Nyaraljunk együtt! Vagy mégse?

2018. május 07.
Barátokkal vagy a rokonokkal nyaralni csodás dolog. Főleg, ha reálisan felmérjük, hogy kivel bírunk ki egy vagy két hetet. Szepesi Andrea coach és tanácsadó összeszedett pár szempontot, amit érdemes figyelembe venni, amikor útitársat választunk.

A vakáció gyorsan vesszőfutássá változhat, ha már a második napon egymás agyára megyünk útitársunknak. A következő pár szempont segítséget nyújthat abban, hogy mindenki ugyanolyan barátságban érkezzen haza az utazásból, amilyenben elindult.

A fukar és a költekező

Nem árt előre tudni, hogy ki milyen büdzsében gondolkodik, ha a nyaralásáról van szó. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor beülünk egy étterembe – örülve, hogy végre nem kell főzni és felfedezhetjük a helyi ételkülönlegességeket -, és amíg mi végigesszük a menüsort, a többiek csak egy adag sült krumplit rendelnek négy főre azzal a felkiáltással, hogy nem is annyira éhesek és amúgy is maradt még néhány szendvics tegnapról. Közben pedig vágyakozva bámulják az általunk fogyasztott finomságokat. Természetesen ennek a fordítottja is roppant kellemetlen, amikor a mi ésszerű büdzsénkhez képest útitársaink kizárólag a legdrágább szolgáltatásokat veszik igénybe, elővillantva „American Express gyémánt fokozatú VIP” kártyájukat, éreztetve, hogy nekik mindenre futja. Ez esetben érdemes vagy más útitársakat választani, vagy ha együtt is utazunk, akkor szervezzünk külön programokat is. Míg ők elmennek shoppingolni, mi addig tegyünk egy ingyenes sétát a tengerparton.

Ők jó fejek, de a gyerekük egy szörnyeteg!

Amennyiben pihenésre és feltöltődésre vágyunk, lehetőleg olyan útitársakat válasszunk, akiknek a gyereke nem készít ki bennünket pár óra alatt. Nagyon kellemetlen olyan barátokkal kimozdulni, akiknek a gyerekét egy étterem kellemes hangulata folyamatos ordításra vagy rohangálásra inspirálja. Az állandó cirkusz idővel teljesen ellehetetlenítheti a közös programokat, valamint rajtunk kívül a bennünket körülvevő kényszerű közönséget is fárasztja. Az ilyen problémával küzdő szülők, háttérbe szorítva saját igényeiket is, általában mindent alárendelnek gyermekük akaratának, hogy elkerüljék a további hangos szócsatákat. Végeredményként a szülők gyermekük kénye kedve szerint ugrálnak és ezt az egész környezetük megszenvedi.

A spontán és a tervező

Természetesen egyik alkattal sincs baj, csak nem egymáshoz valók. Ha valaki rugalmas és spontán módon alakítja a napi programját és nem szereti, ha a nyaralás minden mozzanata percről-percre előre megtervezett, annak nem szerencsés olyan barátokkal utazni, akik már otthon tudják, hogy a harmadik napon ebéd után mi kell, hogy történjen. Vannak olyan utazók, akik pontosan meghatározzák az étkezések idejét is, míg vannak olyanok, akik csak akkor foglalkoznak a hasukkal, ha megkordul. Mielőtt egymás idegszálainak pengetésébe kezdenénk, inkább meséljük el utólag egymásnak a külön nyaralás élményeit egy kellemes este keretében, ezzel is több esélyt adva a hosszabb távú barátságnak.

Éjszakai baglyok és reggeli pacsirták

Ne becsüljük alá annak a fontosságát sem, hogy ki milyen napszakban a legaktívabb a nyaralás során. Ha az a típus vagy, akit este nyolckor elfog a rettegés, hogy kimarad valamiből és csak hajnalban nyugszol meg, hogy most már minden rendben van, mert nincs több buli a városban, akkor nem célszerű olyan útitársat választani, aki a vacsora után kifolyik a fotelből az álmosságtól. Nem is az estleges konfliktusok miatt, hanem mert keveset fogtok találkozni. Míg az egyik már ebédel, a másik még csak a vajas kenyeret keni a reggelihez. Bár ha nem zavar, hogy csak a vacsoránál tudtok találkozni, akkor nincs probléma, de amennyiben a korai kelők több közös programot erőltetnek, akkor valószínű, hogy az idegesítő egymásra várás lesz a fő program.

