Az egészség és a boldogság kéz a kézben jár

2020. július 26.
A boldogság nem csak jó érzés. Jót tesz a testi egészségünknek is. A testi egészség pedig nagyban hozzájárul a boldogságunkhoz.

Egyre több bizonyítékunk van arra, hogy a jó egészség és a boldog élet egyenlő mértékben számít és egyaránt hatással van egymásra. Ha bármelyik csorbát szenved, az kihat a másikra is.

„Már korábbi kutatások is alátámasztották, hogy a boldogabb emberek jobb szív- és érrendszeri egészségnek örvendenek, emellett az immunrendszerük is jobban működik, mint a kevésbé boldog embereknek – mondta dr. Kostadin Kushlev, a Georgetown Egyetem Pszichológia Tanszékének professzora, a kutatás szerzője. – A mostani kutatásunk egy újabb bizonyíték arra, hogy még az általánosságban jó egészségi állapotú személyek fizikai jólléte is profitálhat abból, ha javul a boldogságérzetük.”

A kutatásban résztvevőknek olyan tevékenységeket kellett végezniük, amelyek bizonyítottan jótékony hatással vannak az ember lelkiállapotára: naplót írtak, vezetett meditációkon vettek részt és sportoltak.

Emellett a testi egészséget is fejlesztették, a résztvevőknek ügyelniük kellett a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra, testmozgásra és étrendre. A három hónapos kutatás lezárulta után újabb három hónappal a tudósok megvizsgálták, hogyan változott a résztvevők testi-lelki egészsége, boldogságérzete. 

Akik a kutatás aktív részesei voltak, arról számoltak be a három hónap elteltével, hogy kevesebbszer betegedtek meg, mint a kontrollcsoportban lévő személyek, akiknek nem történt aktív beavatkozás az életmódjába.

Olvastad már?

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash