Ismét a magyar népi kultúra ihlette álomkollekciót alkotott a Daalarna

2020. április 12.
A FOLK kollekció elsöprő sikere után egy újabb, a magyar kultúra jellegzetességeit előtérbe helyező kollekciót álmodott meg Benes Anita.

A rapszódia mint műfaj jellemzője az érzelmek, gondolatok szenvedélyes hullámzása, a kifejezés szabadsága. A romantika korában fejlesztették tökélyre, a zenében talán a legismertebb alkotások Liszt Ferenc Magyar rapszódiái, amelyek Benes Anitát is erőteljesen inspirálták az új RHAPSODY kollekció megalkotásakor.

„Könnyű volt azonosulnom a témával, hiszen divattervezőként is hasonló szélsőségeket élek meg a munkám során, különösen akkor, amikor valami újat hozok létre. Ez a lelkiállapot a szenvedélyes hangulattal, érzelmi viharokkal, belső vívódásokkal valószínűleg az esküvőjükre készülő menyasszonyok számára is ismerős lehet. A RHAPSODY kollekció is ezekből a szélsőségekből táplálkozik az alapanyag-használatban és a díszítésekben, de a fazonok változatosságában is.”

Az új kollekcióban a letisztultság és a természetesség váltakozik a túldíszítettséggel és a túlzásokkal: az egyszerű szabásvonalakat például időnként puffolás, ráncolás és hímzés töri meg. A fehér ingblúzokat és lepedővásznakat a paraszti kultúra jellegzetes ruhadarabjaiként szokták emlegetni. Ez adja a lookbookfotók alaphangulatát is a kiteregetett ruhákkal, míg a kampányfotókon a magyar hagyományokkal szintén szorosan összefonódó állat, egy fekete és egy fehér ló szimbolizálja az ellentéteket.

12 fotó megtekintése

Fotó és videó: Papp Éva & Schneider Zoltán
Haj és smink: Kiss Csilla
Modellek: Nagy Berta / Attractive Models & Molnár Lilla / Highlight Models
Ékszerek és hajdíszek: Rienne Bride