A macskáknak is jobb lenne, ha vegán étrendet adnánk nekik

2023. szeptember 16.
Egy friss tanulmány szerint a macskánk egészségének jót tenne, ha növényi eredetű ételekkel etetnénk őket.
Macska vegán étrend
  • A kutatás eredményei szerint kevesebbszer kellett állatorvoshoz vinni és kevesebb gyógyszerre volt szükség azoknál a macskáknál, akiket vegán étrenden tartottak gazdáik.
  • Nem a húsra, hanem a tápanyagokra van szüksége a macskáknak.
  • A vegán étrend csak azoknál a macskáknál valósítható meg, akik nem kijárósak.

A macskákról úgy tartjuk, született gyilkosok. Ugyanakkor egy friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy a vegán étrend nem csak biztonságos, de kifejezetten egészséges a macskák számára is.

A vegán macska nem jár orvoshoz

A tanulmányból kirajzolódott, hogy azokat a macskánál, akiket gazdáik vegán étrenden tartottak, kevesebbszer volt szükség állatorvosra és gyógyszerekre. Egészségesebbek a macskák, ha növényi táplálékot esznek. 

„Biológiailag a macskáknak nem a húsra, hanem bizonyos tápanyagokra van szüksége – mondta Dr. Andrew Knight, a Winchester Egyetem professzora, a kutatás vezetője. – Nincs semmilyen tudományos indok arra, hogy ne adhatnánk ezeket a szükséges tápanyagokat növényi forrásból.”

Milyen étrend kell a macskának?

Nem a hús a lényeg a macskának, hanem bizonyos tápanyagok megléte az étrendjében

Nem a hús a lényeg a macskának, hanem bizonyos tápanyagok megléte az étrendjében

A macskáknak nagy proteintartalmú étrendre és olyan tápanyagokra van szükségük, mint a taurin. Ezek történetesen legnagyobb mennyiségben természetes módon a húsban találhatók meg. Ugyanakkor szintetikusan is előállíthatók vagy növényi forrásból, amit a vegán állateledelhez lehet adagolni. Sőt, bizonyos esetekben még a húsalapú étrendet is ki kell egészíteni, mert a feldolgozás során a tápanyagok egy része elvész. „Ugyanazt kell hozzáadni a vegán állateledelhez is, hogy tartalmazza a megfelelő mennyiségű tápanyagokat” – mondta Knight. – Miért ne adnánk akkor a fenntarthatóbb, macskánk számára egészségesebb vegán eledelt?”

A tanulmányban közel 1400 macskatulajdonost kérdeztek meg kedvencük étrendjéről. 9 százalékuk mondta azt, hogy a macskájuk vegán. Amikor 22 konkrét egészségügyi problémával kapcsolatban kérdezték a macskák gazdáit, a húsalapú étrenden élő macskák gazdáinak 42 százaléka mondta azt, hogy előfordult az adott betegség macskájuknál. A vegán macskáknál ez az arány 37 százalék volt. Ez alapján kijelenthető tehát, hogy a vegán macskák általánosságban egészségesebbek, ugyanakkor az eltérés statisztikailag nem feltétlenül jelentős. 

Ha azonban hozzávesszük, hogy a növényi alapú állateledel előállításának sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma és fenntarthatóbb, lehet, hogy érdemes megfontolni, hogy a macskájuk vegán legyen.

Forrás: The Guardian, fotó: Unsplash