A dögös macskás pasik ellepték a netet - De vajon jó ötlet randizni velük?

A dögös macskás pasik ellepték a netet – De vajon jó ötlet randizni velük?

2023. július 21.
Vajon a macskaapukák valóban olyan álompasik, ahogy a közösségi média beállítja őket? Vagy a cuki macskákkal való pózolás megint csak egy ravasz trükk a férfiak részéről, hogy ezzel nyerjék el a nők bizalmát?

„A kutyáknak gazdájuk van, a macskáknak személyzetük” – hangzik a sokat emlegetett mondás, amely nagyjából tökéletesen leírja a világ két legnépszerűbb háziállata – és az őket szerető emberek – közötti érzékelhető különbségeket. Vannak macskások, illetve vannak kutyások , és az, hogy ki melyik cuki szőrős négylábúval osztja meg az otthonát, nagyban befolyásolja az emberek mindennapjait, hobbijait, személyiségét, sőt még a társkeresési preferenciáikat is. Ám míg a kutyásokhoz, legyenek azok akár nők akár férfiak, általában pozitívan áll a társadalom, a macskatartással kapcsolatban a mai napig rengeteg negatív sztereotípia él. Ott van például a macskás nők jól ismert mítosza: ha egy szingli nő macskákkal osztja meg az élet, az emberek rögtön azt a következtetést vonják le, hogy az illető biztosan bolond, magányos és szexuálisan frusztrált. És ugyanígy a macskás pasikról is sokáig megvolt az emberek (rossz) véleménye:

őket férfiatlannak és puhánynak tartották. 

A macskás férfiakhoz kapcsolódó negatív sztereotípiákra korábban még kutatások is rámutattak: megállapították például, hogy a nők kisebb valószínűséggel randiznak olyan férfival, aki a társkereső profiljában egy macskával látható, de azt is kimutatták, hogy a kutyás társkeresőket sokkal vonzóbbnak tartják a nők, mint a macskásokat. A Coloradói Állami Egyetem kutatói szerint a macskás férfiakkal szembeni ellenérzéseket az okozhatta, hogy a társadalom a macskákat előszeretettel ruházza fel női tulajdonságokkal, ezért tartották sokan a macskás férfiakat nőiesnek, sőt egyenesen buzisnak

Ám az elmúlt időben érezhető változás indult el a macskás férfiak megítélésével kapcsolatban. Míg a macskás nőket továbbra is neurotikus kék harisnyának tartják, a macskaapukák kifejezetten kapósak lettek a randipiacon.

De minek köszönhető ez a 180 fokos fordulat?

Leginkább a TikTokot ellepő cuki cicás videóknak. Rendszeresen válnak virálissá például olyan felvételek, amelyekben nők filmezik le a macskájukat ölelgető, puszilgató mit sem sejtő pasijaikat, miközben a videók leírásaiban a párjuk érzékenységéről, és egyéb jó tulajdonságairól áradoznak. De a macskaapukák is egyre bátrabban vállalják fel magukat: csak a megfelelő hashtagekre kell rákeresni, és ömleni fognak a feedünkbe a szexi félmeztelen, macskájukkal pózoló férfiak.

@lindseybonney The purest #DealGuesser #fyp #catsoftiktok #catguys ♬ original sound - izzy

A közösségi médiának köszönhetően macskás férfiak páriákból egyik pillanatról a másikra álompasikká váltak. A TikTok videók hatására az emberekben kialakult egy olyan benyomás a macskaapukákról, miszerint ők sokkal érzékenyebbek és a nőket is jobban tisztelik, mint macska nélküli társaik. Ezt az érzékenységet a társadalom korábban negatívnak tekintette, de a videóknak hála mostanra pozitív töltetett kapott.  

De vajon a macskaapukák valóban olyan álompasik lennének, ahogy a közösségi média beállítja őket?

Vagy a cuki macskákkal való pózolás megint csak egy ravasz trükk a férfiak részéről, hogy ezzel nyerjék el a nők bizalmát? A VICE újságírója ennek szeretett volna utánajárni – olyan nőkkel beszélgetett, akik randiztak már macskás pasikkal, de néhány macskaapuka véleményét is kikérte a kérdésben. 

@hope_zuckerbrow

♬ original sound - hope

Macskás pasik a randipiacon

A 29 éves, Londonban élő Amber azonnal fel szokott figyelni azoknak a férfiaknak a profiljára a társkereső appokon, akik macskás képeket is feltöltenek magukról. Mivel neki is van egy cicája, fontos számára, hogy a leendő társa is szeresse ezeket az állatokat. „Sokáig élt bennem egy rendkívül pozitív kép a macskás férfiakról. Azt gondoltam, hogy biztosan minden macskaapuka egy kreatív, szexi művészlélek, szakállal és tetoválásokkal. Miközben a kutyás pasik nekem túl nyálasnak tűntek.” De miután jó néhány netről megismert macskás pasival randizott, Amber álláspontja megváltozott. „A randizás mostanában nem könnyű. És sajnos ismerkedés közben nem találtam összefüggést a macskatartás és a jófejség között. A macskás férfiak is simán ghostingolnak, csak előtte még azt hazudják, hogy szeretnék, hogy találkozzak a macskájukkal…”

A dögös macskás pasik ellepték a netet - De vajon jó ötlet randizni velük?

