5 lecke az életről, amelyet a macskáim tanítottak nekem

2024. május 11.
A macskák csodálatos teremtmények. Függetlenek, mégis szeretetre méltóak, sportosak, ugyanakkor hihetetlenül lusták, és ha egyszer a szívükbe fogadnak, egy életre társra találhatunk bennük. A két idősödő, de lélekben örökifjú cicám rengeteget formált a személyiségemen az elmúlt évek során. Nem túlzás azt mondanom, hogy jobb emberré tudtam válni általuk. Az alábbiakban összeszedtem azokat a fontos leckéket, amelyeket tőlük tanultam.
Mit tanultál a macskádtól
  1. Empátia és türelem nélkül nem lehet

Megszámolni sem tudom, hányszor találtam az elmúlt tizenhárom év során visszaöklendezett macskaeledelt a lakásom random pontjain, de az is általánosnak számít, hogy sziámi cicám, Kifli nem az alomban, hanem a fürdőszobaszőnyegen végzi el a nagydolgát. Hogy mérges leszek-e ilyenkor rájuk? Egy percig talán igen, de a dühöm pillanatok alatt elszáll. Ha macskával osztod meg az életed, egy idő után sokkal elfogadóbbá, empatikusabbá válsz. Tudom jól, hogy nem gonoszságból vagy rosszindulatból teszik, amit tesznek, a macskák egyszerűen ilyenek, a macskatartás ezzel is együtt jár. A két cicámnak köszönhetően a körülöttem lévő emberekhez is próbálok sokkal türelmesebben állni.

  1. Ne másoknak akarj megfelelni

Miközben mi, emberek nap mint nap azon aggodalmaskodunk, vajon elég jók, szerethetők, vagy éppen sikeresek vagyunk-e, és görcsösen igyekszünk megfelelni a ránk nehezedő elvárásoknak, itt vannak ők, ezek a bársonytalpú, puha kis lények, akik magasról tesznek arra, mit gondolnak róluk mások. Ha valaha volt már dolgod macskával, biztosan neked is feltűnt az a velük született magabiztosság, amely egész lényüket körüllengi. Mintha meg lennének róla győződve, hogy az életüknek igenis értelme és célja van, és minden, amit tesznek, fontos, illetve értékes. Nekik köszönhetően én is sokkal biztosabb vagyok magamban, és kevésbé érdekel mások véleménye. Rájöttem, hogy nem lehet mindennek és mindenkinek megfelelni, és már nem is akarok.

  1. A feltétel nélküli szeretet létezik

Ha egyszer egy macska a bizalmába fogad, a leghűségesebb társaddá válhat, akitől valóban feltétel nélküli szeretet kapsz. Lehet, hogy éppen rossz napod van, vagy elkenődött a sírástól a sminked, a cicádnak nem számít. Biztos lehetsz benne, hogy ő nem fog ítélkezni feletted. Egyszerűen úgy szeret, ahogy vagy. Elvárások nélkül.

  1. A megbocsátás fontos

Az én cicáim még akkor is megbocsátanak nekem, ha nem vagyok éppen mintagazdi. Bár tudom, mennyire fontos nekik a megszokás, és próbálom is tartani a napi rutinjukat, néha előfordul, hogy nem érek haza vacsoraidőre. A késést persze észreveszik, a nemtetszésüket pedig őrületes vinnyogással a tudtomra is adják, de másnap reggelre a haragjuk egyszerűen elillan. Elfelejtik a ballépésemet, és megbocsátanak.

  1. Az egészséges határhúzás

Nekünk, embereknek nem mindig könnyű felállítani a határokat, sőt gyakran tartunk is tőle, mert nem akarjuk megbántani a másikat. A macskák ezzel szemben mesterei a határhúzásnak. Tudják, mit akarnak, és nem félnek azt a tudtunkra hozni. A kisebbik macskám, Hógolyó is nagyon egyértelmű és megalkuvásmentes, ha a határairól van szó – a nem nála tényleg nemet jelent. Világosan és határozottan jelzi, ha valami nem tetszik neki, ha nem kér többet a pocaksimiből, ha elege van a cukiskodásból. Nem érdekli, ha ezzel esetleg a lelkembe tapos, gond nélkül faképnél hagy, ha nem kíváncsi tovább a társaságomra.

Fotó: Getty Images

Még több leckét találsz a Marie Claire 2024/3-as lapszámában!