Exkluzív – Jay Shetty: „A figyelem az egyik legnagyobb ajándék”

2021. december 16.
Vajon hogyan kell jól élni? Egyáltalán, mitől lesz egy élet tartalmas és teljes? Néhány évvel ezelőtt bukkantam Jay Shetty videóira, amelyek nekem sokat segítettek a tudatos élet kialakításában, aztán azt vettem észre, hogy a felvételeket egyre gyakrabban küldözgetem barátoknak, ismerősöknek. Sokan lehetnek hozzám hasonlóan, az indiai származású életvezetőnek a Facebookon ugyanis 28 millió követője van.
jay-shetty-nyito

Jay Shetty tanácsaival, útmutatásaival abban segít, hogy azok is rátalálhassanak a saját útjukra, akik számára valamiért nem magától értetődő, hogy merre induljanak el. A londoni születésű és indiai felmenőkkel rendelkező Shetty egy jó nevű londoni üzleti iskolában tanult közgazdaságtant, amikor egy vendégelőadást tartó szerzetes szuggesztív szavainak köszönhetően úgy döntött, irányt változtat. Több nyarat is az idős tanító mellett töltött Mumbaiban, majd maga is szerzetesnek állt. Azt az időtlen bölcsességet, amit magáévá tett az elvonulása alatt, praktikus, könnyen érthető formában először videókban osztotta meg a közönséggel. Hamar népes követőtábora lett, elemi erővel ható előadásmódjának és könnyen befogadható mondandójának köszönhetően rövid idő alatt világhírű lett. Jelenleg Los Angelesben él a feleségével, és a világ egyik legsikeresebb, de minden bizonnyal a legnépszerűbb életvezetési tanácsadója. 28 millió követője van a Facebookon, 9 millió az Instagramon, On Purpose című podcastje több tízmilliós hallgatottsággal bír. Mindeközben azt mondja, hogy a „hiúsági mérőszámok” nem izgatják, és szeretné, „ha a bölcsesség vírusként terjedne.”

jay-shetty

Podcastjében olyan világsztárok is megfordultak, mint Alicia Keys és Jessica Alba, ő maga pedig Oprah Winfrey és Ellen DeGeneres műsorában is vendégeskedett. Könyve, a Gondolkodj úgy, mint egy szerzetes magyarul is megjelent, a széles közönséget célzó kötetben évezredes múltra visszatekintő, gyakorlati tudnivalókat oszt meg azzal kapcsolatban, hogyan léphetünk túl a mindennapi rossz beidegződéseken, hogyan élhetünk tudatosan, és találhatjuk meg a saját utunkkal együtt a lelki békénket, vagyis a dharmánkat. A dharma tehetségből, szenvedélyből és szolgálatból áll, ezek együttese adja azt az életcélt, ami miatt az ember teljes, hasznos és kiegyensúlyozott életet élhet. A könyv praktikusan is igyekszik segíteni abban, hogy az olvasó megtalálja az élete értelmét. Bámulatos energiával tanít alázatra, az ego leküzdésére, miközben gyógyít. „Amíg az egész világ meg nem gyógyult, én nem dőlhetek hátra, még dolgom van” – vallja.

Útmutatásaidnak köszönhetően milliók találták már meg a lelki békéjüket. Mi volt a legemlékezetesebb visszajelzés, amelyet valaha kaptál?

A legfontosabb visszajelzések nem rólam vagy nekem szólnak, hanem sokkal inkább az olvasóról. Egy olyan egyéni útról, amelyen az önmagát kereső embernek sikerült jobban megérteni azt, és összekapcsolódni azzal, aki sallangmentesen és tisztán önmaga. Annak örülök a legjobban, amikor azt hallom visszacsatolásként, hogy a könyvem vagy az útmutatásaim hatására egy élet valódi tartalommal, célokkal és szenvedéllyel telt meg.

 A körülöttünk tapasztalható gátlástalan haszonszerzést látva bízhatunk ugyan abban, hogy a szeretet és az igazság előbb-utóbb győzedelmeskedik, de mit tegyünk, miben hihetünk akkor, amikor egyelőre ennek éppen az ellenkezőjét látjuk?  

 Az egyik legnagyobb lecke, amelyet a hindu szerzetesek között Indiában megtanultam, hogy nem azzal teszed jobbá a világot, ha megpróbálsz más embereket megváltoztatni, a fejlődés éppen arról szól, hogy te változol, például másképpen kezded észlelni a körülötted lévő világot és a valóságot. A siker nem mennyiségi kérdés, a mélység a lényeg. A szerzeteseket nem az nyűgözi le, ha valaki sokáig tud meditálni, csak az számít, milyen mélyre mész. Egy idő után megérted, hogy nem tud mindenki veled jönni vagy veled változni. Innentől nem megítélni vagy megváltoztatni akarsz másokat, hanem valamilyen módon segíteni nekik, hiszen nagy valószínűséggel éppen erre van szükségük. Ha jobbá akarod tenni a világot, mások helyett a saját fejlődésedre fókuszálj, a többieknek pedig segíts.

Szöveg: Szűcs Péter Fotó: Mackenzie Stroh

Az interjú folytatását a Marie Claire 2021/8. lapszámában olvashatod el!