Nők győzelme Szudánban: betiltották a lányok körülmetélését

2020. május 06. |

Egy új törvény bűncselekménnyé nyilvánította a nemi szervek csonkítását Szudánban. A veszélyes gyakorlat tízből kilenc nőt érint az afrikai országban. Ám valószínűleg a törvények önmagukban nem tudják felszámolni a szokást.

Szudán új kormánya törvényen kívül helyezte a nők körülmetélését. Ez a lépés hatalmas győzelem azoknak, akik a nők jogaiért harcolnak az afrikai országban, ahol a veszélyes beavatkozást széles körben gyakorolják. Az ENSZ becslése szerint tízből kilenc szudáni nőt érint a beavatkozás legdurvább formája, amikor a külső női nemi szerveket részben vagy teljesen eltávolítják. Ez egészségügyi és szexuális problémákhoz vezet, nem ritkán végződik halállal a csonkítás.


Segít nemet mondani

Ezentúl, ha valaki Szudánban női körülmetélést végez, akár hároméves börtönbüntetésre és pénzbírságra is ítélhetik a szudáni büntetőjogi törvények múlt heti módosítása óta, amelyet a tavaly megválasztott kormány elfogadott. „Ez hatalmas lépés Szudán számára, ahogy az új kormányzatnak is” – mondta Nimco Ali, a nők körülmetélésének betiltásáért világszerte harcoló szervezet, a Five Foundation képviselője. „Afrika addig nem fejlődhet, míg nem törődik a lányokkal és a nőkkel” – tette hozzá Ali.

Olvastad már?

A női nemi szervek csonkítása legalább 27 afrikai országban bevett szokás, de Ázsia egyes részein és a Közel-Keleten is gyakorolják. Szudán és Egyiptom mellett Etiópiában, Kenyában, Burkina Fasóban, Nigériában, Dzsibutiban és Szenegálban a leggyakoribb a beavatkozás az ENSZ vizsgálatai alapján. „A törvény segít megvédeni a lányokat ettől a barbár szokástól, és lehetővé teszi, hogy méltósággal éljenek – mondta Salma Ismail, az ENSZ Gyermekalap szóvivője. – Emellett segít az anyáknak, akik nem akarják, hogy a lányukat körülmetéljék, de nincs esélyük arra, hogy nemet mondjanak. Mostantól lesznek következmények.”

Egy törvény nem csinál nyarat

A szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy egy törvény önmagában nem elég ahhoz, hogy eltörölje a szokásokat, mivel ezekben az országban mély kulturális és vallásos hiedelmek kapcsolódnak a lányok körülmetéléséhez, a hagyományok és a házasság egyik pillére, amelyet még nők is támogatnak. Elég Egyiptom példáját néznünk ahhoz, hogy belássuk, igaza van azoknak, akik óvatos örömre intenek. Itt 2008-ban tiltották be a lányok nemi szervének csonkítását, 2016-ban pedig bűncselekménnyé nyilvánították: mind az orvosok, mind azok a szülők – akár hétéves –börtönbüntetéssel sújthatók, akik részt vesznek a beavatkozásban, vagy kérik azt. Ha a csonkítás halállal végződik, a büntetés akár 15 év börtön is lehet. A bírósági ügyek azóta is ritkák Egyiptomban, az operációkat viszont csendben folytatják.

Az ENSZ adatai szerint a 15 és 49 év közötti nők hetven százalékát körülmetélték még azelőtt, hogy betöltötték volna tizenkettedik évüket.

Idén egy 12 éves egyiptomi lány egy magánkórház műtőasztalán halt bele a körülmetélésbe, amelyet egy nyugdíjas orvos végzett érzéstelenítés nélkül. Az orvost és a szülőket bíróság elé állították, ám ez csak egy a sok olyan eset közül, amelyek soha sem kerültek nyilvánosságra.

Véget lehet vetni neki valaha?

Az elmúlt években a világméretű és helyi kampányok hatására lassan egyre több közösség fordult szembe a nemi szervek csonkításával. Mivel a lányok körülmetélése nagyon sok helyen egyfajta beavatási rítus, amely különböző hiedelmekkel kapcsolódik össze, alternatív ceremóniákat javasoltak a kampányok során a közösségeknek. Ilyen például a Kenyában élő maszájok körében indított program. Itt 2011-ben nyilvánították törvénytelennek a lányok körülmetélését (ám büntetőjogi következmények nélkül), ezzel azóta legalább 15 ezer lányt mentettek meg attól, hogy át kelljen esniük a kegyetlen procedúrán.


A legtöbb szudáni nőnek azon az eljáráson kell keresztülesnie, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hármas típusú körülmetélésnek (vagy fáraói körülmetélésnek) nevez. Ez a beavatkozás legszélsőségesebb formája, ilyenkor eltávolítják a belső és külső szeméremajkakat, valamint a csiklót. A sebet összevarrják úgy, hogy csupán egy 2-3 milliméteres rést hagynak a vizelet és a menstruációs vér távozására. Ez ciszták kialakulásához vezethet, fájdalmassá teszi a szexet és megelőzi az orgazmust.

Az időzítés nem ideális

Az új törvény híre a legtöbb szudánit a koronavírus miatti szigorú zárlat alatt érte. „Az időzítés nem túl szerencsés. Mindenkit a Covid-19 foglal le” – mondta az ENSZ szóvivője. Ám bizakodásra ad okot, hogy már eddig is sokat változott a hozzáállás az országban. Szudán 18 államából hat már betiltotta a nők körülmetélését, ám büntetőjogi következmények nélkül, korlátozott sikerrel. Az ország korábbi diktátora, Omar el-Basír is próbálkozott már a szigorúbb korlátozásokkal és büntetéssel, ám a vallási konzervatívok lobbija erősebbnek bizonyult. Azonban az átlátható módon megválasztott kormány, amely elmozdította helyéről el-Basírt, sikeresebbnek bizonyult. Maga a vallási ügyekért felelős miniszter, Nasr al-Din Mufreh is úgy nyilatkozott, hogy „erről a gyakorlatról az idő, a hely, a történelem és a tudomány megmutatta, hogy idejétmúlt”, hozzátéve, hogy az iszlámban sehol sem igazolják szükségességét. 2030-ra szeretnék teljesen felszámolni a nők körülmetélésének gyakorlatát Szudánban.

Olvass tovább!

Forrás: The New York Times
Fotó: Getty Images, Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték gyász

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték