Pózolhat egy női vezető egy szál blézerben?

2020. október 21.
A nők kiállnak a finn miniszterelnök, Sanna Marin mellett, akinek nagy port kavart a médiában és a közösségi oldalakon magazincímlapja, mivel a fotón nem visel semmit blézere alatt. Csak a férfi vezetők pózolhatnak felső nélkül?

Nők tömege fejezte ki támogatását a finn miniszterelnök, Sanna Marin felé, akit egy magazincímlapra fotóztak úgy, hogy kosztümfelsője alatt nem viselt semmit. A támadások után azonnal érkezett a válasz a közösségi oldalakon, özönlöttek a támogató posztok: #ImWithSanna hashtaggel olyan képeket osztottak meg magukról a nők, amelyeken nem viselnek semmit blézerük alatt. 

sanna-marin-cimlapfoto

„Ha össze kellene foglalnunk, azt mondhatnánk, hogy a férfiak vélekednek úgy, hogy rossz volt, amit tett, a nők szerint pedig fantasztikus” – mondta Mari Paalosalo-Jussinäki, a finn A-lehdet magazincsoport női divíziójának igazgatója, ahol a Trendi című magazin címlapján megjelent Sanna Marin nagy port felkavaró fotója. 

„Meglepő volt. Rengeteg hasonló fotót közültünk nőkről, és közölnek más magazinokban. Fotóztunk már nőket egy szál blézerben is, többször is, hírességeket, és soha nem váltott ki ilyen reakciókat” – mondta Paalosalo-Jussinäki.

A fotó mellett természetesen interjú is készült a finn miniszterelnökkel. Marin a munka és magánélet közötti egyensúly kereséséről és a jogalkotói munka miatti kimerültségről beszélt a cikkben.

A közösségi oldalak felhasználói is azért találják szexistának és kettős mércének a címlapfotó miatti felháborodást, mert más, férfi politikai vezetők képei, amelyeken pucér felsőtesttel láthatók, nem váltanak ki támadásokat személyük ellen. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin gyakran pózol például felső nélkül, de a korábbi ausztrál miniszterelnök, Tony Abbott is gyakran tett így. Őket soha nem hibáztatta ezért senki.

„Úgy gondolom, a nőknek elege van abból, és belefáradtak abba, hogy korlátozzák őket, és mások, főként férfiak, akarják megmondani nekik, hogyan viselkedhetnek és hogyan nézzenek ki, valamint ítélkeznek külsejük felett. Ha pedig szép és fiatal vagy, egyszerűen nem akarnak komolyan venni” – mondta Paalosalo-Jussinmäki a CNN-nek. 

A 34 éves Sanna Marin a világ legfiatalabb miniszterelnöke. Egy pár hónappal ezelőtti közvéleménykutatás szerint a finnek 85 százaléka vélekedik úgy, hogy jó vezető, és jól kezeli a világjárványt.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images