Görcsoldás gyógyszer nélkül? Tippek menstruációs fájdalmakra

2020. február 02.
A melegvizes palacktól az orgazmusig – ezen a héten Cserháti-Herold Janka a a mestruációs fájdalmakra gyűjtötte össze a legtutibb gyógszermentes tippeket.

Meleg

Régóta tudjuk, hogy a meleg jót tesz a görcsös menstruációs fájdalomra. A fájdalom azért van, mert a méh simaizomzata ilyenkor összehúzódik és a méhfal ledobja a feleslegessé vált, megvastagodott méhnyálkahártyát. Ez kemény munka, gyakorlatilag izomgörcs. A meleg segít a méhnek, ugyanis kitágulnak az erek, és így a görcsös összehúzódás is enyhül, könnyebben tud távozni a menstruációs vér.

Magnézium

A magnézium+B6 csodákat tesz. Egyébként is érdemes szedni a ciklus második felében, mert a progeszteronszintnek is jót tesz, de a menstruáció alatt is megéri bekapni napi pár szemet – attól függ, hogy milyen márkát választunk –, mert ez szintén görcsoldó hatású.

Mozgás, táplálkozás, tea

Segíthet még a kíméletes mozgás, – de csak addig, amíg jólesik. Ha ez néhány jógamozdulat a pihe-puha ágyban, akkor annyi! És természetesen a megfelelő táplálkozás. Figyeljünk arra, hogy igyunk eleget és lehetőleg kerüljük a koffeint, mert az dehidratál. Próbálkozhatunk görcsoldó hatású gyógyteákkal is, ilyen például a menta és az orbáncfű.

Orgazmus

Lehet, hogy ez most meglepő lesz, de az orgazmusnak fantasztikus hatása van a menstruáció alatt. Nem véletlen, hogy sokan fokozottan kívánják ilyenkor a szexuális együttlétet. Az orgazmustól felszabaduló hormonok fájdalomcsillapító hatásúak, a méh ritmikus összehúzódása segíti a vér gyorsabb kiürülését, plusz kellemesen ellazít.

A fájdalom nem oké

Mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat, ha rendszeres, erős menstruációs fájdalmaink vannak! Tudnod kell, hogy az nem normális. Egészséges ciklus esetén nem kell napokon át görcsök között fetrengve szenvedni. Fontos megtalálni és kezelni az okokat. Sok minden állhat a háttérben (mióma, ciszta, endometriózis). Nem kell elviselned a szenvedést! És ha ránk legyintenének, hogy nincs ebben semmi különös, akkor menjünk addig, amíg találunk olyan orvost, aki komolyan vesz minket.  Tegyük meg maguknak ezt a szívességet!

A lényeg, hogy semmit nem kell erőltetni, ami nem esik jól a menstruáció alatt. Engedjük meg magunknak, hogy ilyenkor kicsit lazítsunk, befelé figyeljünk, pihenj többet, ha erre vágysz. De ha te inkább az a típus vagy, aki ugyanúgy pörög, mint máskor, akkor tegyél így. Találd meg azokat a módszereket, amik neked segítenek.

Fotó: Unsplash


Kapcsolódó