Nők, akik nem akarnak gyereket?

2021. január 02.
A nők nagy része bármit megtenne, hogy anya lehessen, míg vannak nők, akik bármit megtennének az ellenkezőjéért! Szepesi Andrea coach és tanácsadó ezt a témát járja körül.

Az első kijelentés nem akaszt ki senkit, nem okoz különösebb meglepetést. A mai társadalmi elvárások alapján egy nő attól nő, hogy egyszer anya lesz, és gyerekeket szül, nemde?

A második kijelentés azonban sokaknál kiveri a biztosítékot, értetlenséget szül. Negatív megjegyzéseket, kritikát, felháborodást von maga után: miféle nő az, aki nem akar gyereket? Nő az egyáltalán? Tuti, hogy nem normális!

A férfiakon kisebb a nyomás, és nem kényszerítik rájuk, hogy mindenáron utódokat nemzzenek, akkor a nőkre miért? Miért evidens, hogy egy nőnek le kell mondania az általa felépített boldog életéről, a karrierjéről és a szakmai előmeneteléről a gyermekvállalás érdekében? Nem igazságtalan kissé ez a fajta társadalmi felfogás?

Mindenki együttérez az olyan nőkkel, akiknek orvosi okból kifolyólag nem lehetett gyerekük, vagy akiknek nem úgy alakult az életük, hogy „összejött volna a gyerek”. Viszont egy olyan nőnek, aki tudatosan nem akar gyereket, és még netán odáig is elmegy, hogy elköttesse a petevezetékét, teljesen más a társadalmi megítélése. Sok esetben meg lesz bélyegezve mint torz személyiség, és lesznek, akik a természet tévedéseként utalnak rá.

Számos oka lehet, ha egy nő nem akar gyereket:

  • gyerekkori traumák, boldogtalan gyermekkor
  • az anyai ösztönök hiánya
  • nem tudja, hogy mit kezdene egy saját gyerekkel
  • nem szeretné, hogy a testét megváltoztassa a terhesség
  • retteg a szüléstől
  • nem akarja feláldozni szakmai karrierjét, amelyért keményen megdolgozott
  • elvi meggyőződés miatt (a Föld túlnépesedése, erőforrások kimerülése)
  • nem akarja veszélyeztetni kiegyensúlyozott, jól működő életét, párkapcsolatát, vagy akár anyagi jólétét

Ha egy nő nyíltan felvállalja, hogy a karrierje érdekében lemond a családalapításról és a gyerekvállalásról, akkor kénytelen lesz szembenézni a karrierista, ambiciózus nőkkel szemben fennálló társadalmi előítéletekkel.
„Ez biztosan valami tévedés! Hogyhogy nem akar gyereket? Lehet, hogy meddő, vagy csak nem találta meg a megfelelő partnert? Komolyan gondolja? Hogy lehet ilyen önző és egocentrikus? Micsoda rideg nőszemély! Majd megbánja, de akkor már késő lesz! És mit szólnak a szülei, hogy sosem lehetnek nagyszülők? Az élettársa tud róla? Hogy történhet meg az, hogy valaki nem akar családot? Nem akarja továbbörökíteni a génjeit?”

Ezt olvastad már?

Több olyan vezető beosztásban dolgozó nőt ismerek, akik tudatosan nem vállaltak gyereket, mert állításuk szerint mindig is hiányzott belőlük az anyai ösztön, sosem vágytak gyerekre. Elképzelhetetlennek tartották, hogy ki tudnának teljesedni ebben a szerepben. A terhességet és a gyerekvállalást nem tündérmeseként, hanem rémálomként élnék meg. Szerintük az lenne önzőség és felelőtlenség, ha úgy szülnének gyereket, hogy a hátuk közepére kívánják az egészet. Folyamatosan úgy éreznék, hogy a gyermek hátráltatja őket mindenben, amit el szeretnének érni. Ez egyikőjük érdekét sem szolgálná. Úgy vélik, az igazi meggondolatlanság és egoizmus felvállalni egy nem kívánt gyereket, és felnevelni kényszerből, szeretet nélkül.

