsolattól való szabadulás általában a panaszok megszűnését is jelentik egyben.

Olvastad már?

3. Emésztési problémák és hormonális kilengések

Meglepő, de egy rossz kapcsolat tünete lehet az is, ha egy korábban gond nélkül fogyasztott étel emésztése problémássá válik. Ennek hátterében is a stersszhormonok állhatnak a szakember szerint.

4. Nehézségek az emlékezettel és a beszéddel

Ha az agyunk folyamatosan készenléti állapotban van, azt várva, mikor tör ki egy újabb veszekedés, nem nagyon marad hely másnak, beleértve a memóriát és a beszédkészséget is. „Sok olyan páciensem volt, akiknek egy rossz kapcsolat idején kifejezetten nehéz volt elolvasni egy könyvet, feldolgozni az információkat, vagy éppen megjegyezni dolgokat. Ezek a funkciók nagyon rosszul működnek egy mérgező kapcsolatban” – mondta Thomas. Az agyat ugyanis az foglalja le, hogy feldolgozza a sérelmeket, megkeresse az okokat, és megpróbáljon megoldást találni a helyzetre.


5. Görcsös izmok

Az izmok kötöttsége, merevsége nagyban megmutatja valakinek a lelkiállapotát, ám nem feltétlenül tulajdonítunk a görcsös váll- vagy hátizmoknak lelki okokat, inkább a sok számítógép előtt görnyedést okoljuk.

Van, ami elmúlik, van, ami marad

A testi tünetek, amelyeket egy mérgező párkapcsolat okoz, általában elmúlnak, amikor kilépünk a kapcsolatból. Ám sok esetben ezek a panaszok akár fokozódhatnak is, például a gyomorproblémák gyakran tovább romlanak. A szakember szerint ez leginkább a személy életkorától, általános egészségi állapotától, és attól függ, mennyi ideig élt valaki a mérgező kapcsolatban, ám mindenki számára van remény, amelyhez fontos, hogy segítséget kérjen valaki, ha egyedül nem boldogul a feldolgozással.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash