Egy új vidék: adventi utazás Szerbiába

2021. november 13.
A litvániai Kaunas és a luxemburgi Esch mellett a magyar határtól pár órányi autóútra található szerbiai Újvidéké (Novi Sad) az Európa kulturális fővárosa cím 2022-ben. Az élénk, sokszínű Duna menti város gasztronómiai és kulturális kínálatát a Marie Claire olvasóinak egy tősgyökeres újvidéki mutatja be.

„Újvidék nagyon eleven. Míg Magyarországon inkább csak Budapestre igaz, hogy a kávézók hétfő vagy kedd este is megtelnek, Szerbiában ez a vidéki nagyvárosokra is jellemző. Itt nem csak a központ, hanem a lakótelep is pezseg” – kezd mesélni szülővárosáról Simon Vilmos. A budapesti Műegyetem docense gyakran van Újvidéken, a város varázsa vissza-visszacsalogatja. A teraszos, kiülős éttermektől szinte mediterrán a hangulat, és ezeken a helyeken olcsón lehet finom, jó minőségű ételeket kapni. „Nálam a Sokače Niško viszi a pálmát. Egy kedves niši család vezeti, és a szakácsok és a pincérek is Nišből valók. Szerintem az egész Vajdaságban itt a legjobbak a grillhúsok, a gurmanska pljeskavicájuk verhetetlen. Nem túl dekoratív étterem, egy igazi kafanáról, azaz autentikus szerbiai kisvendéglőről van szó. Múltkor egy tizenöt fős legénybúcsús társaságot küldtem ide Pestről, imádták. A Duna menti Aqua Doria csárdát is szeretem, ez hangulatában más, itt szinte minden este élő tamburazene szól. Náluk a füstölt ponty príma. Akit pedig a hagyományos vajdasági konyha érdekel, különös hangsúllyal a helyi magyar ételekre, annak a Dominóban a helye. Itt a tulajdonostól, Baranyi Károlytól magyarul is rendelhet. Nemzetközi konyhában a Cubo Concept Bar & Resturant a legjobb, míg a Petrus kiváló koktélozásra, helyi borok megkóstolására.”

utazas-ujvidek-simon-vilmos

Halpiac és nájlonpiac

Simon Vilmos a turista és a helybéli keverékének vallja magát, a városban ugyanis olyan különleges helyeket is ismer, amelyek közül párról még a lokálpatrióták sem hallottak, de közben minden látogatásakor olyan izgalommal veszi nyakába a várost, mintha még sosem járt volna ott. Már mesél is tovább. Kiváló élelmiszerpiacokról, például a limániról és a Futaki utcairól, és a halpiacról, amely teljesen levesz a lábáról minden erre utazót. Nemcsak vásárolni lehet, hanem enni is, több kis étkező kínál helyi fogásokat, a Špajz Salaša 137-ben például hagyományos, kiadós vajdasági reggelit is kapunk. A nájlonpiac is nagy élmény, igazi zsibvásár, hangulatában és portékáit elnézve is hasonlít az Ecserihez. „Csak hétvégén van nyitva, reggel hattól délig. A Tito-szobortól a malacig, a lejárt gyógyszertől a világirodalmi remekművekig mindent meg lehet itt találni. Ja, és alkudni kötelező” – nevet Vilmos.

A várból a színházba

A Duna és a Zmaj Jovina Újvidék pazar sétálóutcái, és Vilmos elmondása szerint must see-kategóriába esik a várossal egybenőtt Pétervárad vára is. „Az erődrendszere lenyűgöző, százötven évig épült, Sébastien Le Prestre de Vauban francia hadmérnök tervezte. Az itt működő múzeum mindig érdekfeszítő tematikus kiállításokkal rukkol elő. Érdemes kipróbálni a várfalak mentén működő éttermek egyikét-másikát. Naplementében a Restoran Satban (a neve órát jelent) szoktam fogyasztani a vacsorámat, onnan rálátni az egész városra és a Dunára.” Nyaranta Péterváradon tartják a népszerű Exit Fesztivált, Európa egyik legnagyobb és legismertebb zenei rendezvényét. Ilyenkor új színt kap a vár. Ha magyar kulturális csemegére vágyunk, érdekesek az Újvidéki Színház előadásai. A repertoárjuk mindig elsőrangú, a színészek csomó díjat bezsebeltek már szerte a világban. Ha pedig szerb nyelvű előadást néznénk, akkor a Szerb Nemzeti Színház remek opera- és balettkínálatából szemezgethetünk.

utazas-ujvidek-simon-vilmos

Szerző: Gazsó Orsolya Fotó: Getty Images

Olvass tovább!