Idén nem csak negatív dolgok történtek: így lélegzett fel a Föld

2020. december 28. |

Igenis történtek pozitív dolgok idén – még az ökológiai krízis kezelésében is! Összegyűjtöttük azokat a történéseket, kutatásokat és trendeket, amelyek komoly reményre adhatnak okot.

Fellélegzés

A Covid-19 megjelenésének nem sok pozitívuma van, de az elvitathatatlan, hogy a kijárási korlátozásoknak és az otthoni munkavégzésre való átállásnak köszönhetően olyan városok is régen nem tapasztalt levegőminőség-javulást produkáltak, mint a vírus első gócpontja, Wuhan vagy New York és Delhi. New Yorkban volt olyan, amikor 50%-kal jobb lett a levegő minősége, Indiában pedig 1982 óta nem volt olyan alacsony széndioxid-kibocsájtás, mint most. De mi lesz a koronavírus után? Szakértők azt remélik, hogy a közösen megtapasztalt javulás hatására a politikusokra mért társadalmi nyomás is erősebbé válik.

Nemzeti Erdő

Az Amazonas-térségében és Ausztráliában tomboló erdőtüzek okozta természeti károk felbecsülhetetlenek. Ugyanakkor a mérleg másik oldalán ott van például egy walesi sikersztori: Wales kormánya úgy döntött, Nemzeti Erdőt telepít 1,8 milliárd forintnak megfelelő támogatással a helyi fajgazdagság megőrzése érdekében és a klímakrízis ellen. Nem esztelen faültetésről van szó, rengeteg szakértő hosszú éveken keresztül fogja koordinálni a projektet: az erdőtelepítés első lépéseként 14-féle walesi fafajtát ültet szakszerűen össze a kormány. A cél, hogy kezdetben minden évben körülbelül 2020 hektárnyi területet, majd a projekt előrehaladtával 4040 hektárnyi területet erdősítsenek be, így 2050-re 80%-kal csökkentsék az ország karbonlábnyomát.

Mező a tenger fenekén

A tengerifű-mezők nagyon fontos szerepet játszanak a vizeink ökológiájában, az esőerdőknél mintegy 35%-kal hatékonyabban képesek a szénmegkötésre. Szinte hihetetlen, de jelenleg a vizek aljának 0,2%-át borítja tengerifű, és még így is a vizekben történő karbonkibocsájtásának 10%-át képesek megkötni! E mellett nagyon úgy tűnik, hogy azok a korallzátonyok egészségesebbek, amelyek közelében tengerifű-mező található. Idén több szervezet, például a WWF is tengerfű-mezőket telepített az arány növelése érdekében, ezzel pedig hatalmasat léptünk előre a vizek karbonsemlegesítése felé.  

Bill Gates pálmaolaja

A pálmaolaj-kitermelés nemcsak a állatvilág számára brutális folyamat, de a növényzet és a szénmonoxidtermelés miatt is kritikus. Az élelmiszeripar egyik legtöbbször használt nyersanyagát éppen ezért tudósok próbálják laboratóriumi körülmények között reprodukálni. Bill Gates befektetett egy startup, a C16 Biosciences laboratóriumi pálmaolajába, amely célja környezetkárosító folyamatok nélkül biztosítani az élelmiszer- és kozmetikai ipar számára a közkedvelt alapanyagot.

A cikk folytatását megtalálod 2021/1-es Marie Claire-ben!

Megjelent a Marie Claire 2021-es első száma

Megjelent a Marie Claire 2021-es első száma

Különös évet zárunk, és bár bizakodóak vagyunk, de biztosak vagyunk benne, hogy a jövő év is tartogat kihívásokat – Csákvári Péter a világ új arcait a tőle megszokott minivilágba képzelte bele, és fotózta le nekünk. 2021 első címlapján Milla Jovovich, akivel szerzőnk exkluzív interjút készített legújabb filmje, a Monster Hunter apropóján.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél fogadalom

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél

Elmesélem életem első édeshármasát édes hármas

Elmesélem életem első édeshármasát