Elhízás, öngyilkosság és szexuális erőszak: a legnagyobb veszélyek a lányokra

2020. március 06. |

Negyed századdal a nemek közötti egyenlőségnek szentelt világkonferencia után, az összefoglalók szerint még mindig hiányoznak a világ sok táján azok a lehetőségek és jogok a lányok számára, amelyek a fiúknak megadatnak. Egyetlen területen látható előrelépés: szinte mindenhol tovább maradnak az iskolapadban a lányok is.

Sokkal kisebb valószínűséggel kényszerítenek egy lánygyereket házasságra, vagy arra, hogy abbahagyja a tanulást, mint bármikor a történelemben, ám továbbra is aggasztóan magas az elhízás, az öngyilkosságok és a szexuális úton terjedő betegségek aránya a lányok körében a 25 évvel ezelőtti helyzethez képest.


1995-ben tartották a negyedik olyan nagy konferenciát, amely a nők helyzetével, a lányok és a nők jogaival, az ellenük elkövetett erőszakkal foglalkozik, és az ENSZ beszámolója szerint bár tapasztalható javulás, a továbbra is fennálló diszkrimináció miatt a 2030-as céldátum, amelyet a nemi egyenlőség világszintű megteremtésére kitűztek, veszélyben forog.

Rossz testi-lelki egészség
A rossz lelki egészség növekvő tendenciát mutat a lányok körében, a beszámoló szerint a második leggyakoribb halálok a 15 és 19 éves lányok között az öngyilkosság. Ezt csupán a terhesség és a gyerekszülés miatti halálozás előzi meg.

Nagy veszélyt jelent az étrend megváltozása is a harmadik világ országaiban. A hagyományos ételeket egyre jobban felváltják ezeken a helyeken is az olcsó, zsírban, cukorban és finomított szénhidrátban gazdag, kalóriadús gyorsételek, amelyek az urbanizációval, a csökkenő fizikai aktivitással veszélyes hatással vannak a lányok egészségére. Napjainkban 155 millió tinédzser lány szenved túlsúlytól. Ez 74 millióval több, mint huszonöt évvel ezelőtt.

A lányok nem örökölhetnek
Bár a lányok várható élettartama 8 évvel hosszabb, ám az 1995-ben született lányok lehetőségeit a nemi egyenlőtlenségek továbbra is erősen korlátozzák.

Világszerte 79 millió lány hullott ki az iskolából az elmúlt húsz évben, és továbbra sem jutnak olyan szintű oktatáshoz, mint a fiúk. 

Kétszer annyi lány kényszerül feladni a tanulást, így rosszabb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon és a sportra is kevesebb módjuk van. A világ országainak  60 százaléka továbbra is diszkriminálja a lányokat abban is, hogy örökölhetnek-e földet.

A HIV még mindig szedi áldozatait
A lányokkal szembeni szexuális erőszak és a nemi úton terjedő betegségek szintén nem csökkentek az elmúlt évtizedekben. Körülbelül 13 millió 15–19 év közötti lány vált nemi erőszak áldozatává a világ országaiban a jelentés szerint. Bár az új HIV-fertőzések száma megfeleződött 1995 óta, a harmadik világ országaiban továbbra is négyből három új fertőzött a legkisebbek közül kerül ki. Ma 970 ezer 10 és 19 év közötti HIV-pozitív lány él a Földünkön. Huszonöt évvel ezelőtt ez a szám 740 ezer volt.


Az iskola nem elég
„25 évvel ezelőtt a világ kormányai elkötelezték magukat a nők és a lányok mellett, ám csupán részben teljesítették ezt az ígéretet. Bár világszerte erős politikai akarat áll amellett, hogy a lányok iskolába járjanak, zavarbaejtően kevés támogatást és eszközt adtak ahhoz, hogy kialakíthassák saját céljaikat, biztonságban, méltóságban élhessenek” – mondta Henrietta H. Fore, a UNICEF ügyvezető igazgatója.

Indiai nők rappelnek a nemi erőszak ellen

Indiai nők rappelnek a nemi erőszak ellen

Két fiatal indiai lány rappelve áll ki a nők jogairt. A BomBaebs nevű rapduó Rap Against Rape (rap a nemi erőszak ellen) című videóját máris rengetegen látták.

„Az oktatás lehetősége nem elég. Meg kell változtatnunk az emberek viselkedését, hozzáállását a lányokhoz. A valódi egyenlőség akkor jön el, amikor a lányok biztonságban vannak az erőszakkal szemben, szabadon sportolhatnak és ugyanolyan lehetőségeket élveznek az életben, mint a fiúk.”


Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél fogadalom

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél

Elmesélem életem első édeshármasát édes hármas

Elmesélem életem első édeshármasát