Miért olvasunk egyre több asztrológiai cikket?

2022. október 08.
Válság idején többen szoktak az asztrológia felé fordulni, mint a békésebb időszakokban. Politikusok és üzletemberek éppúgy kérik és megfogadják a csillagjósok tanácsait, mint a hétköznapi emberek, hiszen mindenki ugyanarra vágyik: fogódzókra a zűrzavarban.

Noha az emberek évezredek óta várnak útmutatást a csillagoktól, az asztrológia népszerűsége mindig is rapszodikus volt. Már az ókori Rómában is előfordult, hogy a városból kitiltották az asztrológusokat, a felvilágosodás előtti Európában pedig sokszor tekintettek rá „pogányságként”, és ítélték el (akár szó szerint) a művelőit, miközben olyan tudósok foglalkoztak vele, mint Galileo Galilei vagy Johannes Kepler. A modern időkben többször került az érdeklődés középpontjába: az 1930-as évek nagy gazdasági világválsága idején az Egyesült Államokban, valamint a két világháború közötti Németországban például bizonyítottan több asztrológiai cikk jelent meg, mint előtte és utána.

asztrologia-horoszkop-valsagElnöki tanácsadók

Igazán széles körben a hatvanas–hetvenes évek fordulóján, a New Age-mozgalom kezdetkor lett népszerű az asztrológia, legalábbis a nyugati világban. Egyes vélemények szerint ekkor léptünk be a Vízöntő korszakába, ami azzal jár, hogy a hagyományos normák és értékek megszűnnek, a hierarchiák és a tekintélyen alapuló rendszerek felbomlanak, az emberiségben pedig tudatosulnak az ezoterikus és spirituális lehetőségek.

A vasfüggöny mögé ez az Új Korszak-mánia nem igazán jutott el, itt 1989 környékén nőtt meg az asztrológia iránti érdeklődés, aztán évtizedekre leginkább a női magazinok hátsó oldalaira szorult. Ami igazán érdekes, hogy sok politikus és döntéshozó körében viszont mindvégig népszerű maradt. Egy részük nem vallotta be, és csak pletykákból lehetett sejteni az érdeklődésüket, míg másokról, például Indira Gandhi indiai miniszterelnökről, valamint Ronald Reagan amerikai és François Mitterrand francia elnökről köztudott volt, hogy saját asztrológust foglalkoztattak. Ronald Reagan mindenben hallgatott Joan Quigley-re: a nyolcvanas években az ő számításaihoz igazították azt is, hogy az elnök mikor szállt fel vagy éppen le a különgépével, ahogy egy Leonyid Brezsnyevvel való találkozóról is inkább elkésett, csak hogy abban a pillanatban érkezhessen meg, amikor azt az asztrológusa a legalkalmasabbnak ítélte a csillagok állása alapján. François Mitterrand, aki 1981 és 1995 között volt Franciaország elnöke, Élizabeth Teissier sztárasztrológushoz járt tanácsért, és állítólag egészen fontos politikai kérdéseket is megvitatott vele.

Pénzügyi világegyetem

John Pierpont Morgan, vagy ahogy legtöbben ismerik, J. P. Morgan, a 19. század egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb bankára mondta egyszer, hogy a milliomosoknak nincs szükségük asztrológusra. A milliárdosoknak igen.

Az üzleti életben sokakban megragadtak J. P. Morgan csaknem két évszázaddal ezelőtti szavai – ezt igazolja Christeen Skinner londoni asztrológus fényes karrierje is. Ügyfelei között befektetők, bankárok és olyan vezérigazgatók is vannak, akik több tízmillió (vagy még több) eurós éves bevételű cégekért felelnek. A vele készített interjúkban Skinner rendre elmondja, hogy ő nem pénzügyi asztrológus (nem is állíthatná, hogy az, hiszen a befektetési és pénzügyi tanácsadás az Egyesült Királyságban is engedélyköteles). Ő a különféle ciklusok és azok gazdasági, társadalmi és politikai ügyekkel való kapcsolatának tanulmányozására szakosodott, praxisa pedig a világ minden tájáról vonzza a befolyásos üzleti ügyfeleket. Több könyvet is írt a témában, ezek közül a leghíresebb talán a 2016-os Exploring the Financial Universe – The Role of the Sun and Planets in the World of Finance (A pénzügyi világegyetem felfedezése – A Nap és a bolygók szerepe a pénzvilágban), amelyben a főbb tőzsdei mozgások és a bolygók állása között keres összefüggéseket.

asztrologia-horoszkop-valsag

Manapság az asztrológia szélesebb körben is újra aranykorát éli. A Google Trends szerint a születési horoszkóp és az asztrológia utáni internetes keresések ötéves csúcsot értek el 2020-ban, és világszerte számoltak be az asztrológusok arról, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások alatt felpörgött az üzletük. Az üzletet egyébként szó szerint kell érteni: 2020 végére az asztrológia 2,2 milliárd dolláros iparággá duzzadt. Soha nem látott mennyiségben árasztják el a csillag- és tarot-jóslással kapcsolatos applikációk a webáruházakat (csak a Co-Star nevű, hiperperszonalizált horoszkópot ígérő alkalmazás több mint húsz millió letöltéssel büszkélkedhet, tavaly pedig 15 millió dollárt pumpáltak bele befektetők), minden eddiginél több szakképzett vagy önjelölt asztrológus jelent meg a közösségimédia-platformokon.

Asztrológia a komoly döntések előtt is?

Furcsának tűnik? A pszichológia szerint egyáltalán nem az. Már egy 1998-as kutatás is összefüggést talált az akut válsághelyzeteket átélők és az asztrológiába vetett hit között. Márpedig akut vészhelyzetből bőven kijutott az utóbbi két évben, 2022 végére addig biztonságban élő milliók megélhetése és boldogulása került veszélybe. A válságban pedig vígaszt, fogódzót, ígéretet, kilátást keresünk. Így juthattunk el odáig, hogy most már férfiak és nők egyaránt a csillagok felé fordulnak válaszokért, és egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha az üzleti élet racionális szereplői is vállaltan kérik asztrológusok tanácsát a komoly döntések meghozatala előtt.

Szöveg: Tóth Orsi Fotó: Getty Images

A cikk folytatását a friss Marie Claire-ben olvashatod el!