Sokuknak stabil párkapcsolata van, élvezik az édeskettesben töltött időt, az utazásokat, a romantikus vacsorákat. Vannak köztük, akik szinglik maradnak, de ők is megtalálják a helyüket az életben, és élvezik, hogy sok időt tudnak szentelni magukra és a barátaikra is. Miért kellene mindezt feladniuk egy olyan szerep kedvéért, amelyet nem éreznek magukénak, és amellyel képtelenek azonosulni?

A hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem ridegek és távolságtartóak. Melegszívűek, kiegyensúlyozottak és boldogok. Rendkívüli bizonyítási vágyuknak és küldetéstudatuknak köszönhetően szakmailag a csúcson vannak, elismertek és megbecsültek. Rengeteget dolgoznak, de munkájukat szívvel-lélekkel végzik.

Nehéz a rosszmájú megjegyzésekkel, előítéletekkel szembesülniük, főként, ha azok családtagok vagy barátok felől érkeznek. Ez az oka, hogy sok nő nem meri nyíltan vállalni elhatározását, miszerint gyermek nélkül szeretne élni, és inkább álkifogásokat gyárt magának és környezetének is.

A gyermektelen nőket övező leggyakoribb tévhitek:

  • A gyermektelen nők ridegek, közömbösek és képtelenek a gondoskodásra.

TELJESEN TÉVES! Rengeteg szeretetet és törődést nyújtanak barátaiknak, párjuknak, netán háziállatuknak. Olykor szívesen vigyáznak a rokonaik gyerekeire, és nagyokat játsszanak velük. Egyesek részt vesznek jótékonysági rendezvényeken vagy önkéntes munkát végeznek. Gyerekvállalás nélkül is megtalálják a módját, hogy szeretetet adjanak és másokkal törődjenek.

  • Ki nem állhatják a gyerekeket. Ez is téves, hiszen attól, hogy ők nem szeretnének saját gyereket, szívesen töltenek időt a társaságukban, örömmel szerveznek programokat az unokaöcsivel vagy unokahugival.
  • Egoisták és önzőek, csak magukra gondolnak! Erre is rácáfolnak a legtöbben.
  • Boldogtalanok és idővel unalmasnak fogják találni, hogy csak a karrier van a világon. Ez sem helytálló. Amellett, hogy gyakran ki tudnak teljesedni a munkájukban, sok energiát szánnak magukra, a barátaikra és a párkapcsolatukra is. Több idejük jut a hobbijaikra, sportra és az utazásra is.
  • A gyermektelen nőknek üres az életük. Állítom, hogy a napjaik ugyanolyan zsúfoltak, mint a családosoknak, csak más dolgokra helyezik a hangsúlyt és mások a prioritások az életükben.
  • Majd meggondolja magát, biztosan azért nem mer gyereket vállalni, mert nem találta meg hozzá a megfelelő partnert. Hamis! Ez gyakran csak egy kitűnő kifogás akkor, ha valaki nem meri nyíltan felvállalni, hogy nem akar gyereket.
  • Szegény, valójában nem arról van szó, hogy nem akar gyereket, hanem bizonyára meddő vagy egészségügyi okokból nem lehet neki. Sok esetben ez sem igaz, csak ez egy szalonképesebb kifogás, mint a valódi okot megmondani. Mivel nem vagyunk egyformák, igenis lehetnénk megértőbbek, nyitottabbak és toleránsabbak azokkal a nőkkel szemben, akik nem a gyermekvállalással, hanem más módokon járulnak hozzá társadalmunk sikereihez. Nem az anyaságban, hanem más szerepekben tudnak kiteljesedni életük során; de ettől még kritika és bírálat helyett ők is ugyanúgy megértésre vágynak, mint bármelyikünk.Infówww.szepesiandrea.hu

    Interjúnkat Andreával ITT olvashatod el!

    Fotó: Profimédia – Red Dot