Idén nem csak negatív dolgok történtek: így lélegzett fel a Föld

2020. december 28.
Igenis történtek pozitív dolgok idén – még az ökológiai krízis kezelésében is! Összegyűjtöttük azokat a történéseket, kutatásokat és trendeket, amelyek komoly reményre adhatnak okot.

Fellélegzés

A Covid-19 megjelenésének nem sok pozitívuma van, de az elvitathatatlan, hogy a kijárási korlátozásoknak és az otthoni munkavégzésre való átállásnak köszönhetően olyan városok is régen nem tapasztalt levegőminőség-javulást produkáltak, mint a vírus első gócpontja, Wuhan vagy New York és Delhi. New Yorkban volt olyan, amikor 50%-kal jobb lett a levegő minősége, Indiában pedig 1982 óta nem volt olyan alacsony széndioxid-kibocsájtás, mint most. De mi lesz a koronavírus után? Szakértők azt remélik, hogy a közösen megtapasztalt javulás hatására a politikusokra mért társadalmi nyomás is erősebbé válik.

Nemzeti Erdő

Az Amazonas-térségében és Ausztráliában tomboló erdőtüzek okozta természeti károk felbecsülhetetlenek. Ugyanakkor a mérleg másik oldalán ott van például egy walesi sikersztori: Wales kormánya úgy döntött, Nemzeti Erdőt telepít 1,8 milliárd forintnak megfelelő támogatással a helyi fajgazdagság megőrzése érdekében és a klímakrízis ellen. Nem esztelen faültetésről van szó, rengeteg szakértő hosszú éveken keresztül fogja koordinálni a projektet: az erdőtelepítés első lépéseként 14-féle walesi fafajtát ültet szakszerűen össze a kormány. A cél, hogy kezdetben minden évben körülbelül 2020 hektárnyi területet, majd a projekt előrehaladtával 4040 hektárnyi területet erdősítsenek be, így 2050-re 80%-kal csökkentsék az ország karbonlábnyomát.

Mező a tenger fenekén

A tengerifű-mezők nagyon fontos szerepet játszanak a vizeink ökológiájában, az esőerdőknél mintegy 35%-kal hatékonyabban képesek a szénmegkötésre. Szinte hihetetlen, de jelenleg a vizek aljának 0,2%-át borítja tengerifű, és még így is a vizekben történő karbonkibocsájtásának 10%-át képesek megkötni! E mellett nagyon úgy tűnik, hogy azok a korallzátonyok egészségesebbek, amelyek közelében tengerifű-mező található. Idén több szervezet, például a WWF is tengerfű-mezőket telepített az arány növelése érdekében, ezzel pedig hatalmasat léptünk előre a vizek karbonsemlegesítése felé.  

Bill Gates pálmaolaja

A pálmaolaj-kitermelés nemcsak a állatvilág számára brutális folyamat, de a növényzet és a szénmonoxidtermelés miatt is kritikus. Az élelmiszeripar egyik legtöbbször használt nyersanyagát éppen ezért tudósok próbálják laboratóriumi körülmények között reprodukálni. Bill Gates befektetett egy startup, a C16 Biosciences laboratóriumi pálmaolajába, amely célja környezetkárosító folyamatok nélkül biztosítani az élelmiszer- és kozmetikai ipar számára a közkedvelt alapanyagot.

A cikk folytatását megtalálod 2021/1-es Marie Claire-ben!