Néhány centi vágy: cipősarkak néven nevezve

2021. november 18.
Erotikus vágyak tárgya. A láb szakszerű alátámasztója. Lábgyilkos kínzóeszköz. Mindhárom meghatározás megállhatja a helyét, ha a női cipő sarkáról beszélünk. Marilyn Monroe azt mondta, minden nő hálával tartozik annak, aki feltalálta a magas sarkút. De magas sarkúból sokféle modell létezik, érdemes megismerni a különbségeket, hogy az egyéniségünknek (és az előttünk álló fárasztó napnak) megfelelőt húzhassunk a lábunkra.

Orsó – határozottan nőies

Feltűnésekor még uniszex, vagy ha úgy tetszik, genderless forma volt: viselésében a Napkirály is jeleskedett, még a francia udvar hölgyei is csak ő utána kaptak rá a spulni alakú cipősarokra. A mai változatokhoz képest azok még tömzsi, kevésbé kifinomult formával igyekeztek hódítani. Az orsósarok, ahogy a neve is elárulja, a cérna felcsévélésére használt kis fahengerekre emlékeztet. Alul és felül kiszélesedő, a középrészen kecses, változó magasságú oszlop. Míg saroktestvérei, ha túl magasra nőnek, közönséges kinézetűvé is tehetnek egy-egy lábbelit, az orsósarokkal ez nemigen történik meg.

Álom: A kiszélesedő alsó rész stabilizál, semmi akadálya az energikus lépteknek. Hat-hét centiméteres átlagmagassága is teljesen biztonságosnak mondható. Figyeljük csak meg: az ilyen lábbelik viselői határozottan, de mindvégig nőiesen haladnak, különösen igaz ez, ha az orsósarok csinos körömcipőt díszít. Úgy támasztja alá a lábat, hogy a lábszár izomzata a legszebb formáját mutatja.

Rémálom: Bár nem túl magas sarokról van szó, egy ilyen lábbeliben eltöltött hosszú, fárasztó nap után is elkel egy kellemes lábszármasszázs.

Must have: A Prada – több téli divatszínt is kombináló – modelljei.

Harang vagy trapéz – a magasban

A múlt század hetvenes éveit reprezentáló sarok az akkoriban hasító trapéznadrág méltó párja. Jellegzetessége és egyben különlegessége is a magassága. Amennyiben a trapézsarkú cipőt még egy tekintélyes platformtalppal is ellátják, szédítő magasságokba emelkedhetünk. A szédülésről bizonyára tudnának mesélni David Bowie vagy Mick Jagger rajongói is, akik ilyen cipőkben billegtek a korabeli koncerteken, és közben mit nem láttak: bálványaik ugyanilyenekben ugráltak a színpadon.

Álom: Az ilyen lábbelik mind a vékony, mind a vastagabb lábakat hosszabbnak mutatják. Jócskán megnyújták a test teljes alakját is, nem egyszer valóságos totemoszlopnak látjuk a viselőjét.

Rémálom: Amennyire tökéletes választás lehet a hosszabb lábúaknak, annyira mellényúlhatnak vele a kurtább lábúak. Őket optikailag alacsonyabbá teszi az ilyen lábbeli.

Must have: Az alapvetően alacsony Donatella Versace gyakran visel ilyen cipőt, ügyet sem vetve a fent említett optikai hatásra. A bátor húzásairól ismert tervező a legfrissebb kollekciójában szinte csak ilyen cipőket vonultat fel, mondván, a trapézos platók télen-nyáron egyaránt jól működnek, különösen, ha erős színekben gondolkodunk velük kapcsolatban.

Milyen cipősarkakról olvashatsz még a Marie Claire 2021/7. lapszámában?

Szobor – különc remekművek

Choc – forradalmi lágyítás

Telitalp – biztonságos kedvenc

Szerző: Mario Cossu Fotó: Marie Claire-Archívum, Imaxtree.com, Getty Images Hungary

A cikk folytatását a Marie Claire legfrissebb számában olvashatod!