Ekkor lehet gond, ha korábban megjött a menstruációd

2023. június 26.
Nem mindegy, hogy néhány nappal vagy több mint egy héttel korábban jön meg a menstruáció. Néhány napos csúszás ide vagy oda teljesen normális lehet, bizonyos gyógyszerek, de a stressz is nagyban befolyásolja a ciklus hosszát. Húzódhatnak azonban olyan okok is a háttérben, amivel orvoshoz kell fordulnunk.
Ezért jöhet meg korábban a menstruációd
  • Egyszerű változások a napi rutinban, több stressz, vagy éppen egy sürgősségi fogamzásgátló tabletta is hozzájárulhat, hogy korábban jön meg a menstruációnk.
  • De komolyabb problémák, például PCOS vagy endometriózis is okozhatja, ha 28 napnál hamarabb megjön.
  • Az életkorral összefüggő hormonális változások – pubertás, klimax – szintén előidézhetik azt, hogy néhány nappal korábban megjön a vérzésünk.

A legtöbben azonnal aggódnak, ha késik vagy kimarad a menstruációjuk, ám ha korábban jön meg, azzal kevésbé törődünk. Pedig bizonyos esetekben – a valóban banális okokon túl – komolyabb betegségek is húzódhatnak a hátterében annak, ha a vérzésünk 28 napnál hamarabb jelentkezik. 

A nőgyógyász összefoglalta a 11 leggyakoribb okot, ami hozzájárulhat, hogy hamarabb megjön a menstruációnk.

1. Stressz

„A stressz befolyásolhatja az ovuláció időpontját. Ez eltolhatja a menstruációnkat néhány nappal korábbra vagy későbbre – mondta Dr. Aileen Gariepy, a Weill Cornell Orvostudományi Karának szülész-nőgyógyász professzora. – Gyakoribb, hogy a stressz miatt késik vagy kimarad teljesen a vérzés, de az sem ritka, hogy valakinél előre hozza a menstruációt néhány nappal.”

2. Hízás vagy fogyás

Ha drasztikus súlyváltozáson mentünk keresztül rövid időn belül, hatással lehet szervezetünk hormonális egyensúlyára. Ebből már logikusan következik, hogy hatással van a menstruációnkra is. „Egyaránt megjöhet korábban vagy csúszhat is a vérzés a hízás vagy fogyás miatt” – tette hozzá a szülész-nőgyógyász.

3. Kemény edzés

„A megterhelő edzés egyfajta stresszhatás a szervezet számára, így befolyással bír az ovulációnkra is – mondta Dr. Gariepy. – Ami mint láttuk, kihat arra, mikor jön meg a menstruációnk. Okozhat csúszást, vagy megjöhet korábban a vérzés.”

4. Pubertás és klimax

A pubertás természetes átmenet a gyermekkorból a felnőttkorba. Ez hormonális változásokkal jár. Megnövekszik a szervezetben az esztradiol nevű női nemi hormon szintje. Ebben az időszakban a menstruációs ciklus még nem áll be, szabálytalan, ezért gyakori, hogy korábban vagy később jön meg az előző menstruációhoz képest a vérzés.

A klimax is természetes folyamat, általában a negyvenes éveinkben kezdődik. Egyre kevesebb petesejt van a petefészkekben és a minőségük is rosszabb. Nem olyan érzékenyek már az agyból érkező hormonális üzenetekre, ezért az ovuláció már nem minden hónapban történik meg, szabálytalanná válik a ciklus. Kimaradhatnak vérzések, vagy gyakrabban jelentkezhet a menstruáció.

5. Hormonális fogamzásgátlók

A hormonális fogamzásgátlók nem egyenletes felszívódása is okozhatja, hogy korábban megjön a menstruációnk

A hormonális fogamzásgátlók nem egyenletes felszívódása is okozhatja, hogy korábban megjön a menstruációnk

Ha kombinált, progesztint (szintetikus progeszteron, az egyik női nemi hormon) és ösztrogént is tartalmazó fogamzásgátló tablettát, tapaszt vagy hüvelygyűrűt használunk, a nem egyenletes felszívódás miatt előfordulhat, hogy a menstruációnk korábban megjön. „Ha például elfelejtjük bevenni az egyik szemet, lecsökken a szervezet progesztin szintje, emiatt pecsételő vérzés jelentkezhet” – magyarázta Dr. Gariepy. – Ha csak progesztin tartalmú injekciót, karba ültetett fogamzásgátló impantot vagy spirált használunk, a korábban jelentkező vérzés gyakori, mivel a méh nyálkahártyája nem épül fel ebben az esetben. A réz spirál mellékhatásaként is gyakran jelentkezik kiszámíthatatlan vérzés az első 3-6 hónapban, míg a szervezet befogadja.”

„A sürgősségi fogamzásgátló tabletta eltolja az ovulációt. Ha nincs petesejt, nincs mit megtermékenyítsen a spermium, így megelőzhető a terhesség – magyarázta Dr. Gariepy. – Az ovuláció ütemébe való ilyen durva beavatkozás azonban nem minden következmények nélküli. Felborulhat a ciklus, tapasztalhatjuk, hogy korábban megjön a menstruáció, vagy éppen késik.”

6. PCOS

„A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy hormonális zavar. A női szervezetben túl magas férfi nemi hormon, egészen pontosan tesztoszteron szint okozza – magyarázta a szülész-nőgyógyász.  – Ez a betegség szabálytalan ciklussal jár, gyakori, hogy korábban megjön a menstruáció vagy éppen késik.”

7. Szexuális úton terjedő fertőzések

„Vannak olyan szexuális úton terjedő fertőzések – például a chlamydia, gonorrhea és a trichomonas – irritálhatja a méhszájat és a méhet, ami kiválthatja a vérzést – mondta Dr. Gariepy. – Sokan összetévesztik ezt a vérzést a mensturációval.” 

Ám a szexuális úton terjedő fertőzéseknél más tüneteket is tapasztalhatunk:

  • bűzös folyás
  • égető érzés pisiléskor
  • fájdalmas szex
  • medencetáji fájdalom

Ha ilyet észlelünk, mindenképp forduljunk orvoshoz, mert ezek a fertőzések komoly szövődményeket okozhatnak a tünetek elmúltával is, például meddőséghez vezethetnek. 

8. Endometriózis

Amikor a méh nyálkahártyájának kötőszövete a méhtesten kívül is elterjed a testben a szerveken, akkor beszélünk endometriózisról. Ez általában nagyon fájdalmas mensturációval jár és gyakran vezet meddőséghez. Az sem ritka, hogy két menstruáció között is vérzést tapasztalhatunk, ami nem azt jelenti, hogy korábban megjött.

9. Embrió beágyazódása

Amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhben, enyhe, menstruációszerű vérzéssel járhat. Ha gyanítjuk, hogy ez a helyzet, egy terhességi teszttel megbizonyosodhatunk róla. 

Forrás: Insider, fotó: Unsplash