Megfejtették, miért jó a szex az exszel

2021. január 11.
Egy friss kutatás megmagyarázta, miért olyan gyakori, hogy a volt párjukkal keverednek viszonyba az emberek szakítás után. Rögtön három okot is találtak a tudósok.

Amikor egy pár úgy dönt, hogy véget vet a kapcsolatnak, az eredmény nem mindig teljesen tiszta szakítás. Gyakran alakul úgy, hogy egyik vagy másik fél keresi az érintkezést a másikkal, amibe néha a szex is beletartozik. De ki akar a volt párjával szexelni, és legfőképpen: miért? Ráadásul ott van még az a kérdés is, vajon ugyanazok mozgatják-e a férfiakat és nőket ebben az ügyben? Az Evolutionary Psychology című tudományos szaklapban megjelent tanulmány igazán a mélyére ásott az exszel való szex természetének, több kutatás eredményeit összegezve. 

szex-szakitas-utan

Érzelmek és hedonizmus

A különböző kutatások résztvevőinek válaszát elemezve kirajzolódott az a három nagy csoport, amelyeket különböző okok motiváltak arra, hogy szakítás után is lefeküdjenek volt párjukkal. 

  • A reménykedők szerint még menthető a kapcsolat. Az első csoportba tartozóknál az érzelmek álltak a középpontban az exszel való szexben. Ők azok, akiknek még mindig vannak érzelmeik a másik iránt, várják a kapcsolat újrakezdését, hiányzott nekik a volt párjuk, magányosnak érezték magukat, figyelemre vágytak, vagy csak arra, hogy jobban érezzék magukat.
  • Hedonista motiváció. A szex fizikai és élvezeti része állt a középpontban a második csoportba tartozóknál. Csupán egy jó és izgalmas kalandra, a szexuális vágy kielégítésére vágytak, amelyhez kapóra jött egy olyan partner, akit már ismertek, aki mellett kényelmesen és oldottan érezték magukat. 
  • Ellentmondásos érzelmek. Ebbe a csoportba azok tartoznak, akiknek nehézséget jelent a továbblépés, nem tudták még kibogozni érzelmeiket, és abban reménykednek, hogy a szex az exszel segít lezárni a kapcsolatot. Ide tartoznak azok is, akik bosszúszexszel akarják megmutatni magabiztosságukat és erejüket volt párjuknak, illetve így akarják levezetni rajta a stresszt. 

Természetesen a három fő motiváció mellett találtak kisebb, egyik csoportba sem illő okokat, mint amilyen például az alkoholfogyasztás, vagy az a válasz volt, hogy nem volt más kéznél.

Olvastad már?

Férfiak kontra nők

A nemek közötti különbséggel kapcsolatban a tanulmány készítői azt találták, hogy a férfiak sokkal gyakrabban fekszenek le volt párjukkal puszta hedonizmusból vagy bosszúból. Ugyanakkor nem volt különbség férfiak és nők arányában annak a csoportnak az esetében, amelybe tartozók a kapcsolat megjavulásának reményében szexeltek az exükkel. 

A kutatásból az nem derült ki, hogy mennyire általános a szex az exszel, a párok hány százalékánál fordul elő. Az eredmények azonban arra rávilágítanak, milyen bonyolult egy szakítás, és milyen összetett okai lehetnek annak, hogy vissza-visszatérünk volt párunkhoz. 

Mit éreznek utána?

Az is nagyon különböző a két nemnél, milyen érzéseket vált ki a szakítás utáni szex. A nőknél gyakori a lelkifurdalás és a rossz érzés azután, hogy együtt voltak expárjukkal. Ennek oka lehet a társadalom megítélése, a nemi sztereotípiák, az, hogy a nőket sokkal keményebben és könnyebben ítélik el a szexuális viselkedésük miatt, mint a férfiakat. Ez részben megmagyarázhatja, miért bánják meg a nők gyakrabban a laza szexuális együttléteket, egyéjszakás viszonyokat is.

Másrészt szerepet játszhat a megbánásban a nők és férfiak eltérő motivációja az exszel folytatott viszonyra. Mivel a férfiak leggyakrabban a puszta élvezet miatt fekszenek le az exükkel, így valószínűleg sokkal inkább pozitív érzésekkel távoznak, hiszen eleve tudták, mire számíthatnak, és nem valószínű, hogy csalódás éri őket.

Olvass tovább!

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash