Meghan és Harry az Obama-házaspár lépéseit másolja?

2020. szeptember 06.
Egyre jobban kirajzolódik, hogyan képzeli el az életét, és mivel szeretne foglalkozni Sussex hercegi párja azután, hogy visszavonultak a brit királyi család szolgálatától. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy Meghan Markle és Harry hasonló utat választott, mint Michelle és Barack Obama azután, hogy elhagyták a Fehér Házat.

Nyolc hónap telt el azóta, hogy Meghan Markle és Harry hivatalosan is függetlenedett a brit királyi családtól. Ez alatt az idő alatt létrehoztak egy nonprofit alapítványt, szerződést kötöttek ugyanazzal a sajtóügynökséggel, mint az Obama-házaspár, a legfrissebb hírek szerint pedig a Netflixszel írtak alá megállapodást dokumentumfilmek gyártására új produkciós cégükkel. Ezek nagyon hasonló projektek, mint amilyenekbe a volt amerikai elnök és First Lady kezdett bele azóta, hogy 2017-ben elhagyták a Fehér Házat. Ha közelebbről megvizsgáljuk ezeket a hasonlóságokat, nemcsak azt láthatjuk, hogyan inspirálódott a hercegi pár Obamáék döntéseiből, de jövőbeni terveik is kirajzolódhatnak. 

Időpontok és párhuzamok

Az Obama-házaspár 2017. január 20-án indította el hivatalos weboldalát, az obama.org-ot. Ugyanazon a napon, hogy Barack Obama utolsó hivatalos napja véget ért amerikai elnökként. Az oldalon a házaspár nonprofit alapítványával kapcsolatos információkat osztottak meg azzal a céllal, hogy „inspiráljon, erőt adjon, és összekösse az embereket azért, hogy együtt változtassák meg a világot”.

Harry és Meghan első cselekedete azután, hogy szakítottak a brit királyi családdal, szintén a weblapjuk elindítása volt. A sussexroyal.com azon a napon indult el, hogy bejelentették a lemondásukat 2020. január 8-án. Nem meglepő talán, ismerve az Obama-honlap tartalmát, hogy a sussexi hercegi pár is az alapítványáról osztott meg híreket, amelyet fiukról, Archie-ról neveztek el Archwellnek. 

A pár ezután szerződést kötött a Harry Walker Sajtóügynökséggel, ugyanazzal, akikkel az Obama-házaspár is szinte napra pontosan három évvel korábban. Most pedig a Netflixszel fogtak össze, hogy még több közös vonás legyen a két házaspár karrierje között. 

Michelle és Barack Obama 2018-ban írt alá szerződést a streamingszolgáltatóval dokumentumsorozatok gyártására még azelőtt, hogy megjelent volna Michelle Obama önéletrajzi könyve, az Így lettem még ugyanazon év novemberében. 

Harry és Meghan szeptember másodikán jelentette be szerződéskötését a Netflixszel. Az Obama-házaspárhoz hasonlóan ők is dokumentumsorozatokat készítenek majd produkciós cégükkel. Ráadásul Sussex hercegi párjáról is megjelent egy kötet, A szabadság nyomában, két királyi történetíró, Omid Scobie és Carolyn Durand tollából. A könyv a házaspár királyi karrierjének történetét követi végig, kapcsolataikat a család többi tagjával, valamint azt, hogy milyen út vezetett a kiválásukig. A kötethez elkészültében maga Harry és Meghan nem vett részt, a párhoz közel álló barátokat és családtagokat kérdeztek meg a szerzők.

Olvastad már?

Mi lesz Harry és Meghan következő lépése?

Három éve ért véget az Obama-házaspár elnöksége. A sussexi hercegi pár még nem egészen egy éve függetlenedett a királyi családtól, és még csak pár hónapja telepedtek le Los Angelesben. Ám ha abból indulunk ki, hogy Michelle Obama könyve megjelenése után körbejárta Amerikát, Kanadát és Európát, a kötetet népszerűsítő körutat pedig a Netflix dokusorozatban rögzítette, és mutatta be, joggal feltételezhetjük, hogy hasonló előadássorozatra készül Harry és Meghan is, akár egy dokumentumfilm, akár az alapítványuk vagy más hasonló projekt kapcsán.

Nemsokára várható az Archwell éves gyűlése és beszámolója is, ahogy Obamáék is tették az alapítványukkal. Ők minden évben más helyszínt választanak a konferenciára, tavaly például Chicagóban tartották. „Az idei gyűlést a kertünkben, Chicagóban tartjuk, azon a helyen, ahonnan az Obama család története elindult, és ami a jövőbeni Obama Elnöki Központ és Múzeum otthona lesz” – jelentette be akkor David Simas, az alapítvány vezetője. A koronavírus-járvány valószínűleg befolyásolja majd Harry és Meghan terveit, ám úgy tűnik, hogy Los Angelesben végre otthonra találtak.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images