A macskás férfiak is simán ghostingolnak,

„Nagyon szeretem macskákat, és úgy képzelem, hogy a jövendőbeli pasimmal biztosan tartani fogunk majd hármat-négyet” – mondja a 33 éves dublini Maeva. Maevanál is egyből zöld lámpát kapnak azok a férfiak a társkereső appokon, akik a képeiken macskával pózolnak. Arra a kérdésre, hogy milyen eredményt hozott eddig számára ez a társkeresési taktika, nevetve és grimaszolva így válaszolt: „A macskás képekkel inkább csak átvertek. Mivel csak a cuki cicákra koncentráltam, nem igazán néztem meg a profiljukat közelebbről. Amikor aztán kiderült, hogy milyen görények valójában, óriásit csalódtam.”

Van, aki a korábbi rossz tapasztalatai miatt végleg lemondott arról, hogy macskás pasikkal randizzon. „Imádom a macskákat, és régebben úgy gondoltam, hogy azok a férfiak, akiknek cicájuk van, automatikus érzékenyek, kedvesek és megértők lesznek” – mondja a 32 éves cornwalli Anna. „Nyilvánvalóan mindig az ellenkezője derült, úgyhogy mostanra a macskatartás óriási red flaggé vált a szememben.” 

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy minden macskás férfi egy borzalmas emberi lény lenne.

A 22 éves  londoni Geva egy netes társkeresőn találta meg élete párját, aki történetesen egy macskaapuka. „Azt hiszem, az tetszett meg benne leginkább, hogy egy macskás vicc volt kiírva a profiljára. Rögtön kapcsolódni tudtam hozzá.” Pozitív tapasztalatának köszönhetőn Geva meg van róla győződve, hogy a macskás pasik a legjobb partik a világon: „Már négy éve együtt vagyunk, most már macskaanyuka vagyok, és együtt fogunk örökbe fogadni egy újabb cicát!”

Megszólalnak a macskaapukák

És vajon mit szólnak mindehhez maguk a macskaapukák? Harry, 28 éves londoni macskás pasi nem gondolja, hogy a macskatartás döntő tényező lenne ismerkedés során. „Mindig kiraktam a macskámat a társkereső profilomra, hiszen a leendő partneremnek tudnia kell, hogy van egy cicám. De nem hiszem, hogy ez igazán számított volna. Persze kaptam olyan üzeneteket, amikben a macskámat dicsértek, de attól, hogy tetszik valakinek a macskám, még nem biztos, hogy más témákról is tudunk beszélgetni.” Harry azt is bevallotta, hogy bizony néha ő is szokott félmeztelen macskás fotókat posztolni magáról. „Van egy fotóm, amin kiflipózban fekszünk a cicámmal, és ő odakuporodik a csupasz mellkasomhoz. Persze, hatásvadász, de néha ilyen is kell.” 

@caleb_jordan2 Sorry for the voice ya boys a bit congested #catguys #catsoftiktok #CowboyBebop #ASOSChaoticToCalm ♬ original sound - Caleb

A TikTok egyik híres macskaapukája – aki szeretett volna névtelen maradni – őszintén bevallotta az újságíró kérdésére, hogy igenis szokta használni a macskáját a csajozáshoz. „Órákat töltök egy vicces videó elkészítésével, végül kapok rá néhány ezer like-ot. De ha leveszem a pólómat és a macskámmal pózolok, a megtekintés azonnal felugrik 1 millióra, és több száz üzenetet kapok ismeretlen nőktől.” Arra a kérdésre, hogy a macskás kontentjeiben meg szokta-e játszani magát, hogy érzékenyebbnek mutatja-e magát, mint amilyen, a férfi így válaszolt: „Nem hiszem, hogy megjátszom magam. Ha a nők azt akarják feltételezni rólam, hogy én egy bizonyos típusú pasi vagyok, csak azért, mert van egy macskám, akkor az az ő dolguk. De szerintem ez elég sekélyes”.

Harry szerint totális tévút azt feltételezni, hogy a macskás férfiak érzelmesebbek lennének, vagy jobban megértenék a nőket. „Ismerek olyan embereket, akiknek vannak háziállatai, és olyanokat, akiknek nincsenek. Vannak köztük jófejek és borzalmas emberek is. Lehet, hogy azok, akiknek nincsenek macskáik más módon élik meg az érzelmeiket, de kétlem, hogy ez egy tendencia lenne.”

Hogy mindebből milyen tanulságot lehet levonni. Talán annyit, hogy a macskás férfiak… egyszerű férfiak. Lehet, hogy egy részük valóban érzékenyebb és megértőbb az átlagnál, de az is lehet, hogy a macskatartás csak egy újabb trükk a tarsolyukban a csajozáshoz. Akárhogy is, ha találkozol életed szerelmével, és van macskája, inkább csak egy plusz bolyhos bónuszként tekints rá – és ne a cicára alapozd az egész kapcsolatodat.

Fotó: Getty Images