Csodás hazai helyek hideg hétvégékre

2021. október 30.
Hiába jöttünk-mentünk sokat nyáron, a hideg ellenére is imádjuk a kiruccanásokat. Ezek a helyek csodásak, ha szeretnél szépet látni, jókat enni és egy kicsit kikapcsolni.

A hidegebb időszakban nemcsak a vitaminraktáraink ürülnek ki könnyen, hanem a nyári élménytartalékainkat is feléljük, amit csak azzal orvosolhatunk, ha útra kelünk. Akár egynapos programot, akár ottalvós kiruccanást tervezünk, az alábbi úti célok garantáltan nem okoznak csalódást – a szuper hétvége után pedig testileg és lelkileg is erőre kapunk, ami nemcsak a hangulatunknak, hanem a mindennapi teljesítményünknek is jót tesz.

Csodás hazai helyek hideg hétvégékre

A hidegben is kifoghatunk napsütéses hétvégéket, érdemes kihasználni azokat például az Öreg-tó partján, Tatán!

Lillafüred – Gyönyörködjünk sokat!

Miskolc egyik legmagasabban fekvő részén, a Szinva- és a Garadna-patak találkozásánál fekszik Lillafüred, ami a hidegben is mesés. Akár aktív kikapcsolódásra, akár láblógatós pihenésre vágyunk, érdemes errefelé venni az irányt, még akkor is, ha családos kiruccanáshoz keresünk ideális helyszínt, a programlehetőségek tárháza ugyanis rendkívül színes, mindenki talál kedvére valót, teljesen mindegy, hány éves. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a lillafüredi Palotaszálló vált a városrész jelképévé az utóbbi évtizedekben, amivel csak egyetérteni lehet: pont olyan, mint egy mesebeli, elvarázsolt kastély. A Palotaszállót akkor is érdemes útba ejteni, ha nem szállunk meg benne, a hozzá tartozó függőkertet például kár kihagyni, ha erre járunk: sok növényritkaság érzi magát remekül a kertben, és József Attila szobrát is szemügyre vehetjük közelebbről. A kalandvágyóbbak kipróbálhatják az 1080 méter hosszú felvonót, aminek jávorhegyi végállomásán egy tereprollerekkel bejárható rollerösvényt is kialakítottak. Persze egy kiadós sétát is tehetünk itt, sőt kifejezetten ajánlott is élni a lehetőséggel, az itteni hegyi levegőnek ugyanis gyógyító hatást tulajdonítanak! Ha itt jártunkkor időnk engedi, ejtsük útba a Miskolctapolcán található barlangfürdőt is!

Csodás hazai célpontok hideg hétvégékre
4 fotó megtekintése

Tata – Együnk jókat!

Nem a véletlen műve, hogy Tatát a vízimalmok városának is nevezik: a városban a víz mindenütt ott van, a tóban, a patakokban, a forrásokban, a szökőkutakban, a csobogókban és a vízesésekben. A tatai Öreg-tó különlegessége, hogy a hangulatos város szinte teljesen körülöleli, partját több vízimalom ékesíti, de az ég felé magasodó vízi vár, és a sétányokkal átszőtt erdős részek is páratlan környezetet biztosítanak a kikapcsolódáshoz. A tó lényegében a város közepén helyezkedik el, és különleges madárpihenőhelynek tartják, ezért ad helyet évről évre a Tatai Vadlúd Sokadalomnak, amit idén november 27-én rendeznek majd: ilyenkor sok ezernyi vadlúd érkezik a tóhoz, semmihez sem fogható hangulatot biztosítva. A madarak persze nem csak ezen a hétvégén veszik birtokba a tavat, akármikor jövünk, biztos, hogy találkozunk különleges tollas vendégekkel. Ha pedig átmelegednénk a hidegben tett séta és madárles után, a közelmúltban felújított malomtól karnyújtásnyira felejthetetlen ízélményekben lehet részünk Tata gasztronómiai büszkeségének jóvoltából.

Csodás hazai helyek hideg hétvégékre
3 fotó megtekintése

Hévíz – Simuljunk ki!

Hévíz, ami idén bejutott az európai fürdőhelyek TOP10-es listájába is, egyike azoknak a hazai célpontoknak, ahol a hidegben talán még klasszabb látnivalók tárulnak a szemünk elé, mint a rekkenő nyári hőségben. Ha itt járunk, kihagyhatatlan a város büszkesége, a tófürdő, melynek vizén tavirózsák nyílnak és a földből feltörő meleg gyógyvízből sejtelmes pára száll a levegőbe. Ez már látványnak is igazán pihentető, a környéken tett séta nagyban hozzájárul ahhoz, hogy magunk mögött hagyjuk a felgyülemlett feszültséget, Hévíz különlegességei közé tartozik azonban az is, hogy egyedülálló wellnessszolgáltatásokkal várja az ide érkezőket akkor is, ha csak egy napjuk jut a kiruccanásra. A meleg termálvizes fürdőzés mellett speciális anti-aging és csúcstechnológiás, ráncfeltöltő kezelésekkel ellensúlyozhatjuk az évek múlásának és a ránk nehezedő stressz jeleit. A hévízi gyógyiszappal különleges pakolásokat is végeznek, kérhetünk lazító masszázst, és hazaindulva akár magunkkal is vihetünk az iszapból vagy az abból készült szépítő-gyógyító termékekből, így a hévízi feltöltődés otthon is folytatódhat.

5 fotó megtekintése

Fotó: Getty Images, Malom és Kacsa, Ensana Hévíz

Ezt láttad már?