Ezek voltak a divattörténelem leghíresebb kis fekete ruhái

2022. szeptember 02.
Akad néhány alapdarab, amelynek minden nő gardróbjában ott a helye, ilyen például a little black dress is, ami az 1930-as években indult hódító útjára, és mára számtalan híresség egyik legnagyobb kedvence lett. Sőt, számtalan olyan modellt viseltek már a nyilvánosság előtt, amelyek azóta ikonikussá váltak.

Évről évre egyre többen alakítanak ki magunknak kapszulagardróbot – vagyis olyan ruhatárat, amely kifejezetten limitált számú darabból áll, ám ezek az elemek mind kombinálhatóak egymással. És bár kétségtelen, hogy ez egy kifejezetten szigorú szűrőrendszer, azért mégis akadnak dolgok, amelyek megfelelnek a követelményeknek – ilyen például az egyszerű fehér póló vagy a klasszikussá vált little black dress, azaz a kis fekete ruha. Az utóbbi az 1930-as években robbant be a köztudatba és a sokoldalú egyszerűsége miatt az öltözködésünk egyik alappillérévé vált.

Coco Chanel kis fekete ruhája árverezés alatt

Coco Chanel kis fekete ruhája árverezés alatt

A divattörténészek azt mondják, hogy az LBD Coco Chanelnek köszönheti, hogy reflektorfénybe került, hiszen a világ egyik legsikeresebb tervezője a Vogue 1926 októberi számában haute couture-ként népszerűsítette azt. A megjelenésnek hála a kis fekete a felső osztálybeli nők körében is népszerűvé vált – mára pedig a hírességek egyik legkedvencebb outfitje lett. Sőt, az évek során a sztárok számtalan elképesztően különleges little black dresst villantottak meg a kamerák előtt. Ezek közül gyűjtöttük össze a legemlékezetesebbeket!

Például nem felejtkezhetünk el arról a fekete Givenchy szépségről, amit Audrey Hepburn hordhatott az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany’s) című film kedvéért 1961-ben Holly Golightly karakterének bőrébe bújva – gyöngy nyaklánccal, tiarával és könyékig érő kesztyűvel párosítva. Ez a darab egyébként 807 000 dollárért kelt el egy aukción 2006-ban.

Audrey Hepburn

De az összeállításunkból természetesen nem maradhat ki Diana 1994-ben viselt kis feketéje, ami a „bosszúruha” néven írta be magát a divattörténelembe, hiszen a hercegné aznap vette fel, amikor nyilvánosságra került férje, Károly herceg beismerő vallomása a Kamillával való viszonyáról. Lady Di ezen a bizonyos estén eldöntötte, ebben a szűkre szabott Christina Stambolian modellben pontosan úgy szeretne festeni, mint „egy millió dollár”.

Diana bosszúruhája

Nemcsak Rachel Greennek, hanem az őt alakító Jennifer Anistonnak is fantasztikus a stílusérzéke, ezt bizonyítja az a fekete miniruha is, amiben 1997-ben jelent meg egy buliban.

Jennifer Aniston

Nem is lehet kérdéses az sem, hogy a kis fekete kötelező eleme egy olyan szupermodell gardróbjának is, mint Cindy Crawford, aki 1998-ban egy hihetetlenül dögös Hervé Léger little black dressben bulizott a Vogue egyik partiján, amihez tollas kesztyűket és fekete sarkú cipőt kapott fel.

Cindy Crawford

A sort nem is zárhatná más, mint Rihanna, aki egy személyben újrafogalmazta a kismamadivatot 2022-ben, amikor első gyermekét várta. Bár sokan megkérdőjelezték a merészségét, ő hű maradt önmagához a terhessége alatt is – és még egy ilyen áttetsző Dior csipkemodellt is bevállalt a nyilvánosság előtt, ami tulajdonképpen éppen csak az illúzióját kelti egy ruhának.

Rihanna

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

A kis fekete már megvan, jöhet a hozzá illő smink?