5 hasznos trükk, amivel a macskánkat tréningezhetjük

2023. február 01.
Egy kis gyakorlással és motivációval a macskánk is képes pórázon sétálni. A macskaviselkedés-szakértő elárulta, mi az az 5 leghasznosabb trükk, amivel a kutyához hasonlóan nevelhetjük a cicánkat.
A macskánkat is tréningezhetjük jutifalatokkal
  • A macska tréningezésének kulcsa, hogy megtaláljuk, mi motiválja a kedvencünket, valamint a pozitív megerősítés.
  • A macskák apró lépésekben haladnak és tanulnak. Csak rövid ideig tréningezhetjük egyszerre őket. 
  • Fontos, hogy türelmesek legyünk. A macskáknak több idő kell, hogy megtanulják, amit szeretnénk, mint a kutyáknak.

Azt tartjuk a macskákról, hogy mindig csak azt csinálják, amihez kedvük van. Emiatt gondolják sokan azt, hogy a macskák nem taníthatók és tréningezhetők. Valójában a legtöbb dolgot megtaníthatjuk a cicáknak is, amit a kutyáknak. Beth Brown macskaviselkedés-szakértő szerint rengeteg trükköt képesek elsajátítani a macskák:

  • ülnek és pacsit adnak
  • helyesen használni az almot
  • pórázon sétálni
  • odajönni, ha hívjuk
  • bemenni a hordozójukba, ha valahova visszük őket
  • ki-be járni a macskaajtón

Amellett, hogy első rangú TikTok-videókat készíthetünk arról, ahogy a macskánkat tanítjuk, a kedvencünknek kifejezetten hasznos is, ha tréningezünk vele. Egyrészt remek elfoglaltságot ad a cicának (akinek így nem támad kedve leverni dolgokat például), másrészt erősíti a kapcsolatot gazdi és kedvenc között. 

Ha szeretnénk belevetni magunkat a macskánk tanításába, az alábbi öt dologra kell különösen figyelnünk a viselkedés-szakértő szerint.

1. Csak pozitívan!

Amikor tanítunk valamit, annak megerősítésére, hogy valaki jól vagy rosszul csinál valamit, két mód van:

  • Pozitív megerősítés: amikor jutalmazzuk az elvárt viselkedést, például jutifalatot adunk a macskánknak, ha a kaparófát használja.
  • Büntetés: ez azt jelenti, hogy a nemkívánatos viselkedés esetén megbüntetjük, például ha a kanapé lábát használja kaparófa helyett.

Ahogy a kutyáknál, úgy a macskák esetében is sokkal célravezetőbb a pozitív megerősítés, mint a büntetés. Utóbbi lehet, hogy átmenetileg meggátolja, hogy a macskánk megtegye, amit nem szeretnénk, ám ez nem tartós hatás. 

Arról nem is beszélve, hogy sokkal kevésbé stresszes a tréning, ha a pozitív megerősítésre fókuszálunk a gazdi és a macska számára is.

Gyors tipp: mielőtt megbüntetnénk a macskát, mert valami olyat tett, amit nem szeretnénk, vezessük rá arra, mi lett volna a helyes. Ezután pedig, ha ezt megtette, jutalmazzuk meg.

2. Találjuk meg, mi motiválja a macskánkat

Lehet, hogy a kutyánk bármit megtesz a kedvenc ennivalójáért. A macskákat viszont kicsit nehezebb motiválni. Persze sok macskánál működik a jutifalat ugyanúgy, mint a kutyánál, ám vannak cicák akinél teljesen más jutalom válik be:

  • játék vagy a kedvenc játékuk
  • fésülgetés
  • egy kis macskamenta
  • dédelgetés és dögönyözés

Ha nem vagyunk biztosak benne, mi a macskánk kedvence, próbáljuk végig a lehetőségeket. De a jutalomfalatok közül is több ízt megnézhetünk, vajon a lazacos helyett egy csirkéset jobban szeretne-e? Ha elé tesszük mindkettőt, és a macskánk 10-ből 9-szer a csirkéset választja, a kérdés el is dőlt, kezdődhet a tanulás.

3. Szoktassuk rá a klikkerre

Az egyik leghasznosabb eszköz a macskák tréningezésére a kutyáknál is gyakran használt klikker. Ahogy a neve is mutatja, amikor benyomjuk, klikkelő hangot ad ki az eszköz. 

