Fontos szabályozás jöhet a reptereken 2024-től, ami megkönnyítheti az utazást

2022. november 25.
Az új technológia a felére csökkentheti a biztonsági ellenőrzésnél való várakozási időt.

Az aktuális szabályok szerint a repülőgépes utazásoknál 100 ml-es kiszerelésekben összesen 1 liternyi folyadékot tarthatunk a kézipoggyászban, amelyet maximum 1 liter űrtartalmú, átlátszó műanyag zacskóban vihetünk csak fel a fedélzetre.

fontos-szabalyozas-repter-2024

Két éven belül azonban eltörölhetik a kézipoggyászban lévő folyadékokra vonatkozó biztonsági korlátozásokat a reptereken. Egy új technológiának köszönhetően nemsokára akár egy nagy üveg folyadékkal is átjuthatunk a biztonsági ellenőrzésen anélkül, hogy ki kellene venni a laptopunkat a kézipoggyászból.

A korszerű CT-biztonsági szkennerek – hasonlóan a kórházakban használt CT-gépekhez –, nagy felbontású 3D-s poggyászellenőrzést tesznek lehetővé, hogy csökkenteni lehessen a reptereken való sorban állást és a várakozási időt.

A jelenleg érvényben lévő, 100 ml-es szabály 2006 novembere óta van érvényben, mielőtt három hónappal korábban teljesen megtiltották az utastérben való folyadékfogyasztást egy meghiúsult terrortámadás miatt. Az új szkennerek azonban lehetővé teszik, hogy a reptéri személyzet minden szögből megvizsgálja a táska tartalmát, ellentétben a jelenleg használt szkennerekkel, amelyek csak 2D-s képet tudnak készíteni a poggyászról. Az új technológiát 2019-ben jelentették be, de a járvány miatt csúszott a bevezetése.

Magyarországon sajnos még várnunk kell arra, hogy ilyen módon könnyítsék meg az utazásunkat, a 2024-es új szabályozás csak az Egyesült Királyság reptereire vonatkozik. Az új szkennereket már élesben is használják az írországi Shannon repülőtéren, ahol sikerült a felére csökkenteni az utasok várakozási idejét.

Forrás: Independent, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!