50 feletti nők mesélik el, hogyan változott a szexuális életük a menopauza után

2024. február 08.
A menopauza számos mentális, fizikai, érzelmi változást hozhat magával, ráadásul a szexuális életre is hatással lehet.
Menopauza szex
  • A menopauza a nők reproduktív időszakának végét jelzi.
  • A változókor számos fizikai és mentális tünettel jár együtt – gyakran a szexuális életre is hatással van.
  • Vannak nők, akik számára kifejezetten élvezetesebbé vált a szex menopauza után.

Klinikai értelemben a menopauza azután következik be, hogy a menstruáció 12 hónapig elmarad, ami egyben a nők reproduktív időszakának végét is jelzi. Statisztikák szerint az utolsó menstruációra átlagosan a nők 51. életévében kerül sor. A menopauzát megelőző átmeneti szakaszt nevezik perimenopauzának. Ez általában négy évig tart – bár lehet néhány hónapos is, vagy akár 10 éves. A köznyelvben a „menopauza” szót gyakran gyűjtőfogalomként használják az egész folyamatra.

 

A perimenopauza során – amely gyakran a 40-es évek közepén kezdődik – az ösztrogén- és progeszteronszint ingadozni kezd. A változó hormonszint szabálytalan menstruációhoz, hőhullámokhoz, álmatlansághoz, agyi ködhöz, hangulatingadozáshoz, hüvelyszárazsághoz és alacsony libidóhoz vezethet. Mindezek közvetlenül vagy közvetve hatással lehetnek a szexuális életre.

Fontos tudni, hogy egyeseknél a tünetek intenzívek és tartósak lehetnek, másoknál inkább enyhébbek és csak rövidebb ideig állnak fenn. És bár bizonyos tünetek, például a hőhullámok idővel megszűnnek, mások, úgy mint a hüvelyszárazság gyakran tartósan fennmaradnak, sőt súlyosbodhatnak is.

Noha manapság már egyre több szó esik arról, milyen kihívásokkal kell szembenézni menopauza után a szex terén, megnyugtató lehet a tudat, hogy nem mindenki találkozik kellemetlenségekkel. „A jó hír az, hogy a legtöbb nő, akinek a menopauza előtt jó volt a szexuális élete, a menopauza után is jó szexuális életet élhet” – mondta dr. Stephanie Faubion, a Mayo Klinika Női Egészségügyi Központjának igazgatója.

A következőkben három 50 feletti nő meséli el, hogyan változtatta meg a menopauza a szexuális életüket.

„Az egyetlen dolog, ami megváltozott, hogy tudom mit akarok” – Kim, 56 éves

52 éves voltam, amikor a menopauza tünetei jelentkezni kezdtek, és most már közel két éve le is zárult a menopazua nálam. Amikor a havi ciklusom rendszertelenné kezdett válni, rájöttem, hogy ez a menopauza kezdete. Mindig viszonylag nagy volt a libidóm, és a szex fontos része volt az életemnek, akár párkapcsolatban éltem, akár nem.

A nemi vágyam szerencsére ugyanolyan magas maradt, és most is egészséges, illetve biztonságos szexuális életet élek annak ellenére, hogy egyedülálló vagyok. Bár a terhesség már nem jelent problémát, mindig használok óvszert, és évente elmegyek STD-tesztelésre. Nekem szerencsére nem jelentkezett problémám a hüvelyszárazsággal kapcsolatban, és nincs szükségem síkosítóra sem.

Az egyetlen dolog, ami megváltozott, hogy ma már tudom, mit akarok a szexben, hogy mit tűrök el és mit nem. Túl rövid az élet ahhoz, hogy a szex rossz legyen. Ami számomra is meglepő, hogy a nálam fiatalabb férfiakhoz kezdtem el vonzódni. Korábban mindig idősebbekkel randiztam. A menopauza és a szinglivé válásom óta minden szexuális élményem fiatalabb, 39-50 év közötti férfiakkal volt.

Vannak nők, akik számára kifejezetten élvezetesebbé vált a szex menopauza után.

Vannak nők, akik számára kifejezetten élvezetesebbé vált a szex menopauza után

„Most van életem legjobb szexe” – Dori, 58 éves

Már legalább néhány éve posztmenopauzában vagyok. Most tapasztalom meg életem legjobb szexét. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy pontosan tudom, mit akarok. És végre úgy érzem, jogom van nemet mondani arra, amit nem érzek komfortosnak. Tudom, hogy mit akarok, és azt is tudom, hogyan kell kérni azt.

A saját testünk megismerésében nagyon sokat segíthet a rendszeres maszturbáció is. Ezáltal tényleg képes leszel arra, hogy megmondd, mi okoz örömet számodra és mi nem. Ha nem vagy párkapcsolatban, nem szexelsz rendszeresen és nem is maszturbálsz, idővel teljesen elveszted a kapcsolatot a testeddel. 

Az még hozzátartozik, hogy szerencsére nagyon kevés kihívással kellett szembenéznem a menopauza alatt. Valószínűleg az is sokat segített, hogy évtizedek óta járok akupunktúrás kezelésekre. 

„A libidóm a menopauza alatt az egekig szökellt” – Jackie, 54 éves

Nem igazán voltak elvárásaim azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz a szex a menopauza után. Nem is hallottam korábban arról, hogy a változókor hatással lehet rá. Azt hiszem, ez annyiban volt szerencsés, hogy nem internalizáltam a negatív sztereotípiákat. A libidóm nemhogy lanyhult volna, szinte az egekig szökellt.

A hüvelyszárazság azonban nagyon is problémát okozott. És mivel eleinte nem tudtam, hogy a kellemetlen tüneteimet a menopauza okozza, csak későn találtam rá valódi megoldást. Végül az ösztrogén pótlása sikeresen elmulasztotta panaszomat, és meg is akadályozta a kiújulását. 

Az átmeneti fizikai tünetektől eltekintve, a menopauza utáni szex többnyire ugyanolyan jó, sőt gyakran jobb, mint a menopauza előtt. Ennek okai valószínűleg a következők: megnövekedett szexuális önbizalom; nagyobb tapasztalat a szexszel, a kapcsolatokkal és a kommunikációval kapcsolatban; és a magas libidóm.”

Forrás: Buzzfeed Fotó: Getty Images