Akkor kell klikkelni, amikor a macskánk valamit úgy csinál, ahogy mi kértük vagy szeretnénk. Ilyenkor a klikkelés után néhány másodperccel meg kell kapnia a jutalmat (jutifalatot, kedvenc játékát, simogatást, stb.) a cicának. 

Az eszköz a pavlovi reflexre épít. A macska megtanulja, hogy a klikkelő hang egyet jelent a jutalommal. Emiatt egyre gyorsabban tanulnak és egyre inkább arra törekednek, hogy azt tegyék, amit kérünk. 

Fontos, hogy a klikkelés után mindig meg kell jutalmaznunk a cicánkat, még akkor is, ha csak véletlenül klikkeltünk!

4. Jutalmazzuk a macskánk felajánlott viselkedését 

Jutalmazzuk a macskánk felajánlott viselkedését is

Jutalmazzuk a macskánk felajánlott viselkedését is

Időnként az olyan tevékenységeknél is jutalmazzuk meg a macskánkat, ami természetéből fakadó, nem általunk elvárt dolog. Ezt nevezik felajánlott viselkedésnek.

Ha leül a cica, mondjuk azt, hogy ül, klikkeljünk, és jutalmazzuk meg. Néhány alkalom után a macskában megmarad, hogy ezt a testhelyzetet kell felvennie, ha azt mondjuk ül, és jutalom jár érte.

5. Ne egyszerre akarjunk mindent megtanítani

Ha a macskánknak valami bonyolultabbat tanítánk, mint az ül vagy fekszik, szedjük apróbb lépésekre. Minden fázist jutalmazzunk, így megfelelően rögzül a cicában az egész mozdulatsor. 

Például ha azt szeretnénk, hogy a cicánk használja a macskaajtót, azt így taníthatjuk meg lépésenként:

  1. Nyissuk ki az ajtót.
  2. Vegyük rá a macskát, hogy ugorjon át rajta.
  3. Klikkeljünk és jutalmazzuk.

Ha a macskánk már ráérzett a tanulásra, nehezíthetünk. Ne adjunk a már megtanult, egyszerűbb feladatokért jutalomfalatot. Akkor klikkeljünk és jutalmazzuk, ha önállóan is átsétált például a macsaajtón, nem csak úgy, hogy mi nyitottuk ki.

Mielőtt szintet lépünk a macskánkkal a tanulásban, mindig legalább 80 százalékos biztossággal tudnia kell az egyszerűbb feladatokat végrehajtania.

A kutyát vagy macskát könnyebb tréningezni?

Nincs nagy különbség a kutya és macska tanítása között. Az alapelv ugyanaz mindkettőnél. Ugyanakkor nem lehet egy az egyben átültetni mindent, amit a kutyákkal csinálunk a macskákra. 

A kutyák akár egy órán át képesek odafigyelni és tanulni, míg a macskáknál sokkal rövidebb ez az idő. A szakember szerint egy macskánál ne tartson 5 percnél hosszabb ideig egy ilyen tréning, eleinte 2 perc is pont elég a cicánknak. 

Mit tegyünk, ha a macska nem akar tanulni?

Követtünk minden szabályt, de a macskánk csak bámul ránk üres tekintettel végig, miközben tanítani próbáljuk? Ennek hátterében általában szorongás, félelem vagy frusztráció áll. 

Gyakori, hogy a környezet nem megfelelő ahhoz, hogy tréningezzük a macskát:

  • Elvonja a figyelmét a környezet – A macskák érzékenyek az zajokra. Minden kintről jövő hangos zaj, kutyaugatás, kukásautó, elterelheti a figyelmét.
  • A padlón akarunk tréningezni – A macskáknak nyomasztó lehet a hatalmas tárgyak között, lent a földön. Ha magasabban próbáljuk tanítani lehet, hogy nagyobb sikerrel járunk.
  • Nem jókor jutalmaztuk meg – 3 másodpercen belül meg kell jutalmaznunk, ha a macskánk megcsinálta, amit szerettünk volna. 
  • Rosszkor akarunk tréningezni – Az időzítés nagyon fontos a tanulásnál. Ha például jutifalatokkal tréningezzük a macskánkat, evés után nem valószínű, hogy rá tudjuk venni a feladatokra.

Forrás: Insider Fotó: Canva