A bátorságot honorálja az élet – Felnőtt fejjel különórákon

2022. február 13. |

Kikapcsolnak, fejlesztenek, izgalmasabbá tehetnek minket a felnőttként, hobbiból elvégzett tanfolyamok. Hát még akkor, ha valami olyasmibe vágunk bele, amiről alapból azt gondoljuk, hogy nincs tehetségünk hozzá. Irány a balett-terem, a nyelvstúdió, a zenetanár!

Egészen véletlenül tévedtem be a kezdő balettórára. Szombat kora este volt, az ablakon hangulatos városi fények világítottak be, a teremben áldásos félhomály borult a tükörben duplázódó amatőr, középkorú balerinákra. Csak arra figyeltem, hogy pontosan kövessem a szemléletesen elmagyarázott instrukciókat, és rettenetesen élveztem, amikor a zenével összhangban megtettünk pár lépést. Kirántott a valóságból a koncentráció és az elvárásnélküliség. Az élmény hatására elhatároztam, hogy egy sor olyan dologba belevágok, amit évek óta dédelgetek magamban: elmegyek zongoratanárhoz, spanyolórára és varrótanfolyamra. Nem baj, hogy nincs kézügyességem és nyelvérzékem, és hogy kellemetlen emlékeket őrzök a hangszertanulásról. Egyiket sem kell jól csinálnom, hiszen nem a szüleim vagy a főnököm írat be, nincs szükségem papírra, és nem dől össze a világ, ha végül kiderül, hogy nem megy. Ellenben feloldódhatok egy tevékenységben, megismerhetek új embereket, jókat nevethetek magamon és másokkal együtt, tele leszek új élményekkel – izgalmasabb emberré válhatok.

felnott-tanulas

Nem világuralomra törünk

„A világuralomra törő fiatalságot nagyon nyomasztja, meghatározza a program, hogy nagy tetteket kell végrehajtani, hogy ki kell hozniuk magukból a maximumot, és ez teljesen természetes is abban a korban – mutat rá Szennyai Tibor pszichológus. – Így azonban nehéz haszontalannak tűnő dolgokba fogni, vagy olyasmit csinálni, ami nem építi a karrierjüket vagy nem része az önkép meghatározásának. A középkorú – és pláne az idősebb emberek – ilyen szempontból sokkal szabadabbak.” Ezt igazolják Laskai Edina zongoratanár tapasztalatai is. Edina 23 éve tanít, ugyanennyi ideje vannak felnőtt magántanítványai is, bár, ahogy meséli, két évtizede még ördögtől valónak tűnt a gondolat, hogy egy meglett ember nekiálljon zongorázni tanulni. Pedig igazán lelkes és kitartó diákok a felnőttek. „Minimális a lemorzsolódás, sok-sok éven át tanítom a növendékeimet – mondja Edina. – Aki belevág, az általában komolyan gondolja, hogy meg akar tanulni zenélni. A felnőtt tanítványaim jellemzően jobb anyagi helyzetben lévő értelmiségiek, akik nem sajnálják az időt és a pénzt az órákra, és hangszert is vásárolnak maguknak. Akarnak és tudnak is fejlődni, élvezettel gyakorolnak otthon.”

Lehet más a tanulás: „Tanárnak lenni menő lesz!”

Lehet más a tanulás: „Tanárnak lenni menő lesz!”

Élménybiológia, önismeret, tehetséggondozás. Joós Andrea tanár energikus, felvillanyozó személyiségével pont azt képviseli a tanításban, amire semmilyen kerettanterv nem ad eligazítást: a legelemibb érdeklődést a másik iránt, a valódi kapcsolódásokat

Edina 25 és 75 év közötti diákjai pár év alatt eljutnak oda, hogy egy Haydn szonátát vagy egy ragtime-ot eljátszanak, és akad közöttük olyan is, aki ma már akár a konzervatóriumba is jelentkezhetne. A felnőttek tanítása másféle módszertant igényel, nincs például szükség külön szolfézstanulásra. Edina észrevétlenül beépíti az elméleti tudnivalókat a hangszeres tanításba, így „csak” zongoráznak, és viszonylag gyorsan haladhatnak. Azt meséli, kifejezetten jó, oldott hangulatúak az órái és a kis házi koncertek is, amelyeket tanítványainak rendez, hogy közösséggé formálódjanak és lelkesítsék egymást. Megmutatják egymásnak, hova lehet elérni. „Van, aki azért jön, mert könnyűzenét szeretne játszani a barátaival, van, aki gyerekkori álmát teljesíti be. A lényeg minden esetben az, hogy a tanítványaim magukért tanulnak, maguknak akarnak örömet okozni. Ez hatalmas elköteleződést jelent.”

Újjászületés minden alkalommal

A 64 éves Julcsika is gyerekkori álmát valósította meg, amikor 2019-ben beiratkozott a Miami balettiskolába. „Egész életemben arra vágytam, hogy balettozzak, gyerekkoromban nem engedte meg az édesanyám – meséli. – Ahogy megtudtam, hogy létezik olyan, hogy felnőtt balettoktatás, már jelentkeztem is az alapozó tanfolyamra. A Covid miatti kiesés után, 2021 szeptemberében újra elkezdtem, azóta minden nap járok stretchingórára és heti kétszer balettre is. Felneveltem a három gyerekem, azt mondtam, hogy most én jövök. Beteljesült a vágyam, és imádom minden pillanatát. A társaságot, a zenét, a mozgást. Ez varázslat, minden alkalommal újjászületek. A gyerekeim azt mondták, hogy még a járásom, a tartásom is megváltozott, kihúzom magam. Egy célom van: hogy spiccre tudjak állni. Körülbelül egy év, hogy megerősödjön hozzá a lábam.”

Szerző: Kertész Anna Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd a friss Marie Claire magazinban!

Megjelent a friss Marie Claire – 2022/1.

Megjelent a friss Marie Claire – 2022/1.

Megjelent a Marie Claire magazin első idei száma – a címlapon Borbély Alexandra, aki felkérésünkre ismét esküvői ruhába bújt. Friss számunk fő témája az esküvő, de bőven szolgálunk olvasnivalóval azoknak is, akik még párt keresnek, vagy a hosszú kapcsolat titkát szeretnék megfejteni.

Szólj hozzá te is!

Még több Magazin