Amszterdamban és azon túl – Elmondjuk, miért legyen Hollandia a következő úti célod

2023. április 08.
Igen könnyen belezúghat a gyanútlan látogató a holland életformába, Amszterdam hangulatába, a színpompás tulipánmezők látványába. Bizalmas információk a nyüzsgő fővárosról és a nyugodt vidéki Hollandiáról.
Amszerdamban és azon túl - Miért érdemes Hollandiába utazni?

Fél éve sem jártunk a pasimmal, amikor 2013 őszén felvetette, mi lenne, ha az első utazásunkat Amszterdamba szerveznénk. A közös kaland hallatán azonnal bezsongtam, az úti cél viszont nem különösebben lelkesített. Ott van Párizs, Róma, romantikus és izgalmas nagyvárosok sora, miért akarna bárki egy ilyen alkalommal éppen Amszterdamba utazni? – gondoltam magamban. Persze nem kezdtem el panaszkodni, nem húztam a számat sem, valójában már annak is örültem, hogy életemben először repülőre szállhatok. Amszterdamhoz pedig igyekeztem nyitottan állni. Reménykedtem benne, hogy a híres-hírhedt coffee shopok és a részeg angol turistákkal zsúfolt piros lámpás negyeden túl más látnivaló is akad majd. Talán mondanom sem kell, hogy Amszterdamba érve az addigi előítéleteim és kétségeim pillanatok alatt foszlottak semmivé. Elég volt néhány órát eltölteni ebben a folyton nyüzsgő, színes és bohém városban, hogy a messziről jött turista belássa:

a holland főváros sokkal több egy túlméretezett bulinegyednél.

Az ellentétek városa, ahol a múlt és a jövő, az antik és a modern tökéletesen megfér egymással. A csatornákat szegélyező, 17. században épült mézeskalácsházak szomszédságában fel-feltűnő futurisztikus irodaépületek nem elnyomják azokat, inkább izgalmasabbá teszik az összképet. Nem rajongok kifejezetten az építészetért, ott mégis én voltam, aki kitalálta, hogy egy napot kizárólag sétálgatással és a hatalmas ablakú, mesebeli házikók nézegetésével töltsünk. Aztán sorra vettük a legfontosabb nevezetességeket, köztük az egyik kedvencemet, a Van Gogh Múzeumot, tettünk egy hajós körutazást a várost átszövő csatornahálózaton, megkóstoltuk a híres holland gofrit, a stroopwafelt, és ha már ott voltunk, nem hagytuk ki a vörös lámpás negyedet és a coffee shopokat sem… Az ott töltött néhány nap alatt végzetesen beleestem a városba és az országba – ez pedig már nem kizárólag a látványosságoknak volt köszönhető.

Még a nagy forgalmú autópályák mellett is biztonságos bicikliutak kanyarognak

Még a nagy forgalmú autópályák mellett is biztonságos bicikliutak kanyarognak

Hollandia sok szempontból – legalábbis az én mércéimmel mérve – már-már tökéletesnek mondható. Rendkívül jól élhető ország, ahol a számomra fontos értékek nagy hangsúlyt kapnak. Tetszett például, hogy Amszterdam belvárosának egy részéből teljesen száműzték az autókat, és a villamosokon kívül kizárólag gyalog, illetve biciklivel lehet közlekedni. De a holland kerékpáros kultúra már önmagában is irigylésre méltó: mindenki kerékpározik. Ez nem túlzás, tényleg mindenki, tekernek kicsik és nagyok, öregek és fiatalok éppúgy, mint a magas sarkúban vagy éppen öltönyben munkába igyekvő irodisták. Fújhat a szél, szakadhat az eső, a bringa minden évszakban a hollandok kötelező kiegészítője. És ha biciklid van, semmi nem állíthat meg: az ország fejlett kerékpáros infrastruktúrájának köszönhetően bárhova, szó szerint bárhova el lehet tekerni. Még a nagy forgalmú autópályák mellett is biztonságos bicikliutak kanyarognak.

Fotó: Getty Images

Hogy milyen látnivalók akadnak Hollandiában a folyton nyüzsgő fővároson túl? A cikk folytatásából ez is kiderül. Keresd a friss Marie Claire-t az újságosoknál!