Ciklusra hangolt szépségápolás: menstruáció alatt az arcbőrünk

2024. április 01.
Ha egy kis figyelmet szentelünk annak, hogyan alakul a testünk, a bőrünk, a hajunk működése a menstruációs ciklus során, hatékonyabb és kellemesebb szépségrutint alakíthatunk ki.
Menstruáció alatti bőrápolás

Minden hónapban ugyanakkor megjelenő pattanások – a legtöbb nő maximum eddig jut annak megfigyelésében, hogyan hat a menstruációs ciklusa a bőre állapotára. Pedig ennél jóval sokrétűbb a hatása, rengeteg tényezőt figyelembe vehetnénk, hogy a legtöbbet hozzuk ki a bőr-, sőt a hajápolásunkból. Szakértőkkel járjuk körül, mi mindent tehetünk, hogy jobban összhangba kerüljünk a testünkkel.

Hormonok hálójában

Önmagunk tudatos megfigyelése mellett a testünk működésével kapcsolatos ismeretek bővítése az, ami nagyon sok pozitív változást hozhat. A saját felismeréseink, következtetéseink és a szakszerű információk együtt új szintre emelhetik az arcápolási rutinunkat, és rengeteg, a bőrünkkel kapcsolatos kellemetlenséget spórolhatnak meg.

„A menstruációs ciklus tekintetében a két legfontosabb hormon az ösztrogén és a progeszteron, amelyek bizony a bőrre is hatással vannak – kezdi dr. Faluhelyi Dóra bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos. – Az ösztrogén létfontosságú szerepet játszik a bőr optimális állapotának fenntartásában, elősegítve annak hidratáltságát, a faggyúmirigyek megfelelő aktivitását, valamint a bőr vízmegtartó képességének növelését. Emellett serkenti a kollagén és a hialuronsav termelését, ezáltal a bőr rugalmasságát és fiatalos megjelenését támogatja. Lényeges tudni azonban azt is, hogy az ösztrogén csökkentheti a bőr tűrőképességét bizonyos aktív bőrápoló összetevőkkel, például a niacinamiddal, a retinoidokkal, a AHA-savakkal szemben, ezt is figyelembe kell vennünk a bőrápolási rutinunk kialakítása során. A progeszteron hatása kevésbé egyértelmű, de a kutatások afelé mutatnak, hogy szerepet játszik a bőr rugalmasságában és a faggyútermelésében. A pigmentációjára pedig mind a két említett hormon aktívan hat: amennyiben megemelkedett mennyiségben vannak jelen a szervezetben, a bőr pigmenttermelő sejtjei több melanint állítanak elő. Ennek eredményeként pedig a bőr hajlamosabb lesz a pigmentfoltokra.”

mensturacios-ciklus

A testünk ritmusa

Az elméleti alapok után nézzük a gyakorlatot. Dr. Faluhelyi Dórával bemutatjuk, hogy egy teljes ciklus alatt mikor és milyen bőrápolási teendőink vannak.

1–6. nap: menstruációs fázis

Az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje alacsony, emiatt a bőr érzékenyebb és szárazabb lehet. A szokásosnál is jobban oda kell figyelni a gyengéd tisztításra és az alapos hidratálásra.

7–11. nap: follikuláris fázis

A fokozódó ösztrogéntermelődésnek köszönhetően a bőr feszesebb és egészségesebb kinézetű lehet, jellemzően ilyenkor látjuk kevésbé problémásnak.

12–16. nap: ovulációs fázis

A bőr hajlamosabb a zsírosodásra. Ez ellen ne szárító hatású, erőteljes készítményekkel akarjunk küzdeni, hanem a bőr egyensúlyát védő, visszaállító, kíméletes kozmetikumokkal. Illetve a magas ösztrogénszint miatt érdemes óvatosnak lenni a már említett aktív összetevőkkel (retinol és származékai, AHA-savak, niacinamid).

17–24. nap: luteális fázis

Az ösztrogén mennyisége csökkenni, a progeszteroné viszont emelkedni kezd, emiatt a bőr zsírosabb lehet, és akné kialakulására hajlamosabb. A pórustisztító maszkok és a nyugtató, gyulladáscsökkentő pakolások jótékonyak lehetnek.

25–28. nap: a ciklus újraindulása előtti utolsó napok

A bőr most a legérzékenyebb, az aknés tünetek és a zsírosodás is ilyenkor lehet a legerősebb. Segíthetnek a bőrnyugtató, enyhe hámlasztó hatású szérumok és maszkok, valamint a pattanásokat helyileg kezelő, úgynevezett spot treatmentek.

Bekuckózós ápolás

Amikor a bőrünk (is) csak egy kis nyugalomra vágyik, válasszunk egy nyugtató hatású fátyol- vagy krémmaszkot, és amíg hat, igyekezzünk kikapcsolni egy csésze finom teával.

Fotó: Getty Images

A teljes cikket elolvashatod a Marie Claire 2024/1-es lapszámában.