Akik lemennek alfába kontra adrenalin függők

Az, hogy kinek mit jelent a pihenés és a feltöltődés nagyon változó. Van, aki egy héten át csak a tengerparton szeret lazítani, úszni, napozni, olvasni és nem csinálni végre semmit, csak lelassítani. Akik viszont imádnak jönni-menni, kulturális programokon részt venni, kirándulni, új sportokat kipróbálni, ezt valószínűleg unalmasnak találják és öt perc napozás után nem értik majd, hogy mit keresnek még mindig a strandon. Ez a felállás akkor működhet jól, ha mindenki kedve szerint, külön-külön csinálhat programokat. Nincs semmiféle kötelezettség, mert nem muszáj mindent együtt csinálni!

Nyaralás a nagyszülőkkel

A gyerekes családok esetében jól jöhet a segítség a kikapcsolódás idejére. A szülők végre szakíthatnak egy kis időt magukra és ellóghatnak édeskettesben pár órára, amíg a gyerekek a nagyszülők gondos felügyelete alatt vannak. A nagy családi idillt akkor élvezhetjük igazán, ha jól kijövünk a szülőkkel. Ha azonban az anyósunkat már egy ebéd idejére is nehezen viseljük el, mert mindenbe beleszól, ami nem rá tartozik, akkor inkább mondjunk le a segítségről és csak a szűk családdal élvezzük a pihenést!

Apartman vagy szálloda?

Ha úgy érezzük, hogy meg szeretnénk szabadulni a főzés, takarítás, rendrakás, bevásárlás terhétől, akkor ne menjünk apartmanba, még akkor sem, ha a többiek az ellenkezőjéről akarnak meggyőzni! Mondván milyen jó buli lesz majd együtt főzni két hétig. További sértődésre adhat okot az is, hogy mi kerüljön az asztalra. Ki mit szeret? Csak magunkra főzzünk vagy mindenkire? Mi történjen, ha valaki vegetáriánus, vegán, laktóz- vagy gluténérzékeny? Hogyan vásároljunk be? Prémium termékeket vegyünk vagy olcsó akciós élelmiszereket? Ki mit fizet? Ha a pihe-puha ágyat és a kényelmet szeretjük, ne erőltessük a kempinget, mert ami otthonról romantikusnak és újszerűnek tűnik, az a helyszínen kiábrándító lehet. Ha többen bérlünk egy apartmant, akkor mindenképpen legyen egyfajta feladatmegosztás, hogy ne mindig ugyanaz a szorgos két ember vállalja magára az összes teendőt. Mindezek egy kipróbált baráti kapcsolatban persze nem jelenthetnek problémát. Főleg, ha nem a helyszínen tesszük fel először ezeket a kérdéseket.

Csak azokkal utazzunk együtt, akiket jól ismerünk!

Olyan útitársakat válasszunk magunk mellé, akiknek hasonló az értékrendje és az érdeklődési köre, és a hétköznapi szokásaik sem állnak távol tőlünk. Senki sem szereti a kellemetlen meglepetéseket, ezért talán a legbiztosabb az, ha mielőtt befizetjük magunkat egy közös kéthetes nyaralásra, elmegyünk együtt egy hétvégére és leteszteljük, hogy mennyire jövünk ki egymással.

Fantasztikus élmény egy nagyobb társasággal elmenni nyaralni, amennyiben jól választjuk meg, hogy kivel tesszük ezt. Ha többen vagyunk, mindig van kihez szólni, minden programra találhatunk partnert. A pihenés heteiben mindenki ellazul és másképp láthatja a mindennapi szituációkat. Épp ezért új impulzusokat is kaphatunk, amelyek hazaérve is hasznosak lehetnek. Legyen az egy jó ötlet vagy egy kellemes zene, amely még otthon is sokáig a fülünkben marad, felidézve a szép élményeket.  Ami nagyon fontos, hogy tisztában legyünk saját igényeinkkel, korlátainkkal és tudjunk másokhoz is rugalmasan alkalmazkodni.

Infówww.szepesiandrea.hu

Interjúnkat Andreával ITT olvashatod el!

Fotók: Profimédia – Red Dot