Aprócska ok az optimizmusra: nem nőtt tovább a szén-dioxid kibocsátás

2020. február 13.
A világ szén-dioxid kibocsátásának energia szektorból származó része a várakozásokkal ellentétben nem nőtt tovább 2019-ben, ez aprócska optimizmusra ad okot a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) beszámolója szerint.

Néhány nagy, fejlett gazdasággal rendelkező országban, beleértve az Amerikai Egyesült Államokat és az Európai Unió országait is, láthatóan csökkent a szén-dioxid kibocsátás a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) beszámolója szerint. A világ szén-dioxid kibocsátása 33 milliárd tonna volt 2019-ben, ami nagyjából ugyanannyi, mint 2018-ban, ezzel rácáfolva a növekedést váró jóslatokra. Két év emelkedés után következett be végre stagnálás az emisszió értékében.


Az IEA igazgatója, Fatih Birol szerint a váratlan eredmények aprócska optimizmusra adhatnak okot a klímaváltozás elleni harcban. “Tudjuk, hogy még kemény munkára van szükség, hogy 2019 legyen a globális szén-dioxid kibocsátás csúcspontja, és ne csak egy kis megtorpanás az újabb növekvő tendencia előtt” – mondta Birol.

Az ENSZ klímatudósai szerint az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának minden évben 7,6 százalékkal kellene csökkennie 2030-ig, hogy megálljon a hőmérséklet emelkedése, mely az elkövetkező évtizedekben súlyos környezeti változásokhoz vezetne.

A 2019-es visszaesés a szén-dioxid kibocsátásában a fejlett gazdaságok energiagazdálkodásában való változásoknak köszönhető a szakemberek szerint. A megújuló energiaforrások egyre nagyobb arányú használata a fosszilis energiahordozók helyett a fejlett gazdaságokban érezhető csökkenést hozott a szén-dioxid emisszióban. Az Európai Unióban átlagosan 5 százalékos csökkenést mértek a tavalyi évben, míg Németországban – ahol Európában a legnagyobb mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátják ki –  8 százalékos volt a csökkenés. Az Amerikai Egyesült Államokban a csökkenés 2,9 százalék volt. 


Forrás: Time
Fotó: Unsplash