Skóciában ingyenessé teszik a tampont és betétet

2020. március 03.
Skócia lesz az első hely a világon, ahol a nők számára ingyenesen elérhetőek lesznek a menstruációs higiéniai eszközök. A törvényalkotók szándékai szerint a menstruációs szegénységet szeretnék csökkenteni ezzel a történelmi lépéssel.

„Ezek nem luxuscikkek” – indokolta a döntést Monica Lennon, a skót parlament képviselője, miután bejelentették, hogy a világon először Skóciában ingyenessé teszik a női higiéniás termékeket. A tamponokat és egészségügyi betéteket közösségi központokban, ifjúsági klubokban és a gyógyszertárakban lehet majd beszerezni ingyenesen.


A menstruációs termékek ingyenessé tételére vonatkozó skót törvényjavaslatot 2017-ben nyújtotta be Monica Lennon. Körülbelül 24,1 millió font (kb. 10 milliárd forint) terhet ró az intézkedés a költségvetésre. A képviselő hozzátette, hogy az intézkedés a nők méltóságáról szól. „Megváltoztatjuk a kultúrát, és nagyon izgalmas, ahogy látjuk, hogy más országok is figyelik, mi történik nálunk és mit teszünk” – mondta Lennon.

Skóciában nem egyik napról a másikra történt meg a menstruációs termékek ingyenessé tétele. Bár 2016 óta tervezték, hogy csökkentik a tamponokra kivetett áruforgalmi adót, ám ez a mai napig nem történt meg. Viszont 2018-ban először a középiskolások és egyetemisták, főiskolások számára ingyenesen elérhetővé tették a tamponokat és betéteket.

Más országokban, például az Amerikai Egyesült Államokban több államban törölték el, Ausztráliában pedig csökkentették a tampon forgalmi adóját, utóbbiban nyolc éven át tartó kampány hatására. 

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Unsplash