Rengeteg cukrot esznek a brit gyerekek

2019. január 08.
Évente 2800 kockacukornak megfelelő felesleges cukormennyiséget visznek be szervezetükbe a tízéves brit gyerekek.
Fotó: Unsplash.com

Egyre sürgetőbb egészségügyi probléma az elhízás, pláne, hogy már az egészen fiatal korosztályban is rengeteg a túlsúlyos gyerek. A brit közegészségügyi hivatal, a PHE (Public Health England) felmérése szerint az átlagos tízéves gyerekek már most elfogyasztottak annyi cukrot, ami az ajánlott limit lenne 18 éves korukig. A brit gyerekek átlagosan naponta 8, évente pedig 2800 kockacukornak megfelelő felesleges cukormennyiséget visznek be a szervezetükbe, szemben az egészségügyi ajánlásokkal, amik napi 5 kockacukornyi adagban (kábé 20 gramm) maximalizálják a 4-10 évesek cukorfogyasztását.

A gyerekek egyharmada már tízévesen túlsúlyos vagy elhízott, míg a hatévesek 4.2 százaléka már kórosan kövérnek számít. Az elhízott gyerekekből jóval nagyobb valószínűséggel lesznek aztán elhízott felnőttek, ami a szív- és érrendszeri megbetegedések, a stroke és a kettes típusú diabétesz fokozott kockázatát is jelenti számukra. A PHE új kampányával arra sürgeti a családokat, hogy mondjanak le a cukros üdítőkről, próbáljanak több joghurtot és egészséges müzlit fogyasztani.

A szervezet megpróbálta központilag is csökkenteni a megvásárolható termékek cukortartalmát: 2020-ig 20 százalékos csökkentést tűztek ki célul, 2018 áprilisáig pedig 5 százalékot. De a májusi jelentésük szerint csak 2 százalékos csökkentést sikerült elérni, az 5 százalék csak a reggeli müzlik, joghurtok és kennyérre kenhető édes krémek terén jött össze. A PHE azt is szeretné, ha a családok odafigyelnének ezekre a változásokra és a csökkentett cukortartalmú termékeket válsztanák.

TheGuardian