Elhízás, öngyilkosság és szexuális erőszak: a legnagyobb veszélyek a lányokra

2020. március 06.
Negyed századdal a nemek közötti egyenlőségnek szentelt világkonferencia után, az összefoglalók szerint még mindig hiányoznak a világ sok táján azok a lehetőségek és jogok a lányok számára, amelyek a fiúknak megadatnak. Egyetlen területen látható előrelépés: szinte mindenhol tovább maradnak az iskolapadban a lányok is.

Sokkal kisebb valószínűséggel kényszerítenek egy lánygyereket házasságra, vagy arra, hogy abbahagyja a tanulást, mint bármikor a történelemben, ám továbbra is aggasztóan magas az elhízás, az öngyilkosságok és a szexuális úton terjedő betegségek aránya a lányok körében a 25 évvel ezelőtti helyzethez képest.


1995-ben tartották a negyedik olyan nagy konferenciát, amely a nők helyzetével, a lányok és a nők jogaival, az ellenük elkövetett erőszakkal foglalkozik, és az ENSZ beszámolója szerint bár tapasztalható javulás, a továbbra is fennálló diszkrimináció miatt a 2030-as céldátum, amelyet a nemi egyenlőség világszintű megteremtésére kitűztek, veszélyben forog.

Rossz testi-lelki egészség
A rossz lelki egészség növekvő tendenciát mutat a lányok körében, a beszámoló szerint a második leggyakoribb halálok a 15 és 19 éves lányok között az öngyilkosság. Ezt csupán a terhesség és a gyerekszülés miatti halálozás előzi meg.

Nagy veszélyt jelent az étrend megváltozása is a harmadik világ országaiban. A hagyományos ételeket egyre jobban felváltják ezeken a helyeken is az olcsó, zsírban, cukorban és finomított szénhidrátban gazdag, kalóriadús gyorsételek, amelyek az urbanizációval, a csökkenő fizikai aktivitással veszélyes hatással vannak a lányok egészségére. Napjainkban 155 millió tinédzser lány szenved túlsúlytól. Ez 74 millióval több, mint huszonöt évvel ezelőtt.

A lányok nem örökölhetnek
Bár a lányok várható élettartama 8 évvel hosszabb, ám az 1995-ben született lányok lehetőségeit a nemi egyenlőtlenségek továbbra is erősen korlátozzák.

Világszerte 79 millió lány hullott ki az iskolából az elmúlt húsz évben, és továbbra sem jutnak olyan szintű oktatáshoz, mint a fiúk. 

Kétszer annyi lány kényszerül feladni a tanulást, így rosszabb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon és a sportra is kevesebb módjuk van. A világ országainak  60 százaléka továbbra is diszkriminálja a lányokat abban is, hogy örökölhetnek-e földet.

A HIV még mindig szedi áldozatait
A lányokkal szembeni szexuális erőszak és a nemi úton terjedő betegségek szintén nem csökkentek az elmúlt évtizedekben. Körülbelül 13 millió 15–19 év közötti lány vált nemi erőszak áldozatává a világ országaiban a jelentés szerint. Bár az új HIV-fertőzések száma megfeleződött 1995 óta, a harmadik világ országaiban továbbra is négyből három új fertőzött a legkisebbek közül kerül ki. Ma 970 ezer 10 és 19 év közötti HIV-pozitív lány él a Földünkön. Huszonöt évvel ezelőtt ez a szám 740 ezer volt.


Az iskola nem elég
„25 évvel ezelőtt a világ kormányai elkötelezték magukat a nők és a lányok mellett, ám csupán részben teljesítették ezt az ígéretet. Bár világszerte erős politikai akarat áll amellett, hogy a lányok iskolába járjanak, zavarbaejtően kevés támogatást és eszközt adtak ahhoz, hogy kialakíthassák saját céljaikat, biztonságban, méltóságban élhessenek” – mondta Henrietta H. Fore, a UNICEF ügyvezető igazgatója.

„Az oktatás lehetősége nem elég. Meg kell változtatnunk az emberek viselkedését, hozzáállását a lányokhoz. A valódi egyenlőség akkor jön el, amikor a lányok biztonságban vannak az erőszakkal szemben, szabadon sportolhatnak és ugyanolyan lehetőségeket élveznek az életben, mint a fiúk.”


Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash