Így engedd el a haragot a pszichológus szerint!

2020. december 31.
Bár tudjuk, hogy nem szabad ragaszkodni a haraghoz és a vele járó toxikus érzésekhez, néha nagyon nehéz elengedni sérelmeinket. Ebben segítünk most néhány szakértői tippel!

Vissza a kezdetekhez

Attól függően, mikor történt a haragot kiváltó eset, nehéz lehet visszaemlékezni a mardosó érzések gócpontjára. Próbáljunk hideg fejjel visszagondolni a történtekre, kérdezzük meg magunktól, mi hogyan viselkedtünk a szituációban, és miért esett nekünk ennyire rosszul az egész? Próbáljuk körülírni az érzéseinket, és ítélkezésmentesen újragondolni a helyzetet.

Miért őrzöd ilyen régóta?

Tegyük fel magunknak a fenti kérdést. Jobban érzed magad attól, hogy cipeled ezt a terhet? Azért tartod még mindig a haragot, mert arra vársz, hogy a másik lépjen? Mennyi a valószínűsége, hogy ez megtörténik? Próbáljuk meg leválasztani magunkat a régóta meggyökeresedett toxikus érzésektől, hiszen azok egyáltalán nem szolgálnak minket.

Gondolkodj a megbocsátásról

Ne úgy gondolj a megbocsátásra, mint valamire, ami csak akkor jár, ha a másik könyörög érte. Gondolj rá úgy, mint egy ajándékra, amit magadnak kell adnod, hogy jobban érezd magad. Egyszerűen egészségesebb, ha elengeded a haragot a szívedből, még akkor is, ha ez nem oldja meg a konfliktust. Írj például egy levelet, amiben leírod az érzéseidet és a megbocsátásodat, nem kell feltétlenül elküldened. Ha még mindig dühös vagy, azzal erőt adsz a másiknak, aki fájdalmat okozott neked, míg a megbocsátás segíthet megszabadulni.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!